Yeme-içmede yeni trend: Food Truck

Yeme-içmede yeni trend: Food Truck

1800’lü yılların sonuna doğru Amerika’nın Teksas eyaletinde taşınabilir market mantığı ile doğan Food Truck (Gıda Kamyonu) akımı başta Amerika ve Avrupa olmak üzere tüm dünyada popülerliğini artırmaya devam ediyor. Bakalım Türkiye’deki örneklere...

Ortaya çıktığı ilk zamanlarında şarküteri ürünlerinin satıldığı “food truck”lar zaman içinde veya önünde yemek yenilebilen mekanlar haline geldi. Şantiye çıkışlarında, parklarda, şehirler arası yollarda, dinlenme alanları gibi insanların yoğun olduğu yerlerde konumlanan bu araçlar, nostaljik kamyonet ya da modern minibüslerin evrim geçirmiş haliydi. Hatta bir tırın restoran haline getirildiğini bile gördük. Düşük maliyetle, yüksek kalitede hizmet vermeyi amaçlayan bu araçlarda fast food da satılıyor, kahve de, dondurma da…

Türkiye’de bu kültürün modern yüzü yeni yeni yayılsa da aslında köfte arabalarından biz bu tarz bir servise alışığız. 90’lı yılların sonunda yayınlanan dizi İkinci Bahar’da Ali Haydar Usta’nın restoranını kaybettikten sonra aldığı köfteci arabası hâlâ hafızamızda taze.

Dünya gıda sektörünün en hızlı büyüme gösteren kategorileri arasında olan bu konsept, Türkiye’de en çok yeni nesil kahveciler kullanıyor. Konumları da genelde festivaller, üniversite bahçeleri ya da işlek bir caddenin kenarı oluyor.

Kahveciler daha gözde

Ozo Coffee her an karşınıza çıkabilir.
Ozo Coffee her an karşınıza çıkabilir.

İstanbul’un kahvesiyle ünlü food truck’ları da var. Ozo Coffee On The Road bunlardan biri. Ozo Coffee, nostajik turuncu “vosvos”uyla festivalleri ziyaret ettiği gibi belli aralıklarla kentin işlek AVM’lerini, cadde ve sokaklarını da geziyor. En dikkat çekici özelliği ise kahve posasıyla kendi atığı plastik bardaklara fideler dikmesi. Ozo Coffee’nin yanı sıra “İyi Kahve Sokakta” mottosuyla yola çıkan Manivela Coffee Truck’ı da atlamamak gerek. O da bu konseptin en eski üyelerinden biri. Manivela hafta içi Maslak’ta, hafta sonları ise konser, festival gibi etkinliklerde yerini alıyor.

Festivallerde de karşınıza çıkabilir

Truck’n Roll, ortalama fiyatlarla kaliteli ürünler sunmayı amaçlıyor.
Truck’n Roll, ortalama fiyatlarla kaliteli ürünler sunmayı amaçlıyor.

Türkiye’de bugüne kadar hep tekil olarak görülen bu konsept ilk defa zincir olma yolunda. Truck’n Roll markası bunun ilk temsilcilerinden. Bağdat Caddesi’nde hizmet veren Truck’n Roll çok tüketilen fast food yiyecekleri “gurme” seviyesine çıkarmak isteyen bir anlayışa sahip. Üstelik birçok festivalde de karşınıza çıkabilir.

Gastronomi akademisyenleri tarafında açılan Truck’n Roll’un menüsünde hamburgerlerden atıştırmalıklara, Türk dürümlerinden Meksika dürümlerine birçok alternatif var. Ortalama fiyatlarla lezzetli ürünler sunan Truck’n Roll’un öne çıkan lezzeti ise mekanın ismini taşıyan; pastırma, sucuk ve özel hamburger köftesi ile hazırlanan Truck’n Roll hamburgeri.

Rotasını Instagram’dan takip edin

Bikrep Karavanı’nın nerede olduğunu Instagram hesabından öğrenebilirsiniz.

İstanbul’un bir diğer food truck konseptli “mekanı” da Bikrep. Şişli’de sabit bir mekanı olsa da Bikrep karanavanıyla İstanbul’un diğer bölgelerinde de hizmet veriyor. Karavanın nerede olduğunu öğrenmenin en kolay yolu Instagram hesabını takip etmek. Bikrep’te krepler tatlılar ve tuzlular olmak üzere iki kategoride. Tercihiniz tatlıdan yanaysa Nutella; sütlü, bitter ya da şekersiz çikolata; bal veya fıstık ezmesi seçebilirsiniz. Tuzlu kreplerde ise kaşar, beyaz, cheddar, tulum ya da dil peyniri gibi seçenekler var.