Çocukları ev kazalarından korumanın yolları

Çocukları ev kazalarından korumanın yolları

Özellikle bir-dört yaş arasındaki çocuklar hayatı öğrenmek için pek meraklı oluyor. Bu da kimi zaman ev kazalarının yolunu açıyor. Evinizde alacağınız bazı tedbirlerle bu kazaları minimuma indirebilir, öğreneceğiniz temel ilk yardım teknikleri sayesinde çok büyük riskleri bertaraf edebilirsiniz.

Düşme
Meraklı çocuk iyidir ama çok dikkat gerektirir!
Meraklı çocuk iyidir ama çok dikkat gerektirir!

Düşme, özelikle çocukların emekleme ve okul öncesi dönemde sık yaşadıkları kazalardan biri. Bu nedenle merdiven boşlukları, balkon parmaklıkları arasındaki genişlikler en büyük riskler.. Balkon demirleri çocuklarınızın aşağıya sarkamayacağı yükseklikte ve aralarından geçilemeyecek genişlikte olmalı. Eğer evinizin içinde merdiven varsa, kenarlarını çitle çevirmelisiniz. Ayrıca sandalye, koltuk, yatak gibi eşyaları pencereden uzak yerlere yerleştirerek, çocuğunuzun üstüne çıkıp penceren sarkma riskini azaltabilirsiniz.

Okul öncesinde çoğunlukla evde olan çocuklar, ev ortamında rahat hareket etmek, dilediğince koşup oynamak isterler. Bu nedenle kaygan ve kıvrımlı kenarları olan halılar tercih etmeyin. Tüm önlemlere çocuğunuz düştüyse onu iyi gözlemleyin. Kusma, dalgınlık, bilinç kaybı, yürüme ve görmede problem olur ya da ağız, burun veya kulaktan kan gelirse, mutlaka doktora götürün.

Zehirlenme

Kimyasal madde içeren tüm ürünlerinizi çocuğunuzun ulaşamayacağı yerlere koyun.
Kimyasal madde içeren tüm ürünlerinizi çocuğunuzun ulaşamayacağı yerlere koyun.

Güzel kokulu temizlik ürünleri, renkli ilaçlar, kozmetik ürünleri, çocukların kolayca ilgisini çekebilir. Özellikle oral dönemdeki bebekler bu ürünleri ele geçirir geçirmez ağzına götürür. Bunun da zehirlenme gibi ciddi sonuçları olabilir. Bir kere kozmetik ürünlerinizi ve ilaçlarınızı çocukların kesinlikle ulaşamayacağı yerlere kaldırmalısınız. Ayrıca temizlik ürünlerini içecek şişelerine veya değişik kaplara boşaltmamaya dikkat edin. Ambalajlı gıdaları, son kullanma tarihini kontrol etmeden tüketmeyin. Eğer çocuğunuz zehirlenmesine neden olabilecek bir maddeye maruz kalmışsa ağız çevresini temizlemeli, ağızdan herhangi bir şey vermemeli ve onu en yakın sağlık merkezine götürmelisiniz.

Yanık

Kibrit, çakmak gibi eşyaları çocukların ulaşamayacağı yerlerde tutun.
Kibrit, çakmak gibi eşyaları çocukların ulaşamayacağı yerlerde tutun.

Yanık, gerekli önlemler alınmadığında çok ciddi sonuçlara hatta çocuğunuzun tüm hayatını etkileyebilecek izlere neden olabilir. Eğer sobalı bir evde yaşıyorsanız soba kenarında çocuğunuzu yalnız bırakmayın. Soba veya ocak üstündeki sıcak su dolu kapları, sapları arka tarafa bakacak şekilde koyun. Ayrıca kibrit, çakmak gibi yanıcı maddeleri çocuklarınızın ulaşamayacağı yerlerde tutmaya dikkat edin. Hafif yanık söz konusu olduğunda cildin üzerine buz uygulamamalı. Yanığa sebep olan maddeyi ciltten uzaklaştırıp, 15 dakika boyunca yanık bölgeyi soğuk su altında tutun. Ancak ciddi bir yanık söz konusu olduğunda en yakın sağlık merkezine gitmeli ve asla derinin üzerinde oluşan baloncukları patlatmamalınız.

Elektrik kazaları

Prizler, evin en tehlikeli yerlerinden.
Prizler, evin en tehlikeli yerlerinden.

Günümüzde evimizin her köşesi, elektrikli aletlerle dolu. Bu durum çocuklu aileler için bir hayli riskli. Özellikle prizler çocuklar için büyük tehlike. Çocuğunuz o incecik parmağını prize sokuverebilir. Hatta kabloları ısırarak ciddi bir kazaya sebebiyet verebilir. Bu nedenle toprak prizler ve kapaklı prizler seçmeye özen gösterin. Prizler için çocuk kilitleri artık pek çok mağazada satılıyor. Ayrıca ortalıkta elektrik kabloları bırakmayın. Kablo kanalları çok işinize yarayacaktır. Elektrik tesisatınızı da sık sık kontrol ettirmeyi unutmayın.

Boğulma

Boğulma riskine karşı en iyi önlemlerden biri, ilkyardım bilgisi.
Boğulma riskine karşı en iyi önlemlerden biri, ilkyardım bilgisi.

Bebeklerin gırtlak kasları henüz gelişmediğinden ve soluk boruları küçük olduğundan, çeşitli maddelerin boğaza kaçması sonucu boğulma en büyük risklerden biri. Bu nedenle, özellikle emekleme çağında bebeği ve çok küçük çocuğu olan ailelerin, çocukların ulaşabileceği yerlerde küçük objeler (yüzük, küpe, misket, bozuk para, pil, kapak vb.) bulundurmamaları gerekiyor. Uzmanlar genellikle, dört yaş altındaki çocuklara, hava yolunu tıkayabilecek gıdalar verilmemesini öneriyor.

Ayrıca naylon poşet, ip, zincir gibi nesnelerle oynarken çocuklar bunları boğazına dolayabilir. Bu nedenle bu tarz eşyaları da ortalıkta tutmayın. Boğulma riskine karşı, genellikle çocukla uzun süre beraber olan annelerin, temel ilk yardım bilgisine sahip olması, hayat kurtarabilir. Örneğin bebeğinizin ya da küçük çocuğunuzun boğazına bir şey kaçtığını fark ettiniz. Bu durumda çocuğu kucağınızda ters çevirip, sırtına, kürek kemiklerinin ortasına birkaç kez kuvvetlice, ittirir gibi vurun. Boğazındaki maddenin bu şekilde çıkmasını sağlayabilirsiniz.

Kesik

Kanamayı basınçla durdurun.
Kanamayı basınçla durdurun.
Kesici aletlerle yaralanma da en sık rastlanan ev kazalarından. Öncellikle bıçak, makas vb kesici aletleri çocuklarınızın bulamayacağı yerlere kaldırın. Mutfakta bulunan cam bardak ve tabakları, çocuklarınızın erişemeyeceği yükseklikte bulunan mutfak dolaplarına koymalısınız. Ayrıca çocuklarınızın yemeklerini de cam kaselere koymak yerine kırılmaz kaplara koymak, olası kazaları önleyecektir. Yaşanan bir kesik durumunda yarayı pamukla temizlemeyin. Yarayı temiz bir bezle örtüp, beş dakika boyunca basınç uygulamalısınız. Daha sonra yarayı temizlemeli, gazlı bez veya sargı beziyle, çok sıkı bir şekilde kapamadan sarmalınız. Daha derin kesiklerde mutlaka bir sağlık merkezine gidin.