Dünyanın en iyi festivalleri

Dünyanın en iyi festivalleri

Her yıl dünyanın dört bir yanında birçok festival düzenleniyor: Hindistan’ın renkli festivali Holi’den İspanya’nın dünyaca ünlü domates festivali La Tomatina’ya, Venedik Festivali’nden Prag Baharı Müzik Festivali’ne… Üstelik isterseniz bu festivallere siz de katılabilirsiniz.

Rio Karnavalı (Brezilya)

Rio de Janeiro’da düzenlenen Rio Karnavalı için dünyanın en ünlü ve en büyük karnavalı demek yanlış olmaz. Renkli kostümler içindeki dansçılarının samba geçitlerini, samba okullarının en iyi performanslarını izleyebileceğiniz karnaval için biletinizi önceden ayırtmalısınız. 80 bin kişilik stadyumdaki gösterilerin dışında otellerde de balolar düzenleniyor; aklınızda olsun.

Sao Paulo Karnavalı (Brezilya)

Sao Paulo Karnavalı, Rio Karnavalı’nın itibarına ve popülerliğine sahip olmasa da ucuz biletleri ile daha yerel ve samimi bir ortamda gerçekleşiyor. Şehrin samba okulları samba ödülünü kazanabilmek için, gece boyunca 30 bin kişilik Sao Paulo Sambadromu’nda hünerlerini sergiliyor. Dört gün süren festivalin son günü Sambadrom’da bedava müzik ve dans etkinlikleri gerçekleştiriliyor. 

Prag’da düzenlenecek müzik festivali bu güzel şehri görmek için de fırsat sunuyor.
Prag’da düzenlenecek müzik festivali bu güzel şehri görmek için de fırsat sunuyor.

Prag Baharı Uluslararası Müzik Festivali (Çekya)

Birçok festivale ev sahipliği yapan Çekya’nın başkenti Prag’da bahar aylarında gerçekleştirilen Prag Baharı Uluslararası Müzik Festivali, müzikseverleri bir araya getiriyor. Aralık ayında bilet satışları başlayan festival, bu sene 12 Mayıs-3 Haziran tarihleri arasında düzenlenecek. Bu yıl, Prag Baharı Uluslararası Müzik Festivali’nin dramaturjisinin ana çizgisi Çekoslovakya'nın kuruluşunun 100. yıl dönümünü anmak olacak.

Fransa Uluslararası Fotoğraf Buluşmaları

Fransa’nın Arles kentindeki Uluslararası Fotoğraf Buluşması, her sene temmuz ve eylül aylarında gerçekleştiriliyor. Etkinlik süresince düzenlenen atölye çalışmaları, seminer ve fotoğraf eleştirilerine de katılmak mümkün.

Baalbek Uluslararası Festivali (Lübnan)

Beyrut’un 88 kilometre batısındaki Baalbek’in Roma tapınaklarında gerçekleşen festival, Lübnan’ın en eski ve önemli kültürel etkinliklerinden biri. Klasik müzik, opera, caz, modern dünya müzikleri, rock ve pop dinletilerinin yanı sıra bale ve tiyatro gösterilerinin de yer aldığı festival, her sene 40 binden fazla izleyiciye ev sahipliği yapıyor. 

Oktorberfest’in geçmişi 19. yüzyılın başlarına kadar uzanıyor.
Oktorberfest’in geçmişi 19. yüzyılın başlarına kadar uzanıyor.

Oktoberfest (Almanya)

Dünya’nın en büyük bira festivali olarak bilinen Oktoberfest ilk kez 1810 yılında Bavyera Prensi Ludwig ile Prenses Therese’nin evlilik töreni şerefine düzenlenmiş. Zamanla bira festivaline dönüşen Oktoberfest, “Ekim Festivali” anlamına geliyor. Almanya’nın Münih şehrinin güney batısındaki Theresienwiese bölgesinde düzenleniyor. 10 bin kişilik “Schottenhamel” çadırında gerçekleşen festival, Münih Belediye Başkanı’nın büyük bir bira fıçısına musluk çakması ile başlıyor.

Sofya Uluslararası Film Festivali (Bulgaristan)

Uzun ve kısa metraj filmler ile belgeselleri kapsayan Sofya Uluslararası Film Festivali, yerel ve uluslararası film yapımcılarını iş birliği için cesaretlendirmek amacını taşıyor. 1997 yılından beri düzenlenen festival her yıl yaklaşık 90 bin sinemaseveri ağırlıyor.

Dünya Briç Festivali (Fransa)

Dünyanın dört bir tarafından briçseverler, Deauville’deki Normandy Otel’de toplanıp, iki hafta boyunca Dünya Briç Festivali’ne katılıyor. İlk kez 1964 yılında gerçekleşen festivale her yıl temmuz ayında düzenleniyor. 

Şarap festivalleri yöresel şarapları tatmaya imkan veriyor.
Şarap festivalleri yöresel şarapları tatmaya imkan veriyor.

Vallarta Şarap Festivali (Meksika)

Güney Amerika ve Meksika şarapları her yıl düzenlenen Vallarta Şarap Festivali’nde tadılıyor. Puerto Vallarta’nın ünlü restoranlarında şaraplarınızı yudumlayıp, dans gösterileri izleyebilir ve açık hava partilerine katılabilirsiniz.

Saint Vincent Tournante (Fransa)

Dünyanın en iyi şaraplarından birkaçının üretildiği Burgonya bölgesinin mahsulleri, her yıl farklı bir dalda düzenlenen festivalde tadılıyor. Festival boyunca sokakları kağıttan çiçekler süslüyor. 

Domates Festivali bu yıl 29 Ağustos’ta.
Domates Festivali bu yıl 29 Ağustos’ta.

Domates Festivali \ La Tomatina (İspanya)

1945 yılından bu yana düzenlenen Domates Festivali, bu yıl 29 Ağustos’ta düzenlenecek. Her yıl geleneksel olarak saat 11.00’de başlayan festival yaklaşık iki saat sürüyor. Domatesler ise Valensiya şehrinin belediyesi tarafından kamyonlarla şehre getiriliyor.

Holi (Hindistan)

Baharın gelişini kutlamak amacıyla düzenlenen kutlama, Hint kültürünün bir yansıması niteliğinde. Festivalin ilk günü dini ritüellere sahne olurken, ikinci gün boyalarla renkli bir eğlenceye geçiliyor. Tek bir şehre özgü olmayan Holi, Hindistan’ın dört bir yanında, hatta artık tüm dünyada kutlanıyor. 

Venedik Karnavalı’nda şehri maskeler süslüyor.
Venedik Karnavalı’nda şehri maskeler süslüyor.

Venedik Karnavalı (İtalya)

Dünyanın en renkli festivallerinden Venedik Karnavalı, 13. yüzyıldan beri kutlanıyor. İtalya’nın Venedik şehrinde, şubat ayında gerçekleştirilen karnavala özgü kıyafetler ve maskeler günlerce sokakları süslüyor. Karnaval kapsamında düzenlenen resmi akşam yemeği ve baloda özel şovlar gerçekleştiriliyor.

Sziget Festival (Macaristan)

Avrupa’nın en büyük müzik festivallerinden biri olan Sziget Festival, bu yıl 8-15 Ağustos tarihlerinde Budapeşte’de gerçekleşecek. Arctic Monkeys, Gorillaz, Lana Del Rey, Liam Gallagher gibi isimlerin sahne alacağı festivalin biletleri satışta.