Üniversite tercihi yapacak öğrencilere öneriler

Üniversite tercihi yapacak öğrencilere öneriler

2020 Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) ardından hayallerindeki okula ve bölüme yerleşmek isteyen öğrenciler, üniversite tercihlerini düşünmeye başladı bile. Başta kariyer olmak üzere hayattaki pek çok şeyi etkileyebilen üniversite tercihleri araştırarak, danışarak ve kişisel beceriler göz önünde bulundurularak yapılmalı. Tercih dönemindeki öğrenciler için rehber niteliğinde bir yazı hazırladık. 

Üniversite ve bölüm dengesini iyi kurun

İyi bir üniversitede eğitim görmek kadar keyif alacağınız bir bölümde okumak, hayallerinizdeki mesleğe yönelik dersler almak da önemli. Bu nedenle tercihlerinizi belirlerken üniversitenin kalitesini ve istediğiniz bölümü düşünmeli, arada bir denge kurmalısınız. En iyi üniversitede eğitim görmek için hiç istemediğiniz bir bölümde okumak cazip gelmeyecektir. Aynı şekilde istediğiniz bölümü eğitim kalitesi düşük bir üniversitede okumak da başarınızı olumsuz etkileyebilir. Sadece üniversite ya da bölüm değil, ikisini de seçtiğinizi düşünerek hareket etmelisiniz.

Geleceğin mesleklerini öğrenin

İlerleyen teknoloji ve geçtiğimiz 20 yılda dünyada yaşanan ekonomik, sosyal, kültürel ve siyasi gelişmeler bazı meslekleri yok olmanın eşiğine getirse de yepyeni istihdam fırsatları yarattı. Doktorluk, avukatlık, mühendislik, öğretmenlik gibi varlığına hep ihtiyaç duyacağımız mesleklerin yanı sıra çağın meslekleri de popüler artık. Sanal gerçeklik tasarımcılığı, yazılım mühendisliği, oyun geliştiriciliği, veri analistliği gibi meslekler gelecekte adından daha da söz ettireceğe benziyor. Eğer ilgi duyduğunuzu düşünüyorsunuz bu gibi alanlarda kendinizi geliştirerek eğitim alabilirsiniz.

Eğitim bursunun yanı sıra para, yurt, ulaşım ve yemek bursu veren çok sayıda üniversite var.
Eğitim bursunun yanı sıra para, yurt, ulaşım ve yemek bursu veren çok sayıda üniversite var.

Burs imkanlarını araştırın

Günümüzde sadece vakıf üniversiteleri değil devlet üniversiteleri de başarılı öğrencilere burs imkanı ve eğitim hayatlarını kolaylaştıran olanaklar sunuyor. Türkiye’nin en iyi eğitim kurumlarının başarılı öğrencileri kendi bünyelerine dahil etmek için adeta yarıştıklarını söyleyebiliriz. Eğitim bursunun yanı sıra para, yurt, ulaşım ve yemek bursu veren çok sayıda üniversite var. Bu nedenle henüz tercih aşamasındayken okulların olanaklarını web sitelerinden ve ÖSYM tercih kılavuzundan dikkatli bir şekilde araştırarak kararınızı vermelisiniz. Özellikle ilk bin, 5 bin ve 10 bin gibi sıralamalara sahip öğrenciler vakıf üniversitelerinin burs olanaklarını araştırmalı.

Tercih listeleri puana değil başarı sıralamasına göre oluşturulmalı.
Tercih listeleri puana değil başarı sıralamasına göre oluşturulmalı.

Puanı değil başarı sıralamasını dikkate alın

Üniversite tercihlerini yaparken puanı değil sıralamayı dikkate almalısınız. Puanlar soruların zorluğu ile sınav sistemine göre değişse de okulların ve bölümlerin başarı sıralamaları isabetli tercihler yapmak için her zaman en önemli ipuçlarından biri. Ancak yine de aralığı çok geniş tutmamak şartıyla sıralamanızın altında ve üstündeki bölümlere de tercih listenizde yer verebilirsiniz. Her yıl sayısız öğrenci başarı sıralamasına değil puanına göre tercih yaptığı için ya açıkta kalıyor ya da daha iyi bir üniversiteye gitme şansını kaybediyor.

Üniversitenin çevresini araştırın

Gideceğiniz veya gitmeyi düşündüğünüz okulun çevresini araştırmalısınız. Yakınlarındaki yurt seçeneklerini, kira bedellerini, şehir merkezine uzaklığını, toplu taşıma sistemini, kafe, sinema, tiyatro gibi sosyalleşme alanlarına yakınlıklarını, eğlence olanaklarını daha konforlu bir eğitim hayatı için daima göz önünde bulundurmalısınız.

