Dünya Kupası’nı Rusya’da takip edecekler için 10 tavsiye

Dünya Kupası’nı Rusya’da takip edecekler için 10 tavsiye

Dünya Kupası’nın başlamasına sayılı günler kaldı. 14 Haziran’dan itibaren bir ay boyunca milyonlarca futbolsever ekran başında olacak. Bazı şanslı kişiler de kupayı yerinde, Rusya’da takip etme şansına erişecek. 

Malum, Dünya Kupası bu sene Rusya’da düzenleniyor. Dünyanın dört bir yanından, 32 farklı takım kupaya uzanmak için bir ay boyunca mücadele verecek. Bu aynı zamanda her kupada olduğu gibi ev sahibi ülkenin bir karnaval yerine dönmesi anlamına geliyor. Pek çok farklı ülkeden binlerce taraftar takımlarını desteklemek ya da maçları yerinde takip etmek için Rusya’da olacak. Türkiye bu ülkeler arasına adını yazdıramamış olsa bile futbol tutkusunu Rusya’ya taşımaya düşünenler için bazı faydalı bilgileri derledik.

1. Planlamanızı iyi yapın.

Dünya Kupası’na tam 11 farklı şehir ev sahipliği yapacak. Bunların bazıları da birbirine epey uzak mesafede. Örneğin Moskova ve Yekaterinburg arasındaki tren seferleri 26 saat kadar sürebiliyor. Eğer birden fazla şehirdeki maçları takip etmeyi düşünüyorsanız önceden uçak biletlerinizi organize etmeniz ya da birbirine yakın şehirleri tercih etmeniz işinizi oldukça kolaylaştıracaktır.

2. Bedava yolculuk imkanını kullanın.

Rusya, turnuva boyunca maçları stadyumlarda izleyecek taraftarlara bedava ulaşım imkanı sunacak. Şehirler arasındaki ulaşım ağına 700’ün üzerinde özel sefer eklendi ve seferler taraftarların şehirler arasındaki ulaşımı için kullanılacak. Ancak bunun için maçı stadyumda izleyeceğinize dair belgelerin yanınızda olması şartı var. 

Tüm dünyadan FAN ID sahipleri Rusya’ya vizesiz girecek.
Tüm dünyadan FAN ID sahipleri Rusya’ya vizesiz girecek.

3. FAN ID üyeliğinizi yapmayı unutmayın.

Rusya Federasyonu, kupayı izlemeye gelecek taraftarların FAN ID adı verilen bir kimlik kartına sahip olmalarını zorunlu tutuyor. Adınıza düzenlenecek bu kart kupa boyunca yanınızda olmak zorunda. Maçlara girmek ve bedava ulaşım imkanlarından faydalanmak için bu kartın yanınızda olması gerekiyor. Ayrıca bu kartı alanlar Rusya’ya vizesiz giriş hakkı da elde ediyor.

4. Bir an evvel kalacak yerinizi ayarlayın.

Tahmin edilebileceği üzere bu tür organizasyonlarda en önemli şey kalacak yerinizi ayarlamak. Ev sahibi şehirlerdeki otel fiyatlarının turnuva boyunca yükseleceği, yer bulmanın zorlaşacağı kesin. Ancak halen birçok şehirde uygun fiyatlara kalacak yer bulunabiliyor. Örneğin Moskova’da 80 TL’ye kadar kalacak yer bulmak mümkün. 

Futbolun eğlencesi sadece stadyumlarda değil, sokaklarda da olacak.
Futbolun eğlencesi sadece stadyumlarda değil, sokaklarda da olacak.

5. FIFA Fan Fest’i kaçırmayın.

Rusya, Dünya Kupası boyunca yalnızca maçlara gidenler için değil, şehirdeki herkes için futbol ve eğlence dolu zamanlar yaşayacak. Bütün ev sahibi şehirlerde kurulacak FIFA Fan Fest alanlarında gün boyunca birçok etkinlik, konser ve çeşitli eğlenceler düzenlenecek. Maç saatlerinde de binlerce kişi maçları dev ekranlarda beraber izleyecek. Bilhassa Moskova’da, Vorobyovy Gory’de bulunan Fan Fest alanı görülmeye değer.

