Medya takip kurumu Ajans Press’in Indy100 verilerinden ve medya yansımalarından derlediği bilgiler, gürültü kirliliğinin dünyada en çok nerede yaşandığını ortaya çıkardı. Listenin ilk sırasında Çin’den Guangzhou şehri var. İstanbul ise Türkiye’nin en gürültülü kenti. Gürültü kirliliğinden korunmanın yollarını araştırdık…
Gürültü kirliliği şehir hayatının en büyük sorunlarından biri. Öyle ki bu sorununun önüne geçmek için belediyelerin ve vatandaşların birlikte hareket etmesi gerekiyor. Indy100 haber sitesindeki verilerin değerlendirilmesiyle ortaya çıkan listeye göre dünyanın en gürültülü şehirleri arasında İstanbul da var. Listenin ilk sırasında yer alan Çin’in Guangzhou kentini Delhi (Hindistan), Kahire (Mısır) , Mumbai (Hindistan) , Pekin (Çin), Barcelona (İspanya), Mexico City (Meksika), Paris (Fransa) ve Buenos Aires (Arjantin) takip ediyor. Peki kendinizi gürültü kirliliğinden korumak için neler yapabilirsiniz?
Yalıtım yaptırın
Eğer büyük bir şehrin merkezi bir konumunda yaşıyorsanız evinize yatırım yapmak en doğrusu olacaktır. Yapmanız gereken şey evinizi gürültüye karşı yalıtmak. İlk seçenek camları çift cam olarak yenilemek. Bu yöntem, evinize kadar ulaşan sesleri büyük ölçüde durduracaktır. Eğer çift cam size yetmiyorsa duvar ve çatı izolasyonu seçeneklerini de değerlendirebilirsiniz. Eğer bu işe ayıracak bütçeniz yoksa daha uygun maliyetlerle ulaşabileceğiniz hedeflere yönelebilirsiniz. Örneğin, zeminde halı ve kilimler kullanmak ses yalıtımınızı güçlendirir. Bununla birlikte duvarlarınızda özel döşemeler kullanabilirsiniz. Bu sayede gürültünün büyük bir bölümü evinizin içine ulaşmayacaktır.
Evinizi yeniden düzenleyin
Gürültü kirliliğinin büyük bir bölümü yaşam alanlarının dışından gelse de kendi evinizi düzenleyerek de bazı gürültülerden kurtulabilirsiniz. Örneğin, klima, kombi ya da buzdolabı gibi yüksek ses yayan elektronik aletleri yatak odanızdan ya da salonunuzdan uzak bir yere koyun. Eğer bu mümkün değilse yatağınızı bu aletlerin yer aldığı odaların duvarlarından uzak bir yere taşıyın. Bu yöntem uyku kalitenizi artıracaktır. Yatağınız duvara yaslı halde duruyorsa bu durum da gürültüyü daha fazla hissetmenize neden olur. Çünkü ses titreşimleri duvarlardan yatağınıza ulaşacaktır. Yatağınız ile duvar arasına titreşimi emecek bir “tampon” koyabilirsiniz.
Yasal düzenlemeleri gözden geçirin
Belediyeler gürültü kirliliğine karşı önlem alsalar da bu düzenlemelerin takibini her zaman yapamıyorlar. Bu nedenle, eğer mahallenizde bir gece kulübü ya da sosyal alan varsa, yasal düzenlemeleri gözden geçirin. Eğer bu mekanlar yasal düzenlemelere uymuyorsa gerekli birimlere şikayette bulunabilirsiniz. Eğer eviniz bir ana cadde üzerindeyse resmi kurumlardan bu cadde üzerine klakson çalmanın yasak olduğunu belirten trafik işaretlerinden konulmasını talep edebilirsiniz.
Komşularınızla konuşun
Eğer yakınlarınızda sizin gibi gürültü kirliliğinden yakınan kişiler varsa onlarla bir araya gelerek neler yapabileceğinizi konuşabilirsiniz. Ancak gürültü kirliliğinin kaynağı olan kişileri uyarmaktan da geri durmayın. Kibar bir dille komşularınızı uyarın. Sonuç alamazsanız resmi makamlara başvurun.
Son çare: Kulak tıkaçları
Ses sorununun önüne geçemiyor ancak ev değiştirmekte istemiyorsanız sizin için son çare kendinizi bu gürültüden korumaya çalışmaktır. Uyurken kulak tıkaçları kullanabilirsiniz. Gün içinde, konsantre olmanız gereken durumlarda ise ses engelleme özelliğine sahip kulaklıklar kullanmak sizi şehrin gürültüsünden bir nebze de olsa uzaklaştırabilir.