Konut satışında odak nokta Esenyurt

Konut satışında odak nokta Esenyurt

Temmuz ayında konut satışında ciddi rakamlara ulaşılarak rekor kırıldığı açıklandı. İstanbul’daki en yüksek satışlar Esenyurt’ta gerçekleşti. Emlak sektöründeki bu yükselişinin temelinde ödeme kolaylığı sağlayan konut kredisi kampanyaları yer alıyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre; Türkiye genelinde konut satışları 2020 temmuz ayında bir rekora imza attı. Bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 124,3 artarak toplam 229 bin 357 satışa ulaşan emlak sektöründe ipotekli konut satışında da aylık en yüksek rakama ulaşıldı. İpotekli (kredili) konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre tam yüzde 900,6 artış göstererek 130 bin 721 sayısına ulaştı.

Tüm zamanların aylık bazda en yüksek satışı daha önce 202 bin 074 adet konut ile 2019’un aralık ayında gerçekleşmişti. Geçtiğimiz temmuz ayında ise bu sayı 25 binden fazla artış göstererek yeni bir rekora ulaştı. Yüzde 57’lik bir oranı ipotekli satışlar aracılığıyla gerçekleşen konut satışları en yüksek sayıyı Esenyurt'ta gördü.

Hangi bölgede ne kadar satış oldu?

Konut satışları en yüksek sayıyı Esenyurt'ta gördü
Konut satışları en yüksek sayıyı Esenyurt'ta gördü

Bakanlığın paylaştığı Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü verilerine göre; Esenyurt'ta toplam 2 bin 680, Pendik'te 1880, Sancaktepe'de ise 1560 kredili konut satışı gerçekleşti. İstanbul'un yüksek satış gören diğer ilçeleri ise bin 370 satış ile Ümraniye, bin 280 satış ile Beylikdüzü, bin 267 satış ile Kartal, bin 213 satış ile Maltepe, bin 143 satış ile Küçükçekmece, bin 124 satış ile Çekmeköy ve bin 58 satış ile Tuzla oldu. Konut satışlarının 39 bin 432’si, yani yüzde 17,2’si İstanbul’da gerçekleşti.

Konut satışlarına göre İstanbul’u takip eden ilk il Ankara oldu. 26 bin 885 konut satışı ile toplam satışların yüzde 11,7’sini kapsayan Ankara’nın ardından 15 bin 614 konut satışı ve yüzde 6,8’lik pay ile İzmir geldi. 6 bin 60 satışın gerçekleştiği Bursa ve 5 bin 66 konut satılan Kocaeli de ilk beş ili oluşturdu. Konut satış sayısının en düşük olduğu iller ise 19 konutun satıldığı Hakkari, 30 konutun satıldığı Ardahan ve 74 konutun satıldığı Şırnak oldu.

Emlak sektöründeki yükselişin sebebi kampanyalar

Kredi faizlerindeki düşüş emlak sektörünü yükselişe geçirdi.
Kredi faizlerindeki düşüş emlak sektörünü yükselişe geçirdi.

Kredi faizlerinin düştüğü 1 Haziran 2020 tarihinden itibaren gerçekleşen kredili konut satışlarının bu kadar yükselmesinde büyük paya sahip. Kamu bankalarının normalleşme sürecinde sosyal hayatın desteklenmesi için uygulamaya koyduğu konut kredisi kampanyası, ipotekli satışlarda kırılan rekorun sebebi oldu. Kredi faiz oranlarının düşmesi, ödemelere bir yıl sonra başlama seçeneği ve gayrimenkul sektörü temsilcilerinin de kendi bünyelerinde başlattıkları kampanyalar vatandaşları konut almaya teşvik ediyor. Bu ivmenin yıl sonuna kadar devam etmesi durumunda ülkedeki konut satışlarında yeni bir tarihi rekor kırılacağı öngörülüyor.

