Almanya’nın muhafazakar yapısı ve doğal güzellikleriyle ünlü Bavyera Eyaleti, ideal bir doğa sporları bölgesi. Bavyera Alpleri’nin Zugspitse ve Alpspitze zirvelerini de içinde bulunduran Garmisch-Partenkirchen Kasabası doğaseverlerin uğrak noktalarından biri.
Almanya’nın güneydoğu sınırında yer alan Bavyera Eyaleti, platoları ve orta yükseklikteki dağlarıyla ünlü. Almanya’nın en zengin eyaleti olan Bavyera’nın tarım ve hayvancılık dışındaki en önemli gelir kaynağı ise turizm. Özellikle doğa sporları eyaletin önemli turizm kaynaklarından…
Bavyera’nın en ünlü kasabası Garmisch-Partenkirchen, doğa sporlarının gözde olduğu bir merkez aynı zamanda. Dağcılık, kaya tırmanışı, doğa yürüyüşü, bisiklet, yamaç paraşütü gibi sporlar bölgede çok popüler. Kasaba, kış aylarında tüm dünyadan kayakçıların akınına uğrayan bir kayak merkezi haline dönüşüyor.
Münih’ten bir buçuk saatlik bir tren yolculuğu ile ulaşılabilen kasabayı, tren yolu ikiye bölüyor. Doğu kısmı Garmisch’te daha çok restoranlar, alışveriş merkezleri; Batı kısmı Partenkirchen’de ise otel ve pansiyonlar bulunuyor. Otellerin günlük fiyatları 25 ile 100 euro arasında değişiyor.
Garmisch-Partenkirchen’de ünlü spor ve outdoor mağazaları dışında her türlü ihtiyacınızı giderecek dükkanlar mevcut. Kasabadaki restoranlarda akşam yemeği saat 19.00 gibi başlıyor. Gün boyu son derece hareketli olan kasabaya, gece saat 22:00’den sonra tam bir ölüm sessizliği hakim oluyor. Bu saatten sonra restoran arayan birinin amacına ulaşması biraz zor.
Kasabada oldukça fazla Türkiyeli var. Dönerci, pansiyoner ve taksicilerin çoğu Türk. Onlardan çevre hakkında bilgi alıp sohbet etmek, kasabayı daha kısa sürede tanımak adına size çok yardımcı oluyor.
Almanya’nın çatısı Alpspitze
Garmisch-Partenkirchen Kasabası Almanya’nın en ünlü iki dağı Zugspitse ve Alpspitze’nin eteğinde bulunuyor. Almanya’nın en yüksek dağı 2962 metre yüksekliğiyle Zugspitse’yi karşıdan görenler, tırmanılmasının çok zor olduğu düşünebilir. Ancak bu zirve zorlu görünüşüne rağmen dağcılar için pek popüler değil. Çünkü bir dağ treni sizi kasabadan Zugspitse’nin zirvesine kadar ulaştırabiliyor. Yani yarım saat içinde Garmisch-Partenkirchen Kasabası’ndan Zugspitse’nin doruğuna ulaşıp zirvede öğle yemeği yemek mümkün.
Bu nedenle dağcıların Bavyera Alpleri’nde tırmanmayı tercih ettikleri zirve 2628 metrelik Alpspitze. Teknik kaya tırmanışı rotalarına sahip Alpspitze özellikle kaya tırmanışı meraklılarını tatmin edecek rotalara sahip. İlk tırmanış 1825 yılında J. Burger tarafından, dağın doğu sırtından gerçekleştirildi. Artık zirveye birçok farklı rotadan tırmanış yapılabiliyor. Bu rotalardan en teknik ve zor olanı kuzey duvarı.
Yürüyüş ve yamaç paraşütü için ideal konumlar
Kasabadan iki ayrı teleferik sistemi ile 10 dakikada dağın farklı rotalarının başlangıcına ulaşmak mümkün. Teleferikle, 1651 metredeki Kreuzeck ya da 2030 metredeki Osterfelderkopf’a ulaşılabiliyor. Kuzey ve doğu rotaları için tırmanışların genel çıkış merkezi 2030 metredeki Osterfelderkopf dağ evi. Osterfelderkopf’tan kuzey duvarına ve doğu sırt rotasına geçilebiliyor.
Osterfelderkopf dağ evi ve çevresi doğa yürüyüşleri için son derece ideal. Buraya teleferikle çıkan her yaştan doğasever, çok düzenli yürüyüş rotalarını kullanarak sağlık yürüyüşleri yapabiliyor. Ayrıca Kreuzeck noktasının hemen yukarısındaki yamaçlardan yamaç paraşütü yapmak ve Bavyera’nın nefis doğasını uçarak seyretmek mümkün.
Doğu rotasından tırmanış
Doğu sırt rotasına bir başka geçiş de Kreuzeck bölgesinden yapılıyor. Teleferikle 1651 metre yükseklikteki Kreuzeck’ten başlayan tırmanış, Hoch Alm dağ evini takiben, kuzey duvarının devamı olan ve kaya tırmanışı gerektiren duvara kadar basit bir yürüyüşle devam ediyor. Bu yürüyüş rotası kaya tırmanışı yapmadan sadece doğa yürüyüşü yapmak isteyen her yaşta insan için ideal. Yürüyüş parkurunun bitimindeki 150 metrelik kütle demir halatlarla dağcılar için güvenli bir hale getirilmiş ve yaklaşık yarım saatlik bir tırmanış gerektiriyor.
Parkur bitiminden sonra Alpspitze Dağı’nın doğu rotası üzerindeki Bernadeinspitze zirvesine ulaşılıyor. Zirve buradan birkaç adım uzaklıkta. Bu zirve oldukça kolay çıkılabilir konumda ve kaya tırmanmadan da çıkılabilecek bir rotası bile mevcut.
Bernadeinspitze’den Alpspitze Dağı’nın doğu yüzü rahatlıkla görülebiliyor. Buradan sonra fazla zor olmayan kaya tırmanışı yapılması gereken doğu sırtı zirveye ulaşmak için en kestirme yol. Doğu sırtı Osterfelderkopf’tan tırmanışa geçen dağcıların da kullandığı rota. Osterfelderkopf’tan dağın kuzey duvarından yan geçiş yapılarak doğu sırtı rotasına geçilebiliyor. Bu yan geçişte emniyet kemeri kullanmak şart.
Zirve yolu
1651 metre yükseklikteki Kreuzeck’ten doğu sırtını takip edilerek yapılan tırmanış, zirveye kadar normal şartlarda üç saatte tamamlanıyor. Tırmanış sırasında basit kaya tırmanış parkurları var. Ancak buralar da çelik halatlarla güvenli hale getirilmiş. Zirve; Doğu sırtı, Doğu duvarı, Doğu çarşağı ve Kuzey duvarından gelen dağcılardan dolayı bir hayli kalabalık. Ancak Bavyera’yı bu yükseklikten seyretmek dağcıları son derece mutlu ediyor.
İnişi; döküntü kayalar, taşlar ve çakıllardan meydana gelen taş yığınlarından oluşan çarşaktan yapmak daha kolay ve güvenli. Çarşaktan indikten sonra 150 metrelik kaya kütlesini çok dikkatli inmek gerekiyor. Çünkü rota ıslak ve kaza riski bir hayli fazla. İniş toplam bir buçuk saat sürüyor. İniş sonrası Hoch Alm dağ evinde muhteşem et yemeklerini tatmak büyük keyif. Yemeğin sonunda dağ evinin önündeki şezlonglarda, tırmandığınız dağa bakıp güneşlenmek tırmanışın en büyük ödülü.