Geçen haftalarda NASA, bir astronotun Uluslararası Uzay İstasyonu’ndan boşanmak üzere olduğu eşinin banka hesaplarına girmesi üzerine soruşturma başlattı. Bu, uzayda işlenen ilk suç olarak tarihe geçti. Bu ilginç vaka akıllara uzayla ilgili enteresan olayları getirdi. İşte gelmiş geçmiş en absürt uzay davaları…
Amerika Birleşik Devletleri’nin Ay’da mülkiyet haklarını düzenleme görevine soyunduğu bir çağda yaşıyoruz. Uçsuz bucaksız uzay madenleri ve gezegenlerde bulunan doğal kaynaklar; ABD, Rusya, Çin, Japonya ve Hindistan arasında devam eden uzay yarışının temel sebepleri. Ama bu dev ülkeler, uzaydaki gezegenlere sahip olduğunu ilk iddia edenler değil. Yıllar boyunca dünyanın farklı ülkelerinden insanlar Ay’a, Mars’a ya da diğer gezegenlere sahip olduklarını düşündü. Hatta bu iddialarını mahkemeye taşıdı. Uzay hukuku araştırmacısı Virgiliu Pop, Hayali Mülk: Ay’ı Satan Adam adını taşıyan kitabında bu ilginç davaları bir araya getirdi. İşte bugüne kadar yaşanmış en tuhaf uzay vakaları...
Gezegenler benim!
2012 yılının ocak ayında Kanada’nın Quebec Eyaleti’nde Sylvio Langvein isimli bir kişi Güneş Sistemi’ndeki gezegenlere, Jüpiter’in dört uydusuna ve bu uydular arasındaki bölgeye sahip olduğu iddiasıyla mahkemeye başvurdu. Dilekçesinde, “Diğer insanlar nasıl futbolcu kartı biriktiriyorsa ben de gezegen biriktiriyorum” diyen Langvein, nihai amacının Çin’in gökyüzünde ileri karakollar oluşturmasını engellemek olarak açıkladı.
Davanın hakimi Alain Michaud, mart ayında Langvein’i Kanada adalet sistemini meşgul eden “huysuz bir davacı” olarak nitelendirdi ve davayı düşürdüğünü açıkladı. Bu Sylvio Langvein’in düşürülen 45’inci davasıydı.
Lindsay’in takımadaları
1936 yılında bir gece, A. Dean Lindsay gökyüzüne baktı ve kendi kendine, “Ay’ın neden sahibi yok?” diye sordu. Bu sorunun üzerine harekete geçen Lindsay Pittsburgh’ta bir notere gitti ve Dünya, Ay ve Satürn dışındaki tüm gezegenleri A.D. Takımadaları adıyla kendi üzerine tescilletti. Daha önce Pasifik ve Atlantik okyanuslarına da el koymaya çalışan Lindsay’in bu talepleri maalesef gerçekleşemedi. Lindsay, aya inen ilk uzay aracı olan Apollo 11’in bu başarısını göremeden inişten tam bir saat önce, 1969’un haziran ayında hayata gözlerini yumdu.
Başkan peynir
22 Kasım 1980’de Denis Hope, Ay’ı kendi mülkü olarak tescilletti. San Francisco Bölge İdare Memurluğu’na yönelik yazdığı, “Mülkiyet Beyannamesi” adını taşıyan belgede, bundan böyle Ay yüzeyinin tek hakimi olduğunu ve unvanının Başkan Peynir olmasına karar verdiğini belirtti. Ay Sefareti adını taşıyan bir de şirket kuran Hope, yazdığı beyannameyi, zarfın içine 55 bin dolarlık depolama ve çöp gideri faturası ekleyerek ABD, SSCB ve Birleşmiş Milletler’e gönderdi.
Hope ardından bütün girişimcilerin yapacağı şeyi yaptı ve mülkünü yavaş yavaş satmaya başladı. İlk yıllarda şirketi, Ay’da 3 bin 500 mülk sattı. Zamanla kulaktan kulağa yayılan, internet sayesinde ününe ün katan Ay Sefareti şirketinin bugün 181 ülkeden 3.6 milyon mülk sahibi müşterisi var. Üstelik bu müşterilerin arasında efsanevi bilim kurgu serisi Star Wars'un yaratıcısı George Lucas, yine Star Wars’ta Prenses Leia’yı canlandıran Carrie Fisher, altı ayrı ülkenin kraliyet mensupları, Amerikan başkanları ve çok sayıda astronot bulunuyor. İsterseniz siz de Ay’da bir dönüm arazi satın alabilirsiniz. Hem de 20 dolardan daha düşük bir fiyata!
NASA’ya park cezası
12 Şubat 2001’de NEAR Shoemaker adlı uzay aracı, 433 Eros adı verilen asteroidin yüzeyine indiğinde, Gregory Nemitz hazırlıklıydı. Orbital Development yani Yörüngesel Gelişim adını taşıyan şirketinin asteroidin sahibi olduğunu açıkladı. Nemitz’e göre yakın bir uzay cismi olan 433 Eros, inşaat malzemeleri ve uzay gemisi yakıtı için potansiyel bir kaynaktı. Hatta ilerleyen zamanda turistik amaçlarla kullanılabilirdi. NASA, 433 Eros’a bir uzay indirdiği için Nemitz uzay ajansına 20 dolarlık bir park cezası gönderdi. Ancak şirketin hukuki bir dayanağı olmadığı için NASA bu rakamı ödemeyi reddetti. Bunun üzerine Nemitz dönemin dışişleri bakanı Colin Powell’a bir mektup yazdı ve üzüntüsünü ifade etti. Sayısız kere mahkemeye başvuran ve davalar açan Gregory Nemitz’in çabaları sonuçsuz kaldı ve Nemitz sonunda 2005 yılında bu davayı kovalamaktan vazgeçti.
Kızgın astrolog
2005 yılında Rus astrolog Marina Bayross, NASA’nın Deep Impact adlı uzay misyonunun evrenin dengesine zarar verdiğini iddia ederek mahkemeye başvurdu. NASA’dan 8.7 milyon ruble (yaklaşık 300 milyon dolar) tazminat talep eden Bayross’un başvurusu yüksek mahkeme tarafından reddedildi.