Ah o sosyal medyada beğeni uğruna harcanan çabalar!

Ah o sosyal medyada beğeni uğruna harcanan çabalar!

Sosyal medyada popüler olmak için birçok kullanıcı “yaratıcı” çözümler üretmeye başladı. “Beğeni” uğruna alışveriş yapanlardan tutun da efektsiz paylaşım yapmayanlara kadar pek çok farklı profil var. 

Her yaş grubundan birçok kişi, her gün sosyal medya platformlarında binlerce paylaşımda bulunuyor. Özellikle Instagram’da “beğeni” sayısı çok önemli olduğu için, “Nasıl daha iyi görünürüm?” ya da “Nasıl daha ilgi çekici fotoğraf çekebilirim?” soruları kafaları kurcalıyor!

Paylaşıyorum, o halde varım!

Yeni taktik, fotoğraf çektirdikten sonra alınan kıyafeti iade etmek.
Yeni taktik, fotoğraf çektirdikten sonra alınan kıyafeti iade etmek.

Pek çok Instagram kullanıcısı, daha etkili bir profile sahip olmak için de ünlü blogger’ları ve influencer’ları kendine örnek alıyor. Hal böyle olunca da sürekli aynı kıyafetlerle fotoğraf paylaşmak istemiyor. Bu “sorun”u aşmak için şartları zorlayanlar var. Nasıl mı? Örneğin mağazalardan yeni kıyafetler satın alınıyor; etiketlerini çıkarmadan kıyafetler giyiliyor, yeni kıyafetle fotoğrafı çekiliyor ve paylaşım yapılıyor. Daha sonra o kıyafet mağazaya iade ediliyor!

İngiltere’den 2002 kişinin katıldığı araştırmanın sonuçlarına göre, katılımcıların yüzde 9’u sosyal medya platformlarında paylaşmak için kıyafet aldığını kabul etti. Aldıkları kıyafeti iade edenlerin en sık görüldüğü yaş grubu ise 35-44 yaş aralığı. Ayrıca araştırmada bu yönteme erkeklerin daha sık başvurduğu da gözlemlendi.

İnceltme ve boy uzatma efekti olmadan asla!

Çoğu zaman bir fotoğraf Instagram’a yüklenmeden önce büyük emek harcanıyor.
Çoğu zaman bir fotoğraf Instagram’a yüklenmeden önce büyük emek harcanıyor.

Instagram kullanıcılarının “beğeni” almak için geliştirdiği bir diğer yöntem ise kendilerini daha güzel gösterme çabası… Kullanıcılar, uzun süren fotoğraf çektirme seanslarının ardından en güzel pozu seçiyor ve fotoğraf üzerinde oynamaya başlıyor. Kadınların da erkeklerin de sıkça başvurduğu bu yöntem birçok aşamaya sahip. Fotoğrafın renkleriyle oynamayı artık yapmayan kalmadı. Ama bunu bir adım öteye taşıyanlar, vücutlarına belirgin karın kasları ekliyorlar, boylarını olduklarından daha uzun gösteriyorlar ve vücutlarını daha ince göstermeye çalışıyorlar.

Sosyal medyada beğeni almak için neler yapılmalı?

Instagram’a fotoğraf yüklerken bu kuralları göz ardı etmeyin.
Instagram’a fotoğraf yüklerken bu kuralları göz ardı etmeyin.

Aslında, sosyal medyada beğeni toplamak için çok da fazla mücadele vermeye gerek yok. Önemli olan bazı kurallara dikkat etmek. Sizin için çokça beğeni almanızı sağlayacak taktikleri derledik.

Hashtag (etiket) kullanın: Eğer profiliniz herkese açıksa, beğeni kazanmanız sandığınızdan kolay. Yüklediğiniz fotoğraflara hashtag ekleyin. Beğenilerin nasıl arttığına siz de şaşıracaksınız. Örneğin spor temalı bir fotoğraf yüklüyorsanız, sporla ilgili birçok kelimeyi etiket olarak kullanabilirsiniz.

Takibe takip mottosunu asla unutmayın: Bazı arkadaşlar vardır ki, daha fotoğrafınız yüklenmeden fotoğrafınızı beğenir! Tabii burada “takibe takip, beğeniye beğeni” dayanışması oldukça önemli. Siz ne kadar çok fotoğraf beğenirseniz, arkadaşlarınız da sizin fotoğrafınızı beğenir.

Bir paylaşımı hangi saatte yaptığınız da “beğeni” açısından önemli.
Bir paylaşımı hangi saatte yaptığınız da “beğeni” açısından önemli.

Yüklediğiniz saate ve güne dikkat edin: Fotoğraf paylaşırken, zamanlama çok önemli. Örneğin hafta içi 11.00’de yüklediğiniz bir fotoğraf çok az beğeni alabilecekken, aynı fotoğrafı 19:00-20:30 saatlerinde yüklerseniz çok daha fazla beğeni alabilirsiniz. Çünkü hafta içi insanlar genellikle sabah ve öğle saatlerinde işleriyle, okullarıyla meşgul oluyor. Fakat eve dönüş ve rahatlama saati olan 19.00-20.30 saatleri arasında insanlar telefonlarıyla daha çok ilgileniyor. Fakat hafta sonu işler değişiyor. Tatil günlerinde öğle saatlerinde yükleyeceğiniz fotoğrafla daha çok beğeni alabilirsiniz.

Art arda fotoğraf yüklemekten kaçının: Aynı gün içerisinde birden fazla fotoğraf yüklemekten kaçının. Eğer çok fotoğraf yüklerseniz takipçileriniz sizden sıkılabilir. Fakat hiç fotoğraf yüklemezseniz de bu kez sizi takipten çıkarabilirler. Belirli aralıklarla ama arayı çok açmadan fotoğraf paylaşmak beğeni sayınızı artırabilir.

Açık renk filtreler kullanın: Instagram kullanıcıları genellikle açık ve renkli fotoğrafları daha çok beğeniyor. Genel olarak açık/parlak filtreli ve canlı bir profilin daha çok takipçi çekeceğinden de emin olabilirsiniz.