İngiltere’nin prestijli The Independent gazetesinde yer alan bir habere göre iklim değişikliğiyle birlikte savaşta, ağaçlar en büyük silahımız olacak. Yeni bir araştırmanın sonuçlarına göre ise 1.2 trilyon yeni ağaç dikilirse, son 10 yılda meydana gelen insan kaynaklı karbon emisyonu sıfırlanabilir.
Zürih Federal Teknoloji Enstitüsü’nde araştırmalar yapan çevre bilimci Thomas Crowther ve kendisine bağlı ekip uzun bir süredir üzerinde çalıştıkları raporu yayımladı. Bu rapora göre iklim değişikliğiyle mücadelede insanların en güçlü silahı ağaçlar olacak.
Tüm dünyada 1.2 trilyon yeni ağacın dikilmesi için yeterli alan olduğuna dikkat çeken Crowther, araştırmasının sonuçlarını açıklarken şunları söyledi: “Büyük ölçekli bir çalışmayla dünyadaki ormanları yenilemek en büyük umudumuz. 1.2 trilyon yeni ağacın dikilmesiyle, son 10 yılda insan kaynaklı karbon emisyonunu sıfırlayabiliriz. Ağaçlar en önemli silahımız. Bu hayali gerçekleştirebilirsek uzun yıllardır üzerinde çalıştığımız rüzgar türbinleri gibi sürdürülebilir enerji kaynaklarını ön plana çıkarmaktan da vegan beslenme tarzından da daha büyük bir fayda sağlayabiliriz.”
Üç trilyon ağaç var
Bilim insanları uzun yıllardır dünya üzerindeki ağaç sayısını tahminen hesaplamaya çalışıyordu. Crowther ve ekibi yaptıkları araştırmayla bu sayının yaklaşık 3 trilyon olduğunu açıkladı. Bu sayıya ulaşmak için ise karadan yürüttükleri çalışmalara uydulardan alınan sonuçları da eklediler. Böylece önceki araştırmalardan daha tutarlı bir sonuç elde etmiş oldular. Amerikan Uzay Ajansı (NASA) tarafından geçmişte açıklanan sayı, 3 trilyondan daha azdı. Makine öğrenimi ve yapay zeka gibi yeni teknolojilerin de kullanıldığı bu araştırma, dünya üzerindeki tahmini ağaç sayısıyla birlikte yeni ağaçların nereye dikilebileceğiyle ilgili de araştırmacılara yol gösterdi.
Araştırması sayesinde ortaya çıkan sonuçları Washington’da düzenlenen Amerikan Bilimsel Gelişme Birliği (AAAS) toplantısında anlatan Crowther, şunları söyledi: “Tüm dünyada 3 trilyon ağaç olduğunu tahmin ediyoruz. Bu ağaçların 400 gigaton karbonu emdiğini düşünüyoruz. Ağaçların sayısını sadece 1 trilyon kadar artırsak bile ağaçların atmosferden emdiği karbon miktarını 500 gigaton’un üzerine çıkarmamız mümkün. Bu, son 10 yılın etkilerini sıfıra indirir.”
“Tüm zararı sıfırlamak imkansız”
Thomas Crowther, ağaçların iklim değişikliğine karşı en büyük silahımız olduğunu düşünse de insanlığın dünyaya verdiği tüm zararın sıfırlanmasının imkansız olduğunu söylüyor. Ancak çalışmalarının dünyayı daha yaşanabilir bir noktaya getireceğinden şüphesi yok. Birleşmiş Milletler’in yürüttüğü Bir Milyar Ağaç projesi, Crowther’ın ortaya koyduğu veriler ışığında Bir Trilyon Ağaç ismiyle güncellendi. Şimdiye kadar bu kampanya kapsamında, dünyanın farklı bölgelerine 17 milyar fidan dikildiği tahmin ediliyor.
Thomas Crowther bu kampanyanın kapsamının güncellenmesinden memnun: “Hedefimiz şehirler ya da tarım alanları değil. Terk edilmiş ya da çeşitli sebeplerle çorak kalmış yerlerde ekim yapmayı hedefliyoruz. Bu sayede iki önemli sorunla bir anda savaşacağız: İklim değişikliği ve çeşitliliğin yok oluşu… Herkesin dünyanın kaderini iyileştirmek için katkıda bulunabilmesi beni çok mutlu ediyor. Ağaçların dünyamıza ve insanlara mutluluk getirmek gibi bir özelliği var. Hava, su, yiyecek kalitesini yükseltebilirler. Ekosistemimizin insan kaynaklı kusurlarını onarabilirler.”