Kamu bankalarının hazırladığı finansman paketinin ilk adımında, birinci el-sıfır konutlar için azami 12 ay ödemesiz dönemli, 15 yıla kadar vade ve aylık yüzde 0,64 faiz oranı ile finansman sağlanıyor. İkinci el konutlar için de azami 12 ay ödemesiz, 15 yıl vade ve aylık yüzde 0,74 faiz oranı ile kredi sunuluyor. Kamu bankalarının bu hamlesi ile konut kredisi hacmi temmuz ayı sonunda 257 milyar 6 milyon liraya yükseldi. Bu dönemde kullanılan konut kredisi 46 milyar 3 milyon liraya ulaştı. Ev sahibi olma konusunda alıcıya ödeme kolaylıkları sunan kredili konut satışları ile Hazine’ye 1 milyar 428 milyon 968 bin lira kazanç sağlandı.

Esenyurt alıcıların odak noktası oldu

RE/MAX Port Gayrimenkul Danışmanı Tayfun Bostan Esenyurt’ta satışların yüksek olmasının olağan olduğunu belirtiyor.
RE/MAX Port Gayrimenkul Danışmanı Tayfun Bostan Esenyurt’ta satışların yüksek olmasının olağan olduğunu belirtiyor.

Sektördeki bu durumun pek çok ekonomik dengeyi değiştireceği açık. RE/MAX Port Gayrimenkul Danışmanı Tayfun Bostan, bu durumun temelinde konut faiz oranlarının etken sebep olduğunu belirtiyor. “Konut faiz oranlarının aşağı çekilmesi konut alımındaki artışın tek sebebi. Bu kısa bir süreliğine geçerli bir durum olacağı için de yatırımcıları harekete geçirdi” diye belirten gayrimenkul danışmanı, bugüne dek konut alma fikri veya ihtiyacı olmayan kesimden alıcıların bile bu fırsatı değerlendirdiğini belirtti.

Satışların en çok Esenyurt’ta gerçekleşmiş olması da şaşırtıcı bir detay değil. Bostan’ın belirttiğine göre Esenyurt her zaman satış oranı yüksek bir bölge. Esenyurt’ta 1 milyon kişinin yaşadığını belirten Bostan, her dönem en çok konut satışının burada gerçekleştiğini söylüyor. Bunun sebebinin ise hem yaşayan kişi sayısı çok olduğu için bölgedeki yapılanmanın gelişmiş olması hem de daire fiyatlarındaki ekonomik uygunluk. Arsaların uygun fiyatlı olması ve ihtiyaç fazlası konut bulunması bölgeyi avantajlı kılıyor.

Quick Sigorta’dan sektöre teminat desteği

Quick Sigorta’dan yenilikçi hizmet geldi.
Quick Sigorta’dan yenilikçi hizmet geldi.

Quick Sigorta reel sektörün elini rahatlatmak adına özel sektöre önemli bir avantaj sağlıyor. Özellikle kamu ihale süreçlerinde özel sektörün teminat ihtiyaçlarını karşılayabilmek, bankalar tarafından düzenlenen teminat mektuplarına alternatif yaratmak, bu şekilde kredi limitlerinin başka alanlarda kullanılmasını sağlamak üzere hazırlanan Quick Sigorta Kefalet Sigortası, özel sektörün teminat ihtiyacının karşılanmasında yeni ve ek bir kapasite oluşturuyor.

Türkiye’de ilk kez firmalar ihalelere katılırken teminat mektubu yerine Quick Sigorta Kefalet Sigortası kapsamında düzenlenen kefalet senetlerini sunabiliyorlar. Bu sayede, bankalarca hali hazırda teminat ihtiyacı için kullandırılan kredi limitlerinin reel sektör tarafından başka alanlarda kullanımına imkan tanınıyor ve teminat ihtiyaçlarının karşılanması için alternatif oluşturulmuş oluyor. Teminat senedi almak isteyen şirketler, Quick Sigorta Yetkili Acentesi üzerinden veya online başvuru formunu doldurarak kefalet sigortası başvurusunu yapabiliyorlar.