Üniversite tercih döneminde stres yönetimi

Üniversite tercih döneminde stres yönetimi

Öğrenciler şu günlerde yeni bir hayata başlama heyecanı yaşıyor. Uzmanların tavsiyeleri, üniversite seçim döneminde hem öğrencilerin hem de ebeveynlerin yaşayabileceği stres ve endişe hissini azaltmaya yardımcı oluyor. 

Öğrenciler de aileler de stresli

Öğrencilerin sadece lisenin son yılında değil, belki de tüm eğitim hayatı boyunca hazırlandığı üniversite sınavı geride kaldı. Zorlu bir üniversite hazırlık sürecini geride bırakan öğrenciler, geleceğini belirleyen bu sınavın ardından şimdi de seçim dönemi için heyecanlı.

Şu günlerde iki buçuk milyon aday üniversite seçimi yapmaya hazırlanıyor. Hayattaki en önemli kararlardan biri olarak tanımlanan üniversite seçimi, öğrenci adayları ve aileler üzerinde büyük bir endişe yaratıyor. Endişesiz ve sakin kalabilmek, seçimlerden emin olmak imkansız gibi görünse de dikkat edilmesi gereken belli başlı maddeler ışığında stresi azaltmak mümkün.  

Üniversite tercih döneminde ise kendinizi tanımak, ilgi ve yeteneklerinizi keşfetmek, potansiyeliniz hakkında düşünmek, gelecek hedeflerinizi iyi belirlemek ve tercihlere iyi çalışmak önemli.
Üniversite tercih döneminde ise kendinizi tanımak, ilgi ve yeteneklerinizi keşfetmek, potansiyeliniz hakkında düşünmek, gelecek hedeflerinizi iyi belirlemek ve tercihlere iyi çalışmak önemli.

1. Tercih dönemi öncesi hazırlık

Öğrenciler, üniversite sınavı bittiği anda rahatlama yaşarken önlerinde olan tercih döneminde yeniden kaygı ve stres yaşayabiliyor. Bu süreçte kendinize en uygun meslekleri seçmek, üniversitelerin başarı sıralamaları incelemek, bölüm kontenjanları hakkında detaylı bilgi almak, yaşayabileceğiniz endişe, stres ve öfkeyi kontrol etmenizi sağlayabiliyor. Seçim yapmadan önce ise kendinizi tanımak, ilgi ve yeteneklerinizi keşfetmek, potansiyeliniz hakkında düşünmek, gelecek hedeflerinizi iyi belirlemek ve tercihlere iyi çalışmak önemli. Eğer bölüm ve okul hakkında tam karar verememişseniz, doğru sıralamayı yapmak için detaylı araştırmalar yapmak ve hangi bölümde eğitim alırsanız mutlu olacağınıza karar vermek, büyük ölçüde rahatlamanıza yardımcı oluyor.

Ayrıca tercih döneminde, etrafınızdaki herkes kendi kafasındaki fikri veya sizin için düşündüğü mesleği söyleyebiliyor. Fakat her fikri dinlemek yerine alanında uzman kişilere, yani tercih danışmanlarına ve üniversite tanıtım temsilcilerine başvurmanın daha doğru olduğu belirtiliyor. Tabii ki tüm bu önerileri dinlerken içinizden gelen sesi de unutmamalısınız.

2. Üniversite ziyareti yapmak

Üniversite adayı öğrenciler için heyecanlı ve endişeli bir dönem olan tercih döneminde, çoğu üniversitenin kapısı öğrencilere açık oluyor. Doğru seçimleri yapabilmek adına seçmek istediğiniz üniversiteyi ziyaret edebilir, öğretim görevlilerine sorularınızı iletebilir, tanıtım veya oryantasyon programlarına katılabilirsiniz.

3. Meslek sahipleriyle iletişim kurmak

Aile veya tanıdık çevresinde bulunan, eğitim almayı düşündüğünüz alanla ilgili çalışmış ve bunu meslek olarak yapan kişileri, detaylı bilgi almak için en ideal kaynaklar olarak düşünebilirsiniz. Bu kişilere mesleğin artıları ve eksileri hakkında sorular sormak, kafanızdaki soru işaretlerinin netleşmesinde önemli rol oynayabilir. 

Üniversite tercih döneminde istediğiniz okulu ziyaret edebilir, öğretim görevlilerine sorularınızı iletebilir, tanıtım veya oryantasyon programlarına katılabilirsiniz.
Üniversite tercih döneminde istediğiniz okulu ziyaret edebilir, öğretim görevlilerine sorularınızı iletebilir, tanıtım veya oryantasyon programlarına katılabilirsiniz.

4. Şehir hakkında bilgi edinmek

Uzmanlar, eğer tercihleriniz arasında yer alan bazı üniversiteler sizin yaşadığınız şehirde değilse önceden o şehri ziyaret etmenizi, sosyal hayatı deneyimlemenizi ve orada yaşarken mutlu olup olmayacağınızı keşfetmenizi öneriyor.

5. Yedek planlar yapmak

Tercih doldurma programlarını izlediniz, tercih listenizde yer alacak her üniversite ve bölüme emin oldunuz, hatta seçtiğiniz bölüme girebileceğinize eminsiniz. İşte şu an tek gereken şey bir B planı. Seçtiğiniz üniversiteye ve bölüme girememe durumunda ne yapacağınıza önceden karar vermenin ve o fikri benimsemenin kaygıyı azaltabildiğini unutmayın. Ayrıca tercih döneminin sona ermesine yakın hissedebileceğiniz “geç kaldım” düşüncesine “dur” demenizi öneririz.

6. Yalnız olmadığını bilmek

Şunu aklınızdan hiç çıkarmayın; yüzlerce hatta binlerce kişiyle aynı heyecanı ve endişeyi paylaşıyorsunuz. Bu yeni hayat yolunda yalnız olmadığınızı bilmek, üniversite tercih dönemindeki stresi büyütmenize engel olabilir.

Ebeveynlere tavsiyeler

Öğrenciler kadar ebeveynler de üniversite seçim stresini yaşıyor. Ebeveynlerin çocuklarına kendi üniversite ve meslek hayallerini gerçekleştirmek üzere yaklaşması, beklentileri doğrultusunda yönlendirme yapması; onların yanlış kararlar almasına neden oluyor. Yapılması gerekenler ise çocuğunuzu iyi tanımak, düşüncelerini ve hislerini dinlemek, bilgilendirici ve destekleyici şekilde yaklaşmak.

Kaynak:

psikoaktif.com

isikun.edu.tr/

okanhastanesi.com.tr