Evcil hayvanları yurt dışına götürürken hangi prosedürler uygulanıyor?

Evcil hayvanları yurt dışına götürürken hangi prosedürler uygulanıyor?

Yurt dışına seyahat ediyorsanız veya yurt dışına taşınmaya karar verdiyseniz evcil hayvanınızı geride bırakmak sizin için geçerli bir çözüm olmayabilir. İşte bu gibi durumlar için minik dostunuzu yurt dışına götürürken uygulanması gereken prosedürleri adım adım derledik. Aman geç kalmayın! Çünkü evcil hayvanınızı yurt dışına götürebilmek için işlemler biraz uzun sürebiliyor. 

Birçok ülkede evcil hayvanları yurt dışına götürürken uygulanan prosedürler farklılık gösterebiliyor. Özellikle Avrupa Birliği ülkelerine girişte uygulanan prosedürleri sizlerle paylaşıyoruz.

Pet pasaportu

Öncelikle evcil hayvanınız için pet pasaportu edinmelisiniz. Bunun için Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın en yakın il ve ilçe müdürlüğüne başvurmalısınız. Bu pasaportta evcil hayvanınızın mikroçip barkodu, kimlik bilgileri ve aşı bilgileri yer alıyor.

Aşılar ve bakımlardan emin olun

Evcil hayvanınızı yurt dışına götürmek istiyorsanız aşılarının tam olduğundan emin olmalısınız. Özellikle seyahatinize başlamadan önce veterinerinize gidip tüm aşıların ve gerekli bakımın tam olduğundan emin olun.

Evcil hayvanlarla huzurlu bir yolculuğun sırrı onları da yolculuğa hazır hale getirmekten geçiyor.
Evcil hayvanlarla huzurlu bir yolculuğun sırrı onları da yolculuğa hazır hale getirmekten geçiyor.

Mikroçip taktırın

Yurt dışına götürmek istediğiniz sevimli dostunuzun mikroçip taşıması gerekiyor. Artık evcil hayvanınızın kuduz aşısı yapılırken aynı anda mikroçip de takılabiliyor. Eğer dostunuza mikroçip takılmadıysa en yakın tarihte veterinerinize başvurun ve taktırın. Mikroçip taktırmak, ağrılı bir süreç isteyen bir işlem değil. Yaklaşık pirinç büyüklüğündeki mikroçip, ufak bir iğne yardımıyla hemen derinin altına yerleştiriliyor. Bu işlemin ardından size bir barkod numarası veriliyor ve böylece sevimli dostunuzu kendi üzerinize kaydettiriyorsunuz. Bu barkodu pet pasaportuna yapıştırmayı unutmayın. Barkodu kaybedilme ihtimaline karşı, barkodda yer alan numarayı herhangi bir yere not almanızı tavsiye ederiz. Çünkü bazı durumlarda barkodda yer alan numarayı bilmeniz yeterli oluyor. Ayrıca mikroçipi en son yaptırdığınız kuduz aşısından önceki bir tarihte taktırmanız gerektiğini unutmayın.

Kuduz aşısı yaptırın

Yurt dışına evcil hayvanınızı götürmeden önce en önemli adımlardan biri de kuduz aşısıdır. Evcil hayvanlarda kuduz aşısı her sene, günü geçmeden tekrarlanmalıdır.

Kuduz virüsünün kaynağı vahşi hayvanlar da olsa, evcil hayvanlarda da kuduz virüsü bulunabilir.
Kuduz virüsünün kaynağı vahşi hayvanlar da olsa, evcil hayvanlarda da kuduz virüsü bulunabilir.

Kuduz Titre Testi’ni unutmayın

Avrupa Birliği kurallarına göre sevimli dostunuza yapılan kuduz aşısının ardından, en az bir ay sonra “Kuduz Titre Testi” yaptırmanız gerekiyor. Bu işlem için önce Veteriner Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü’ne test ücretini internet aracılığıyla veya bankalardan ödemeniz gerekiyor. Ardından dekontunuzla birlikte veterinerinize giderek bu testi yaptırabilirsiniz. Test için hayvanınızdan kan alınması gerekiyor. Veteriner, aldığı kan örneğini Ankara’daki laboratuvara gönderiyor. Bunun için de veterineriniz sizden bir form doldurmanızı istiyor. Ardından form, kan numunesi, pet kimliği ve kimlik fotokopisi alınıyor. Bu belgeler ve evcil hayvanınızın kan örneği enstitüye yollanıyor.

Bir hafta sonra test sonucunuzu veterinerinizden alabilirsiniz. Bu test sonucunu mutlaka saklamalısınız. Çünkü evcil hayvanınızın yurt dışına çıkabilmesi için bu testten geçmesi gerekir.

Üç ay beklemelisiniz

Tüm bu işlemleri tamamladıktan sonra petten kan alındığı günden itibaren en az üç ay evcil hayvanınız Türkiye’de kalmalı.

İl / İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü raporu

Tüm bu işlemleri tamamladıktan sonra, kendinize en yakın İl / İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’ne evcil hayvanınızla birlikte gidip Pet Sağlık Formu için başvuruda bulunmalısınız. Elinizdeki test sonuçları belgeleri ve evcil hayvanınızın mikroçipi kontrol ediliyor. Ardından da Türkçe ve İngilizce bir sağlık sertifikası raporu hazırlanıyor. Artık evcil hayvanınız yurt dışına çıkmaya hazır.

Evcil hayvanlarınızla seyahat ederken gözünüz arkada kalmaz.
Evcil hayvanlarınızla seyahat ederken gözünüz arkada kalmaz.

Menşe Şahadetnamesi’ni unutmayın

Seyahatinizden 48 saat önce petinizin aşı karnesi ve pet pasaportu ile belediyeye gidip Menşe Şahadetnamesi almanız gerekiyor. Bu belge, sevimli dostunuzun Türkiye’de doğduğunu ve bağlı olduğu ticari ve gümrük kurallarına uygun olduğunu gösteriyor.

Unutmayın ki petinizle yurt dışına gitmek istiyorsanız en az dört aylık bir süreç sizi bekliyor. Dolayısıyla seyahatinizi özenle planlamalısınız. Ayrıca gitmek istediğiniz ülkenin konsolosluğu ile iletişime geçip ek bir evrak veya işlemin gerekli olup olmadığından emin olmanızı öneririz.