En eski, en prestijli: Venedik Film Festivali

En eski, en prestijli: Venedik Film Festivali

Dünyanın en eski film festivali olan ve bu yıl 78’incisi gerçekleşen Venedik Film Festivali’nin kazananlarına göz atıp festivalin tarihine doğru kısa bir yolculuğa çıkıyoruz. 

Venedik Bienali (La Biennale di Venezia) tarafından düzenlenen 78. Venedik Uluslararası Film Festivali, 1-11 Eylül 2021 tarihleri arasında Lido Adası’nda (Lido di Venezia) gerçekleşti. Venedik Film Festivali’nin bu yılki ana jüri başkanı, Parazit filmiyle tüm dünyada adından söz ettiren yönetmen Bong Joon-ho oldu. Festival’in açılışı Pedro Almodóvar’ın Madres Paralelas filmiyle yapılırken Ekim ayında vizyona girecek olan Denis Villeneuve’ın Dune adlı filmi dünya prömiyerini gerçekleştirdi.

78. Venedik Film Festivali’nin Altın Aslan’ın sahibi, yönetmenliğini Audrey Diwan’ın yaptığı L’événement (Happening) filmi oldu.

1932’deki ilk gösterim: Dr. Jekyll ve Mr. Hyde

Görsel Kaynak: labiennale.org

Özgürlük, sanat, eğlence temalarını önemseyen; uluslararası sinemayı tüm dünyaya tanıtmak için 1932’den beri İtalya’da düzenlenen festival, dünyanın en eski film festivali unvanına sahip. 1951 yılından beri, FIAPF (Uluslararası Film Yapımcıları Birliği-Fédération Internationale des Associations de Producteurs de Films) tarafından resmi olarak tanınan Venedik Film Festivali; Venedik Bienali Başkanı Kont Giuseppe Volpi di Misurata, heykeltıraş Antonio Maraini ve Roma Uluslararası Eğitim Sineması Enstitüsü Genel Sekreteri Luciano De Feo tarafından düzenlenmeye başlandı. Ödül verilmeyen 1932 yılındaki ilk festival, 6 Ağustos 1932’de, Venedik Lido Adası’ndaki Excelsior Palace Hotel'in terasında Amerikan filmi Dr. Jekyll ve Mr. Hyde filmiyle açıldı. 1933 yılında gerçekleşmeyen Venedik Uluslararası Film Festivali, bir yılın ardından yarışma ile geri döndü. 1940-1942 yılları arasında 2. Dünya Savaşı nedeniyle Alman propagandasının baskın olduğu Venedik Film Festivali, az sayıda ülkenin katılımıyla gerçekleşti. Siyasi havadan uzaklaşamayan Festival’de, 1968-1980 yılları arasında hiçbir ödül verilmedi. 1988 yılındaki Festival’e Martin Scorsese'nin Günaha Son Çağrı, Pedro Almodovar'ın Sinir Krizinin Eşiğindeki Kadınlar ve Wanda Adında Bir Balık filmleri damga vurdu. 1992 yılında Jack Nicholson, Harrison Ford, Bruce Willis, Kevin Costner, Mel Gibson, Nicole Kidman, Tom Hanks, Denzel Washington, Dustin Hoffman, Al Pacino, Robert De Niro ve Francis Coppola gibi isimler Festival’in en önemli konukları oldu. 2007’de Festival’in 75’inci yılı kutlandı. Venedik Film Festivali, 2020’deki COVID-19 salgınına rağmen gerçekleşti ve pandemiden zarar gören film endüstrisinin ve sinemanın önemi vurgulandı. 

Festivalde verilen en büyük ödül olan Altın Aslan, Venedik’in ve eski Venedik Cumhuriyeti'nin sembolü.
Festivalde verilen en büyük ödül olan Altın Aslan, Venedik’in ve eski Venedik Cumhuriyeti'nin sembolü.

