Gelmiş geçmiş en iyi 10 film

Gelmiş geçmiş en iyi 10 film

Esaretin Bedeli, Baba, Ucuz Roman, Yüzüklerin Efendisi; hala en iyi filmler arasında yer alıyor. 14 Kasım Dünya Sinema Günü’ne özel, IMDb puanlamasına göre en iyi 10 filmi listeledik.

The Shawshank Redemption 

IMDb puanı: 9.2

Yıl: 1994

Yönetmen: Frank Darabont

Senarist: Stephen King, Frank Darabont

Stephen King’in Rita Hayworth and Shawshank Redemption adlı romanından uyarlanan Esaretin Bedeli; yedi dalda Oscar’a aday gösterilmesine rağmen ödül alamayan fakat IMDb’de 9.2 ile en yüksek puana sahip film. 25 milyon dolar bütçeyle çekilen Esaretin Bedeli, sinema gişesinde sadece 16 milyon dolar kazandı. İlk yılında istediği başarıyı yakalayamayan film, VHS kaset kiralamalarının başlaması ve televizyonlarda yayımlanmasından sonra bir yıl içinde 100 bin dolar kazandı. Başrollerinde Tim Robbins ve Morgan Freeman’ı izlediğimiz film, iki mahkumun Shawsank Hapishanesi'nde yaşadıklarını anlatan umut ve özgürlük üzerine bir hikaye.

The Godfather

IMDb puanı: 9.2

Yıl: 1972

Yönetmen: Francis Ford Coppola

Senarist: Mario Puzo, Francis Ford Coppola

6 milyon dolar bütçeye sahip Baba, Mario Puzo'nun aynı adlı romanından uyarlandı. Marlon Brando ve Al Pacino’nun oyunculuğu kadar konuşulan filmin müziğini, İtalyan besteci Nino Rota besteledi. Üçlemenin ilk filmi, dünyanın en çok izlenen ve sevilen filmlerinden olurken En İyi Film, En İyi Aktör, En İyi Uyarlama Senaryo Oscar’larını kazandı. Birçok ödülle birlikte müziği de Altın Küre ve BAFTA tarafından ödüllendirildi. Baba, New York’ta yaşayan bir İtalyan mafya ailesinin ve bu gücün yeni sahibi en küçük oğulun hikayesini anlatıyor.

The Dark Knight

IMDb puanı: 9.0

Yıl: 2008

Yönetmen: Christopher Nolan

Senarist: Jonathan Nolan, Christopher Nolan

Amerika’da gösterime girdiği hafta sonu gişe rekoru kıran Kara Şövalye’de; Christian Bale ve Aaron Eckhart gibi önemli oyuncular yer aldı. DC evreninin en sevilen karakteri Batman’in şu ana kadar 17 filmi çekildi. The Dark Knight da Nolan’ın Batman üçlemesinin ikinci filmi. Filmde canlandırdığı Joker karakteriyle kendisine hayran bırakan, 28 yaşında hayatını kaybeden Heath Ledger, ölümünden sonra BAFTA ve Akademi Ödülleri’nde En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu ödüllerini kazandı. Filmde, yeniden ortaya çıkan ve Gotham’a tehlike saçan Joker ile şehrin kurtarıcısı Batman’in mücadelesini izliyoruz.

The Godfather 2

IMDb puanı: 9.0

Yıl: 1974

Yönetmen: Francis Ford Coppola

Senarist: Francis Ford Coppola, Mario Puzo

Serinin ilk filminden iki yıl sonra vizyona giren Baba 2’de; Al Pacino, Robert de Niro ve Robert Duvall etkileyici performanslarıyla yer aldı. İlk filmden daha çok ses getiren Baba 2; En İyi Film, En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu, En İyi Yönetmen, En İyi Uyarlama Senaryo, En İyi Sanat Yönetmenliği Oscar’larının sahibi oldu. Vito Corleone'nin 1920'lerdeki hayatını anlatan ve 13 milyon bütçeyle çekilen Baba 2, En İyi Film dalında Oscar kazanan ilk devam filmi olma özelliğini taşıyor.