Cevabını merak ettiğiniz soruları üniversitenin eski ve deneyimli öğrencilerine sorabilirsiniz.
Cevabını merak ettiğiniz soruları üniversitenin eski ve deneyimli öğrencilerine sorabilirsiniz.

Bölümlerin ders programlarını inceleyin

Okumak istediğiniz bölümlerin ders programlarını incelemek karar vermenizi kolaylaştırabilir. Derslerin içerikleri ve ayrıntıları söz konusu bölümün size uygun olup olmadığına dair çıkarım yapmanızı sağlayabilir. Ayrıca merak ettiğiniz her şeyi aynı okulda okuyan eski öğrencilerle konuşabilir, onların tecrübelerinden faydalanabilirsiniz. Ancak daha doğru bir karar vermek için birden çok kişiyle görüşmenizde yarar var. Ayrıca mezunlarının neler yaptığını, hangi şirketlerde ve pozisyonlarda çalıştıklarını da inceleyebilirsiniz.

Okulu ve kampüsü gidip yerinde görmek işinizi kolaylaştırır.
Okulu ve kampüsü gidip yerinde görmek işinizi kolaylaştırır.

Şehri ve okulu ziyaret edin

Daha doğru bir karar vermek ve sonradan pişman olmamak için kazanma ihtimalinizin yüksek olduğu şehirlerle üniversiteleri ziyaret etmeli, karşılaştırma yaparak size uygun olup olmadıklarına karar vermelisiniz. Okulun öğrenci profili ve çalışanlarının da en az kampüsü ve şehri kadar önemli olduğunu aklınızdan çıkarmamalısınız. Hatta yeri geldiğinde içinizdeki sesi dinlemeli, aradığınız enerjiyi almıyorsanız yol yakınken vazgeçmelisiniz.

Mobil uygulamalar aracılığıyla daha doğru karşılaştırmalar yapabilirsiniz.
Mobil uygulamalar aracılığıyla daha doğru karşılaştırmalar yapabilirsiniz.

Teknolojinin nimetlerinden faydalanın

Üniversite tercihlerini yapmak için artık ÖSYM tercih kılavuzu ve rehber öğretmenler haricinde yardımcılar da var. Örneğin herhangi bir akıllı cep telefonuna indirip kullanmaya başlayabileceğiniz Univerlist, YKS Tercih Robotu ve Üniversite Tercih Rehberi gibi mobil uygulamalardan faydalanabilirsiniz. Üniversiteleri bir arada bulabileceğiniz, tek tek gezmek yerine okulların tüm sosyal imkânlarını ve akademik yeterliliklerini listeleyip saniyeler içinde karşılaştırma yapabileceğiniz Univerlist, hem eğitim kurumları hem de bölümlerle ilgili soru işaretlerini büyük oranda gideriyor. Puan hesaplama, üniversite / bölüm bilgileri, liste oluşturma, öğrenci yorumlarını görüntüleme gibi özellikleriyle hayat kolaylaştıran YKS Tercih Robotu, Üniversite Tercih Rehberi ya da Üniversite Tercih Robotu gibi uygulamaları da tercih döneminde kullanarak daha doğru ve öngörülebilir sonuçlar alma ihtimalinizi artırabilirsiniz. 

Pişman olmayın, yanlış kararların da her daim telafisi var.
Pişman olmayın, yanlış kararların da her daim telafisi var.

Üniversitenizi veya bölümünüzü değiştirebileceğinizi unutmayın

Üniversite ve bölüm tercihi hayattaki en önemli kararlardan biri olarak görülse de pişmanlık durumunda telafisi pek tabii mümkün. Yapacağınız işi belirleyeceğini düşündüğünüz bölümünüzden memnun olmadığınız takdirde aynı okul içinde farklı bir bölüme geçebilir ya da başka bir okula yatay geçişle kaydolabilirsiniz. Üniversitenin ilk yıllarında kararınız değişirse sınava tekrar hazırlanabilirsiniz. Yani her yanlış kararın telafisi var, yeter ki doğru olmadığını anladığınız an harekete geçerek değiştirmeye çalışın. Ayrıca gittiğiniz üniversite ve okuduğunuz bölüm zamanla hayatınızdaki etkisi iyice azalan kimliklerden biri. Önemli olan kendinizi geliştirmeniz, tutkularınızı keşfetmeniz ve her koşulda çalışmaya devam etmeniz…