Bir kayak tatili kaça patlar?

Bir kayak tatili kaça patlar?

Kış gelince kar tatili planları da yapılmaya başlandı. Yalnız kış tatili bir mayo, şort ve havluyla bile çıkabileceğiniz deniz tatiline göre, yükte ve pahada daha ağır. Kararsızlar için ekipman, konaklama gibi konularda bir fiyat araştırması yaptık. 

Konaklama  

Konaklama ücreti, otelin sunduğu konfora ve kayak merkezine mesafesine göre değişiyor.
Konaklama ücreti, otelin sunduğu konfora ve kayak merkezine mesafesine göre değişiyor.

Öncelikle, kar tatilinin yapılacağı merkeze göre fiyatların oldukça değişken olduğunu belirtelim. Palandöken, Uludağ, Kartepe ve Kartalkaya, en popüler dört kayak merkezi. Dördünün de birbirinden farklı özellikleri var.

Oda kiralanabilecek otellerin konumu, fiyatı belirleyen en önemli kriterlerden biri. Kayak merkezinden uzaklaştıkça, fiyatlar da düşüyor. Ama konfordan ödün vermeyi tercih ederseniz, kayak yapılacak yerde de uygun koşullarda konaklamak mümkün. Kayak ve snowboard oldukça yorucu sporlar olduğu için, merkeze yakın bir yerde kalmanızı öneririz, aksi halde yolda fazladan zaman ve enerji harcamış olursunuz.

En uygun koşullarda kayak tatili yapmak, Erzurum’daki Palandöken Kayak Merkezi’nde mümkün. Burada iki kişilik odanın geceliği 120 ile 780 TL arasında değişiyor. Bütçenize uygun koşullarda, oldukça kaliteli hizmet vadeden bir seçenek bulabilirsiniz.

İstanbul, Bursa civarında yaşıyor ve evden fazla uzaklaşmak istemiyorsanız Uludağ, size oldukça uygun bir alternatif olacak. Bu bölgedeki otellerin gecelik konaklama bedeli 200 TL ile 900 TL arasında değişiyor.

Kocaeli’ndeki Kartepe Kayak Merkezi’ne yürüme mesafesinde sadece bir büyük otel bulunuyor. Farklı bütçelere uygun oda seçenekleri bulunan bu otelin yanı sıra beş kilometre civarında yer alan butik otellerde gecelik 200 ile 700 TL arasında kalınabilir.

Bolu’daki Kartalkaya Kayak Merkezi ise pek çok açıdan en pahalı seçenek olarak duruyor. Merkeze yakın oteller 260 TL’den başlayan fiyatlarla hizmet veriyor. Bununla birlikte üst segmentte bir konaklama tercih edecekler için fiyatlar gecelik 660 TL’ye kadar çıkıyor. Ders ücretleri ve ekipman kiralamada da Kartalkaya Palandöken ve Kartepe’ye göre daha pahalı kalıyor.

Otellerden kayak yapılacak noktalara ulaşımı sağlayan teleferikler için gerekli ski pass ücreti de, bulunduğu yere göre günlük 30 ile 70 TL arasında değişiyor. Bazı büyük oteller bu hizmeti ücretsiz olarak sağlıyor misafirlerine.

Giysi, aksesuar, ekipman...

Kayak ve snowboard ekipmanları, büyük otellerden kiralanabiliyor.
Kayak ve snowboard ekipmanları, büyük otellerden kiralanabiliyor.

Kayak, snowboard gibi sporlar sert kış koşullarına maruz kalınarak yapıldığı için, şehirde giyilen kışlık giysilerden daha koruyucu giysi-aksesuar kullanımını gerektiriyor. Kar montu, pantolonu, botu, poları, beresi, içliği, eldiveni, çorabı, gözlüğü, kaskı derken minimum 1000 TL’lik bir harcamayı gözden çıkarmak şart. Eğer kaliteyi yüksek tutmak ister ve bilinen markaları tercih ederseniz, bu fiyat 6500-7000 TL’ye kadar çıkabiliyor. Sevip sevmeyeceğinizden emin olmadığınız bir spor, tatil türü için bunca yatırım yapmayı göze alamıyorsanız, büyük otellerden bu ekipmanın çoğunu uygun fiyata kiralayabilirsiniz.

Eğer kayak yapmayı tercih ederseniz, kayaklarla birlikte kayak batonlarına ihtiyacınız olacak. Bunların fiyatları da 550-1370 TL arasında değişiyor. Gençlerin gözdesi snowboard’u gözünüze kestirdiyseniz, malzeme fiyatları biraz daha yükseliyor. 900-2500 TL arasında değişen rakamlarla snowboard tahtası ve snowboard bağlama mekanizmasını edinebilirsiniz. Ayrıca snowboard için tasarlanmış bir de bot edinmeniz gerekecek. Bunun fiyatı da 300-500 TL arasında. Ailece bu tatile niyetlendiyseniz ekipman fiyatları çocuklar için yüzde 30 daha ucuza geliyor.

Eğer giysi ve ekipman satın almaktansa kiralama yoluna giderseniz, bedeninize uygun malzemeyi bulabilirsiniz. Kiralama bedeli kayak merkezine göre değişiklik gösterebiliyor. Palandöken’de günlük 40 TL’den başlayan fiyatlarla kiralama yapabilecekken Kartalkaya’da bu fiyat 60-80 TL’ye kadar yükseliyor. Gözlük, kask vb. aksesuarlar 10 TL gibi bir fiyata kiralanabiliyor.

Ders ücreti

Kayak ya da snowboard dersleri grup olarak alındığında çok daha ekonomik.
Kayak ya da snowboard dersleri grup olarak alındığında çok daha ekonomik.

Eğer kayak ya da snowboard deneyiminiz yoksa, mutlaka uzmanından ders almanızı öneririz. Aksi halde bu riskli sporları yaparken kaza yapma olasılığınızı artırırsınız. Kayak Federasyonu’nun belirlediği ders saati ücreti, 2017-2018 sezonu için 180 TL olmasına karşın bu fiyat, kayak merkezi ve otellerin inisiyatifine bağlı olarak 250 TL’ye varabiliyor. Fakat ders alacak kişi sayısı arttıkça fiyat da önemli ölçüde düşüyor. Bu anlamda grup dersi almak ekonomik olacaktır.

Kayak ve snowboard, düşme ve dolayısıyla yaralanmaların en çok yaşandığı sporlardan... Bu nedenle herhangi bir tatsızlık yaşama ihtimaline karşı, ferdi kaza sigortası yaptırmayı düşünmelisiniz.

Eğer spor yapmak önceliğiniz ise bağımsız hareket etmek yerine eğitimin de dahil olduğu oldukça uygun paket turları deneyebilirsiniz. Profesyoneller tarafından her ince ayrıntı düşünülerek tasarlanmış turlara dahil olup, doğrudan adrenalinin keyfini çıkarabilirsiniz.

Velhasıl kelam, kayak tatili yapmanın fiyatı toplamda, hangi merkezde, nasıl bir yerde konaklayacağınız, kaç kişi olacağınız, ne kadar kalacağınız ve giysi ile ekipmanı ne şekilde temin edeceğinize göre değişecektir. Eğer kayak ya da snowboard ile kaymanın size göre olmadığını düşünürseniz de dert etmeyin. Oteller spa’dan saunaya, yogadan sinemaya pek çok aktivite açısından oldukça eğlenceli seçenekler sunuyor. Size sadece en sevdiğiniz faaliyeti seçmek kalıyor. İyi tatiller!