40 yaş sonrası ikinci kariyere merhaba

40 yaş sonrası ikinci kariyere merhaba

Yaşam süresinin uzaması, insanların meslek tercihleri ve kariyer planlarında önemli değişikliklere yol açıyor. Özellikle 40 yaş sonrasında kariyer değişikliği yapma arzusu artıyor.

Hayat değişti, yaşam süresi uzadı. Artık genç yaşlarda yapılan seçimler bazı kişileri ancak 40’lı yaşlara kadar tatmin edebiliyor. Küresel anlamda ekonomik koşullardaki dengesizlikler, modern dünyanın getirdikleri derken kendileriyle yüzleşen, yeniden ya da ilk kez ne istediklerini kendilerine soran insanlar ikinci bir kariyer inşasına girişebiliyor. Kimi hobisini mesleği haline getiriyor kimi bir üniversite eğitimine daha başlıyor ya da sertifika programlarına katılıyor.

Bu gerçeğin hayatta karşılığı olan ünlü isimler de var. İş kadını ve televizyon sunucusu Martha Stewart, kariyerine bir borsa komisyoncusu olarak başlamış ve 30'lu yaşlarının sonlarında ev dekorasyonu ve yemek tarifleri üzerine yoğunlaşarak ikinci kariyerine adım atıp büyük bir başarı elde etmiş. Yine dünyanın tanıdığı hazır yemek markası McDonald's’ın kurucusu Ray Kroc’un işi hayata geçirdiğinde 52 yaşındaymış. 

Kariyerini değiştirmek isteyen kişi de işveren de bilmeli ki deneyim ve olgunluk, birçok iş alanı için değerli özellikler olarak kabul edilmeli.
Kariyerini değiştirmek isteyen kişi de işveren de bilmeli ki deneyim ve olgunluk, birçok iş alanı için değerli özellikler olarak kabul edilmeli.

Kariyer değişikliğine götüren nedenler

40 yaşından sonra ikinci bir kariyer yapmak isteyenlerin belli başlı ortak nedenleri var. Bunlar şöyle sıralanabilir:

  • Yaşamın farklı dönemlerinde ilgi alanları değişebiliyor. 40 yaş ve sonrasında, bireyler gençliklerinde keşfetmedikleri yeni tutkularını ve ilgi alanlarını keşfedebiliyor.
  • Yıllar boyunca aynı mesleği yapmanın getirdiği monotonluk ve tatminsizlik, birçok insanı kariyer değişikliği yapmaya itebiliyor.
  • Ekonomik dalgalanmalar ve teknolojik ilerlemeler, bazı mesleklerin önemini azaltırken yeni iş alanlarının ortaya çıkmasını sağlıyor.
  • Bu aşamada yaşanan bazı endişeler ve ortaya çıkan engeller de söz konusu.
  • Yeni bir kariyere adım atmak için gerekli olan eğitim ve deneyim eksikliği, 40 yaş sonrası kariyer değişikliğinde en önemli engel olarak görülüyor. Ancak birçok kişi bu engeli aşmak için yeniden eğitim programlarına katılıyor ya da kendi kendine öğrenme yöntemlerini kullanıyor.
  • Kariyer değişikliği, özellikle başlangıç aşamasında, finansal belirsizliklere yol açabiliyor. Bu nedenle, kariyer değiştirmek isteyenlerin mali planlama yapması ve gerekirse geçiş döneminde ek gelir kaynakları bulması, bu aşamayı atlatmalarında faydalı olabilir.
  • Bazı işverenler, 40 yaş ve üzerindeki adaylara karşı ön yargılı olabiliyor. Bu durum, kişilerin hevesini kırabiliyor hatta iş bulma süreçlerini zorlaştırabiliyor. 
 İkinci bir kariyer hedefiyle çalışıyorsanız kendi başarı hikayenizin kahramanı olmaya çok yakın olabilirsiniz!
İkinci bir kariyer hedefiyle çalışıyorsanız kendi başarı hikayenizin kahramanı olmaya çok yakın olabilirsiniz!

40 yaş sonrasında kariyer değiştirmek isteyenlere ipuçları

Kariyerini değiştirmek isteyen kişi de işveren de bilmeli ki deneyim ve olgunluk, birçok iş alanı için değerli özellikler olarak kabul edilmeli. Bu temel kabulle birlikte 40’ından sonra yeni bir kariyere yelken açmak isteyenlere bazı öneriler…

Kendini tanıma: Kişinin ilgi alanlarını ve güçlü yönlerini belirlemek amacıyla kendini iyi tanıması hayli önemli. Kariyer değişikliği hedefleyen kişi, bu şekilde yeni kariyer yolunda doğru adımlar atabilir.

Eğitim ve gelişim: Yeni kariyer için gerekli olan beceri ve bilgileri edinmek üzere eğitim alınması önemli. Hedefe yönelik kurslar ve sertifika programları, bu süreçte önemli bir rol oynayabilir.

Ağ kurma: Yeni kariyer alanında bağlantı kurmak, iş bulma sürecinde büyük bir avantaj sağlayabilir. Meslektaşlarla, mentorlarla ve profesyonel topluluklarla ilişki kurulabilir.

Finansal planlama: Kişinin kariyer değişikliği sürecinde mali olarak güvende olabilmek adına dikkatli bir bütçe planlaması yapması öneriliyor. Gerekirse geçiş döneminde ek gelir kaynaklarını da araştırılmalı.

Sözün özü 40 yaş sonrası kariyer değişikliği yapmak hayli mümkün. Hatta söz ettiğimiz üzere birçok insanın bu sürecin sonunda yeni bir hayata kavuşması da artık sıkça karşılaştığımız bir tablo. Bu yolda ilerlerken zorlukların farkında olarak doğru adımları atmak ise yeni bir kariyerde başarılı olmanın anahtarı. Belki de kendi başarı hikayenizin kahramanı olmaya çok yakın olabilirsiniz!