6. Şehirlerin tadını çıkarın.

Kupa, Rusya’nın dört bir yanında düzenleniyor ve maçları izlemek için bu şehirlere gelecekler mutlaka bu şehirlerin de tadını çıkarmalı. Moskova’dan St. Peterburg’a, Kaliningrad’dan Volgograd’a kadar pek çok şehrin müzelerini, parklarını ziyaret etmek kupa gezinizi ekstra eğlenceli kılacaktır.

7. Kaliningrad’a gidecekseniz vize için hazırlıklı olun.

Almanca adıyla Königsberg olarak da bilinen Kaliningrad, Rusya’nın en ilginç şehirlerinden birisi. Baltık Denizi kıyısında bulunan bu kent, başka herhangi bir Rus şehrine komşu durumda değil. Rusya Federasyonu topraklarının batısında; Litvanya ve Polonya arasında bulunuyor. Aynı zamanda kupanın ev sahibi şehirlerinden de biri. Hem Avrupa’ya yakınlığı hem de kentin ilginçliğiyle tercih edilebilecek bir Dünya Kupası şehri. Ancak buraya gitmeyi düşünenler şehrin konumunu göz önünde bulundurmalı. Rusya her ne kadar Dünya Kupası boyunca FAN ID sahibi taraftarlara vize uygulamayacak olsa da Kaliningrad’a giderken tren ya da kara yolunu tercih edenlerin Schengen vizesine sahip olması gerekiyor. Tabii uçak yoluyla da şehre ulaşılabiliyor. 

Moskova ve St. Petersburg gibi Rusya’nın büyük şehirlerinin kupa tarihlerinde çok kalabalık olması bekleniyor.
Moskova ve St. Petersburg gibi Rusya’nın büyük şehirlerinin kupa tarihlerinde çok kalabalık olması bekleniyor.

8. Programınızı şehirlere göre yapın

Dünya Kupası’nda oynanacak maçların nerede oynanacağı gruplara göre programlanmış değil. Takımlar neredeyse her maçtan sonra başka bir şehre geçecek ve maçlarını değişik stadyumlarda oynayacak. Dolayısıyla programınızı kupa boyunca çok kalabalık olacak Moskova ve St. Petersburg gibi büyük şehirler yerine daha küçük şehirlerde yapıp keyifli maçları yerinde takip edebilirsiniz. Örneğin mesafe bakımından Türkiye’ye en yakın şehir olan Soçi’de Almanya, Belçika, İspanya ve Portekiz gibi takımlar grup aşamasında maçlar oynayacak.

9. Dikkatli olun!

Rusya, turistler için tehlikeli olabilecek bir seyahat noktası. 2016 Avrupa Şampiyonası sırasında Rus taraftarların çıkarttığı olaylar da henüz hafızalardan silinmiş değil. Farklı ülkelerden binlerce kişinin ülkeye akın edeceği Dünya Kupası dönemi boyunca da bazı konularda dikkatli olmak gerekiyor. Pasaportunuzu ve FAN ID kartınızı daima yanınızda taşıyın. Polis tarafından durdurulursanız şaşırmayın. Mümkünse gitmeden birkaç kelime Rusça öğrenin. 

Futbola doymak için Dünya Kupası’ndan daha iyi bir seçenek olamaz.
Futbola doymak için Dünya Kupası’ndan daha iyi bir seçenek olamaz.

10. Futbola doyun!

Dünya Kupası dört yılda bir yapılan, dünyanın en büyük futbol organizasyonu. Böyle bir turnuvayı yerinde takip ediyor olmak büyük bir şans. Bu şansınızı sonuna kadar kullanın ve Rusya’daki vaktinizde mümkün olduğunca iyi vakit geçirmeye çalışın. Sizin yerinizde olmak için çok şey feda edebilecek insanlar olduğunu aklınızdan çıkarmayın.