EYT (Emeklilikte Yaşa Takılanlar) konusu çözüme ulaştı. Teklifin 1 Mart 2023 tarihinde TBMM’de yasalaşması ve 3 Mart 2023 tarihinde Resmi Gazete'de yayınlanmasıyla birlikte EYT başvuru süreci başladı.
Meclis kararından sonra Resmi Gazete’de yer alması bekleniyordu
28 Şubat’a kadar deprem gündemi nedeniyle çalışmalarına ara veren TBMM üyeleri, 1 Mart tarihinde EYT kararını yasalaştırdı. TBMM Genel Kurulu'nda Emeklilikte Yaşa Takılanlar konusuna dair Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, iktidar ve muhalefetin 395 oyuyla kabul edildi. Aynı hafta içinde Resmi Gazete’de yer almasıyla yürürlüğe girmesi beklenen teklif, 3 Mart 2023 tarihinde yayımlandı.
EYT’ye nasıl başvuruluyor?
2 milyon 250 bin kişinin emeklilik hakkı elde edeceği söylenen EYT’nin şartlarını yerine getirenler, 3 Mart 2023 tarihi itibariyle, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) merkezlerinden ve e-Devlet üzerinden EYT başvurusu yapabiliyor. Postayla iadeli taahhütlü belge göndererek de başvuru yapılabileceğini söyleyen SGK, tüm işlemlerin e-Devlet'ten yapılabileceğini belirterek internetten işlem yapılmasını öneriyor.
e-Devlet sisteminde EYT başvurusu yaparken gerekli bilgiler ve belgeler isteniyor. Ardından başvuru tamamlanıyor. e-Devlet’teki arama butonuna “EYT” yazıldığında "Gelir, Aylık, Ödenek Talep Belgesinin Verilmesi" başlığı karşınıza çıkıyor. Bu bölümde yer alan “Yeni Başvuru” başlığına tıkladığınızda ise tahsis talep türü olarak "Yaşlılık aylığı" seçilmesi; SGK ile başvurulacaksa 4A, Bağkur ile başvurulacaksa 4B seçeneğinin işaretlenmesi gerekiyor. Ardından "Başvur" butonunu tıklayarak maaş ödemesi yapılacak banka ve şubesi seçiliyor. Aylık alınıp alınmadığı bilgisi ve iletişim bilgileri doldurularak başvuru tamamlanıyor.
EYT şartları nedir?
EYT’den, 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigorta prim ödemesi yapılan kişiler faydalanabiliyor. EYT kapsamında; kadınların 20, erkeklerin ise 25 yıl sigortalılık süresini doldurması gerekiyor. 5 bin - 5 bin 975 gün arasında değişen prim günü şartını tamamlayanlar, yaşla ilgili bir koşul aranmadan emekli olabiliyor.
Ayrıca EYT ile emekli olduktan sonra 30 gün içinde sonra aynı iş yerinde tekrar işe başlayanlara, Hazine tarafından yüzde beş prim desteği sağlanacağı belirtiliyor. Sosyal güvenlik destek primi işveren hissesi indirimi olarak belirtilen bu indirim, tekrar işten ayrılıp işe başlama durumunda tekrarlanmıyor.
Meclis kararıyla, daha önce 10 gün olarak belirlenen bu sürenin 30 gün olarak güncellendiği de açıklandı. EYT’ye e-Devlet üzerinden başvurmak için mevcut iş yerinden ayrılma belgesi istenmiyor fakat sonrasında maaş ödemesi almak için işten ayrılmış olmak gerekiyor.
EYT ödemeleri ne zaman başlayacak?
Emekli maaşı ödemelerinin başvurulardan bir ay sonra nisan ayında başlayacağı ve kesintisiz devam edeceği söyleniyor. EYT’den faydalananlar aynı zamanda kıdem tazminatı ödemeleri de alıyor. Ödemelerin süreçleri ve detayları, çalışan ve işveren arasındaki anlaşmaya göre değişiyor.