4. Levent: Beyaz yakalıların yeni cazibe merkezi

4. Levent: Beyaz yakalıların yeni cazibe merkezi

İstanbul’un en önemli iş merkezlerinden olan 4. Levent, gökdelenlerde çalışan beyaz yakalıların eğlence, yemek ve muhabbet ihtiyacı ile son dönemde şehrin cazibe merkezlerinden biri haline geldi.

4. Levent Selvili Sokak, hafta içi ya da hafta sonu fark etmeksizin, akşamları cıvıl cıvıl oluyor.
4. Levent Selvili Sokak, hafta içi ya da hafta sonu fark etmeksizin, akşamları cıvıl cıvıl oluyor.

Bilirsiniz, “Her icat ihtiyaçtan doğar” diye bir söz vardır. Bizim konumuzda ise ihtiyaçtan doğan durum, bir semtin, şehrin yemek ve eğlence merkezlerinden biri haline gelmesi… 4. Levent’ten söz ediyoruz. Burası ilk olarak yıllar önce ardı ardına yükselmeye başlayan gökdelenlerle, İstanbul’un önemli iş merkezlerinden biri oldu. Ancak -sayılarını kim bilir- bu binalarda çalışan beyaz yakalıların yeme, içme, arkadaş muhabbeti ve en nihayetinde de eğlence ihtiyacı ortaya çıkınca, başta Sabancı Kuleleri’nin olduğu Selvili Sokak’ta olmak üzere çeşitli mekanlar açılmaya başladı.

Bu mekanlar başlarda daha çok, çevrede çalışanlara öğlen yemeği alternatifleri sunmaya odaklanıyordu. Ancak beyaz yakalının ihtiyacı bununla sınırlı değildi. Akşam iş çıkışlarında bir iki kadeh içip arkadaşlarla sohbet etmek, hatta bu sayede trafiğin en yoğun olduğu saati atlatıp eve öyle gitmek iyi bir fikirdi. Derken bu ihtiyaca hizmet edecek mekanlar açılmaya başladı semtte. Bölge halkı da beyaz yakalılar sayesinde oluşan bu arzın talepkarı olunca, mekan sayısı da giderek arttı.

Ve bir süredir 4. Levent Selvili Sokak, hafta içi ya da hafta sonu fark etmeksizin, akşamları cıvıl cıvıl oluyor. Yakın zamanda açılan Milli Savunma Üniversitesi’nin öğrencileri de buraya takılıyor, Seyrantepe’deki Türk Telekom Stadyumu’na maça gitmeden önce içip muhabbet etmek isteyenler de… Derbi maçların olduğu günler maç izlemek için toplanan arkadaş grupları da 4. Levent mekanlarının müdavimleri arasında yer alıyor. Çoğu dünya mutfağı sunuyor müdavimlerine ama öğlen menüleri yapanlar da var. İşte bu popüler mekanlardan bazıları…

Geçmişin beyaz yakalısı şimdinin esnafı 

Piyatto
Piyatto

15 yıl önce, kendisi de bir zamanlar beyaz yakalı olan Filiz Gül’ün açtığı Piyatto, Selvili Sokak’ın en eski mekanlarından biri. Sempatik dekoruyla dikkat çeken mekan dünya mutfağı sunuyor. Filiz Hanım, “Plazalardan, çevrede oturanlardan, maç izlemeye ya da doğum günü kutlamaya gelen pek çok müdavimimiz var” diyor. Mekanda en önem verdiği şeyler ise temizlik ve yemeklerin doğal olması. Örneğin köftelerinde köfte harcı değil, evde kendi yaptığımız gibi ekmek ve baharat kullanıyorlar.

Mutfağıyla iddialı

on1 Bistro
on1 Bistro

Görüşlerini aldığımız çevre halkının “En iyi mekanlardandır” dediği on1 Bistro, mutfağıyla iddialı. Burada ister biranın yanında çıtır tavuk yiyin ister bonfile, hepsi özenle hazırlanıyor. Mekanın müdavimlerinin çoğu birbirini tanıyor. Masalar arası sohbete şahit olabiliyorsunuz burada. Ambiyans ve müzikler de gayet başarılı.

Motorcuların mekanı

Cool Jr
Cool Jr

Cool Jr, adıyla da tarzıyla da biraz asi bir mekan! Amerikan filmlerindeki motorcu barlarını andırıyor. Zaten mekana pek çok motosikletli takılıyor. Çevreden de “Motorcuların mekanı” olarak biliniyor. Maç izlemek için en çok tercih edilen yerlerden. Menüsünde de en çok, biranın yanına eşlik edecek başlangıçların zenginliği dikkati çekiyor.

Ateşin başında keyif

Smile
Smile

Smile, sokağın en samimi mekanlarından biri. Dışarıda oturanların üşümemesi için, bir çeşit bahçe şöminesi var. Buz gibi içkinizi ellerinizi ısıtarak içebiliyorsunuz! İçeride bir Atatürk ve yazarlar köşesi bile bulunuyor. Burada dünya mutfağı sunuluyor. Hafta sonları Türkçe pop, 45’likler tarzında canlı müzik yapılıyor.

Telefonla önden sipariş

Nola Cafe
Nola Cafe

Selvili Sokak’ın paralelinde yer alan, geniş, sıcak ve konforlu mekanıyla özellikle grupların ilgisini çeken bir mekan Nola Cafe. İsteyen rengarenk şemsiyelerle dekore edilmiş dış mekanda oturuyor, isteyen uzun masaların olduğu bölümde kalabalık gruplar halinde takılıyor, isteyen de kütüphaneli arka tarafta bilgisayarını açıp sakince çalışabiliyor. Mekanın işletmecisi, öğlen yemeği için vakti olmayan beyaz yakalıların önceden arayıp siparişi verdiğini, geldiklerinde yemeklerinin hazır olduğunu söylüyor. Bu geniş mekanda kendi özel etkinliklerini düzenleyen gruplar da var. Cadılar Bayramı kutlaması yapan bir grup bile olmuş.

Sabah, öğlen, akşam...

Çevre Pastanesi
Çevre Pastanesi

Bir pastane ancak bu kadar popüler olabilir herhalde! Selvili Sokak’ın her daim en kalabalık mekanı, Çevre Pastanesi burası. Yemekler güzel, mekan geniş ve rahat. Pek çok beyaz yakalı öğlenleri burada yemek yerken toplantı bile yapıyor.

Çeşitlilik artıyor

Bunlar dışında 4. Levent’te Artuk Bey adlı kahveciden Aşiyan adlı ocakbaşına kadar pek çok mekan daha var. İşte onlardan bazıları: Daltons Cafe, Şefik Döner, Milk&Milk Cafe, Pomidor Cafe&Bistro, Kaptan Restaurant…