Evini satmak isteyenlere ipuçları

Evini satmak isteyenlere ipuçları

Evini satmak isteyenlerin çoğu bir emlak profesyonelinden yardım alıyor ama siz kendi başınıza evinizi satmak niyetindeyseniz dikkat etmeniz gereken bazı noktalar var. Gayrimenkulünü yardım almadan satmak isteyenler için yararlı ipuçlarını derledik.

Evin değerini belirleme

Dikkat edilmesi gereken ilk nokta evin fiyatının belirlenmesi. Gereğinden yüksek bir fiyat satışı zorlaştırırken gereğinden düşük bir fiyat da zarar etmenize neden olur. Bunun için en etkili iki yöntem; aylık kira bedeli ile hesaplama ve muadil ev değeri karşılaştırmasıdır. İlk yöntemde evinizin aylık kira bedelini 215 ile çarpmanız gerekiyor. Yani 1000 ₺ aylık kira getirisi olan bir evin satış bedeli 215 bin ₺ olarak düşünülüyor. Burada evin bulunduğu semt önemli. Konutun bulunduğu ilçeye göre aylık kira 200 ila 400 ile çarpılabiliyor. İkinci yöntem olarak semtteki benzer satılık evlerin satış fiyatlarının ortalamasını alabilirsiniz. Son olarak emlak profesyonellerinin evin değerine ilişkin ücretsiz ekspertiz hizmetinin olduğunu da hatırlatalım. Evin konumunun değer üzerindeki etkisi, o civardaki potansiyel alıcılar, çevresel faktörler, tahmini satış süresi gibi bilgileri gayrimenkul danışmanlarından kolayca edinebilirsiniz.

Evinizi satılığa çıkardığınızı ne kadar çok kişi duyarsa alıcı çıkma olasılığı o kadar artar.
Evinizi satılığa çıkardığınızı ne kadar çok kişi duyarsa alıcı çıkma olasılığı o kadar artar.

Etrafa duyurun

Evinizi satılığa çıkardığınızı ne kadar çok kişi duyarsa alıcı çıkma olasılığı o kadar artar. Pencerelere ilan asın, esnafa ve komşulara haber bırakın ve evinizin özelliklerini net bir şekilde gösteren iyi fotoğraflarla internet sitelerine ilan verin.

Peki internette emlak ilanı verirken nelere dikkat etmelisiniz?

● İlan açıklamalarında net ve anlaşılır bir dil kullanın.

● Yazdığınız bilgilerin doğruluğundan emin olun.

● İlan başlığınızı oluştururken, dikkat çeken bir başlık olmasına dikkat edin.

● Paylaşacağınız fotoğrafların çözünürlüğünün yüksek olduğundan emin olun.

● Her odanın ayrı ayrı fotoğrafını çekin.

● Evin detay kısımlarının fotoğraflarını çekmeyi unutmayın.

● Evin en çok ışık aldığı saatlerde fotoğraf çekimi yapmaya özen gösterin.

● İlanda paylaştığınız adresin doğru adres olduğuna emin olun.

● Emlak ilanınızı güvenilir sitelerde paylaşın. 

Evin satılması durumunda sözleşmesi devam eden bir kiracının, evde altı ay daha oturmaya hakkı bulunuyor.
Evin satılması durumunda sözleşmesi devam eden bir kiracının, evde altı ay daha oturmaya hakkı bulunuyor.

Kiracıyı bilgilendirin

Kiracınıza evi satmaya karar verdiğiniz konusunda bilgi verin. Evin satılması durumunda sözleşmesi devam eden bir kiracının, evde altı ay daha oturmaya hakkı bulunuyor. Kontrat bitince ise kiracı evi bir ay içinde boşaltmak durumunda kalıyor. Kiracınızı satışa dair önceden bilgilendirmek, ilerleyen süreçte yaşanacak gerilimleri ortadan kaldıracağı ya da azaltacağı için önemli.

Krediye uygunluk ve ipotek

Evin konut kredisine uygun olması alıcılar açısından önem taşıyor. Bu sebeple evinizi satışa çıkarmadan önce konut kredisine uygun olup olmadığını dikkatlice araştırın. Evin üzerinde banka harici ipotek varsa kaldırın.

Vergi ve deprem sigortası önemli

Evinizin emlak vergi borcu olmadığından ve zorunlu deprem sigortasını yaptırdığınızdan emin olun. Aksi halde tapuda satış işlemi gerçekleşemiyor. 

Evinizi bir emlak profesyoneli olmadan satışa çıkardığınızda potansiyel alıcılarla görüşme, evin gezdirilmesi gibi işleri de sizin yapmanız gerekiyor.
Evinizi bir emlak profesyoneli olmadan satışa çıkardığınızda potansiyel alıcılarla görüşme, evin gezdirilmesi gibi işleri de sizin yapmanız gerekiyor.

Güvenliğe dikkat

Evinizi bir emlak profesyoneli olmadan satışa çıkardığınızda gelen tüm telefonları sizin yanıtlamanız, evi sizin gezdirmeniz gerekiyor. Bu durumda evin özelliklerini dürüst bir biçimde, detaylıca anlatmak ve satıcının nasıl bir gayrimenkul aradığına dikkat etmek, her iki tarafın da zaman kazanmasını sağlıyor. Eğer satacağınız evin içinde yaşıyorsanız, tüm özel eşyalarınızı barındıran eve bir yabancıyı kabul etmek ciddi bir güvenlik riski taşıyor. Bu nedenle evinizi bir alıcıya göstereceğinizi mutlaka çevrenizdekilere söylemeli ve kötü niyetli kişilere karşı dikkatli olmalısınız.