12 Angry Men

IMDb puanı: 9.0

Yıl: 1957

Yönetmen: Sidney Lumet

Senarist: Reginald Rose

Studio One dizisinde yayımlanan bir televizyon oyunundan uyarlanan 12 Öfkeli Adam, bir cinayet davasındaki 12 jüri üyesinin müzakerelerine odaklanıyor. Henry Fonda, Martin Balsam ve Lee J. Cobb’ın yer aldığı film; En İyi Film, En İyi Yönetmen Oscar’ları başta olmak üzere BAFTA, Berlin Film Festivali ve dünya çapındaki birçok etkinlikte ödül kazandı.

Schindler's List

IMDb puanı: 8.9

Yıl: 1993

Yönetmen: Steven Spielberg

Senarist: Thomas Keneally, Steven Zaillian

Thomas Keneally’nin aynı adlı romanından uyarlanan Schindler'in Listesi’nde Liam Neeson, Ben Kingsley, Ralph Fiennes gibi oyuncular yer aldı. 322 milyon dolardan fazla gişe hasılatı yapan film Akademi Ödülleri, BAFTA, Golden Globe gibi organizasyonlarda toplam 49 ödül kazandı. Filmde Oskar Schindler adlı bir Alman iş insanının 2. Dünya Savaşı zamanında Polonya'daki fabrikasında Yahudi işçiler çalıştırmasını ve onların hayatını kurtarmasını izliyoruz.

The Lord of the Rings: The Return of the King

IMDb puanı: 8.9

Yıl: 2003

Yönetmen: Peter Jackson

Senarist: J.R.R. Tolkien, Fran Walsh, Philippa Boyens

J.R.R. Tolkien’ın aynı adlı romanından uyarlanan Yüzüklerin Efendisi: Kralın Dönüşü, dünya çapında hayran kitlesi oluşturan üçlemenin son filmi. 11 Oscar’la Akademi Ödülleri’ne damga vuran, aynı zamanda dünyada en çok ödül alan filmler arasında yer alan Yüzüklerin Efendisi: Kralın Dönüşü’nün gişe hasılatı, 1 milyar dolardan fazla. Filmde tek yüzüğün yok edilmesi için verilen mücadeleyi izliyoruz.

Pulp Fiction

IMDb puanı: 8.8

Yıl: 1994

Yönetmen: Quentin Tarantino

Senarist: Quentin Tarantino, Roger Avary

John Travolta, Uma Thurman, Samuel L. Jackson’ın başrollerinde olduğu Ucuz Roman; En İyi Özgün Senaryo Oscar’ı dahil 70 ödül kazandı. 8 milyon dolar bütçeyle çekilen film, dünya çapında 214 milyona yakın gişe hasılatı elde etti. Quentin Tarantino’nun en çok izlenen filmi olan Pulp Fiction; iki mafya tetikçisi, bir boksör, bir gangster ve karısı, bir lokantada soyguna kalkışan bir çiftin hayatını anlatıyor.

The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring

IMDb puanı: 8.8

Yıl: 2001

Yönetmen: Peter Jackson

Senarist: J.R.R. Tolkien, Fran Walsh, Philippa Boyens

Serinin ilk filmi olan Yüzüklerin Efendisi: Yüzük Kardeşliği, sinema otoriterleri tarafından dört Oscar ve 117 ödül elde etti. Fantastik tür filmlerin öncüsü sayılan Yüzüklerin Efendisi’nin kitapları da büyük ilgi gördü. Film; yıllar önce üretilen son yüzüğün yüz yıllar sonra ortaya çıkmasını ve ardından yaşananları anlatıyor.

The Good, the Bad and the Ugly

IMDb puanı: 8.8

Yıl: 1966

Yönetmen: Sergio Leone

Senarist: Luciano Vincenzoni, Sergio Leone, Agenore Incrocci

Başrollerini Clint Eastwood, Eli Wallach, Lee Van Cleef’in paylaştığı İyi, Kötü ve Çirkin; A Fistful of Dollars ve For a Few Dollars More’dan oluşan üçlemenin son filmi. İtalyan yönetmenler tarafından çekilmiş kovboy filmlerini tanımlayan Spagetti Western türüne sahip film, savaş sırasındaki bir hazine avını konu ediyor.