Görsel Kaynak: instagram.com/labiennale

Festivalin ödül kategorileri

Festivalin ana kategorisindeki ödüllerin yanı sıra Orizzonti, Orizzonti extra ve Sanal Gerçeklik olmak üzere üç ödül bölümü daha bulunuyor. Yenilikçi ve yaratıcı filmlerin ödüllendirildiği Orizzonti (Horizons-Ufuklar) seçkisinin jürisi, diğer bölümlerin jürilerinden farklı. Arthouse yani bağımsız filmler kategorisi olan Sconfini bölümü ise COVID-19 salgını nedeniyle programların kısaltılması adına geçen yıl düzenlenen 77. Venedik Uluslararası Film Festivali programından çıkarılmıştı. Bu yılsa deneysel çalışmaların yer alacağı Orizzonti Extra adıyla geri döndü. Orizzonti Extra seçkisinde, yeni trendleri takip eden ve gelecek vadeden yönetmenler ödüllendiriyor. 2017’den beri Sanal Gerçeklik (VR) bölümü de Festival’in seçkilerinden biri. Geçen yıl Venedik Bienali, COVID-19 salgınını küresel anlamda değerlendirerek bir araya gelmeyi kolaylaştırmak için Portland, Amsterdam, Barselona, Berlin, Kopenhag, Cenevre, Hangzhou, Modena, Montreal, Moskova, Paris, Taipei, Venedik ve İstanbul’da yerel ortaklıklar kurdu. Bu kapsamda, 1-19 Eylül tarihleri arasında Salon İKSV ve Kolektif House’ta gerçekleştirilen Venice VR Expanded’ın İstanbul ayağı; Virgile Film ve Raptor Dance Studios koordinatörlüğünde düzenleniyor.

Dünyanın en prestijli festivallerinden biri olan Venedik Film Festivali’ni, Venedik Bienali düzenliyor. Venedik Bienali’nin sanat, mimari, dans, müzik, tiyatro alanları da bulunuyor.
Dünyanın en prestijli festivallerinden biri olan Venedik Film Festivali’ni, Venedik Bienali düzenliyor. Venedik Bienali’nin sanat, mimari, dans, müzik, tiyatro alanları da bulunuyor.

Görsel Kaynak: instagram.com/labiennale

78. Venedik Film Festivali ödüllerini kazananlar

Altın Aslan: Happening – Audrey Diwan

Jüri Büyük Ödülü: The Hand of God – Paolo Sorrentino

En İyi Yönetmen: The Power of the Dog – Jane Campion

En İyi Kadın Oyuncu: Penélope Cruz – Parallel Mothers

En İyi Erkek Oyuncu: John Arcilla – On the Job: The Missing 8

En İyi Senaryo: Maggie Gyllenhaal – The Lost Daughter

Jüri Özel Ödülü: Il buco – Michelangelo Frammartino

En İyi Genç Oyuncu: Filippo Scotti – The Hand of God

Orizzonti ödülü kazananlar

En İyi Film: Pilgrims – Laurynas Bareisa

En İyi Yönetmen: Eric Gravel – Full Time

Jüri Özel Ödülü: El gran movimiento – Kiro Russo

En İyi Kadın Oyuncu: Laure Calamy – Full Time

En İyi Erkek Oyuncu: Piseth Chhun – White Building

En İyi Senaryo: Ivan Ostrochovsky, Peter Kerekes – 107 Mothers

En İyi Kısa Film: Los huesos – Cristóbal León, Joaquin Cocina

Orizzonti Extra ödülünü kazananlar

Seyirci Ödülü: The Blind Man Who Did Not Want to See Titanic – Teemu Nikki

İlk Film Geleceğin Aslanı “Luigi de Laurentiis” Ödülü: Immaculate – Monica Stan, George Chiper-Lillemark

Sanal Gerçeklik Bölümü ödülünü kazananlar

En İyi Sanal Gerçeklik Filmi: Goliath: Playinh with Reality – Barry Gene Murphy & May Abdalla

En İyi Sanal Gerçeklik Deneyimi: Le bal de Paris – Blanca Li

En İyi Sanal Gerçeklik Öyküsü: End of Night – David Adler

Geçmiş yıllarda Venedik Film Festivali’nde ödül alan başarılı Türk yönetmenlerini ve filmlerini anmadan olmaz. İşte o ödüller:

Görsel Kaynak: imdb.com

2010 Geleceğin Aslanı Ödülü: Seren Yüce - Çoğunluk

2012 Geleceğin Aslanı Ödülü: Ali Aydın - Küf

2014 Jüri Özel Ödülü: Kaan Müjdeci - Sivas

2015 Jüri Özel Ödülü: Emin Alper - Abluka

2016 Orizzonti Jüri Özel Ödülü: Reha Erdem - Koca Dünya

2018 Orizzonti Jüri Özel Ödülü: Mahmut Fazıl Coşkun - Anons

2020 Sinema Eleştirmenleri Haftası Büyük Ödülü: Azra Deniz Okyay - Hayaletler


Kaynak:

labiennale.org

altyazi.net

filmloverss.com

Quick Konut Sigortası

Huzurlu bir ev için, hem hesaplı hem kapsamlı konut sigortan 2 dakikada hazır.

Quick Sigorta'dan Sanata Destek! Perde Açılıyor 'Konut'ta Tiyatro Başlıyor!

Konut Sigortası sahibi tüm sigortalılarımıza 2 tiyatro bileti! Ayrıca 3 masal da hediye.

Detaylı bilgi için:

quicksigorta.com/konut-sigortasi