Ticarette yeni model: Dropshipping

Ticarette yeni model: Dropshipping

Ticaret dünyası, e-ticaretin doğuşuyla birlikte gelişmelere ayak uyduruyor. Kişi ya da kurumlara yönelik yeni modellerden biri de “stoksuz e-ticaret” olarak literatüre giren “Dropshipping”. 

İnternet üzerinden ticaret yapılabileceği keşfedildikten sonra girişimciler de işlerini kolaylaştırmak ve kazançlarını artırmak için yeni ticaret modelleri deniyor. Bu süreçte en çok ilgi gören yollardan biri de “dropshipping”, literatüre giren tanımıyla stoksuz e-ticaret yöntemi oldu. Alıcı ve satıcı için pratik bir biçim, tedarikçi için yeni bir satış alanı anlamına gelen bu e-ticaret modeli, zincirin tüm halkaları için kazançlı kabul ediliyor.

Türkiye’de dropshipping için yasal bir engelleme bulunmuyor. Ancak sunulan ürünlerin Türkiye’de satışı için engel bulunmaması gerekiyor. Dropshipping; ürünleri stoklamaya ve depolamaya gerek kalmadan, alıcı ve satıcı arasında bir köprü oluşturuyor. Dolayısıyla bu satış yöntemi için, “yasal şekilde başkasının ürünlerini satarak kârdan pay almak” tanımlaması da yapılabilir. Stoksuz e-ticaret modeli, internet üzerinden satış yapmak için en çok tercih edilen yöntemlerden biri.

Stoksuz e-ticaret modelinde satıcı olmak, genellikle e-ticarete adım atılan ilk dönemlerde tercih ediliyor. Modelin satıcı için sunduğu avantajlar, hem bu yöntemi denemeyi kolaylaştırıyor hem de satıcının e-ticaret alanında tecrübe kazanmasını sağlıyor. Üretim, depolama, kargo yönetimi gibi süreçlerle uğraşmak zorunda kalmadan e-ticaret yapmak isteyen herkes, stoksuz e-ticaret modelini deneyebilir. 

Dropshipping dezavantajları, stok adetlerini hızlı bir şekilde güncelleyen ve ek tedbirler alan doğru e-ticaret yazılımlarıyla en aza indirgenebiliyor.
Dropshipping dezavantajları, stok adetlerini hızlı bir şekilde güncelleyen ve ek tedbirler alan doğru e-ticaret yazılımlarıyla en aza indirgenebiliyor.

Dropshipping’i anlamak

Stoksuz e-ticaret yapan satıcı, stoklarını tutmadığı ve depolamadığı ürünleri satıyor. Stoksuz e-ticarette alıcı, satıcı ve tedarikçi olmak üzere üç temel taraf bulunuyor. Satıcı, satmak istediği ürünleri e-ticaret sitesi üzerinde ya da sanal pazar yerlerinde listeliyor. Müşteriler ise ürünü sipariş ediyor. Gelen sipariş ürünün asıl satıcısına, yani üretici ya da tedarikçisine iletiliyor. Bu adımdan sonra ürünün gönderimi ve kargo yönetimi, tedarikçinin sorumluluğunda. Tedarikçi kendi deposundaki ürünü alıcıya gönderiyor. Böylece tedarikçi herhangi bir pazarlama çalışmasına gerek duymadan, satıcı üretim ve depolama yapmadan satışı gerçekleştirmiş oluyor. Satıştan elde edilen gelir anlaşma doğrultusunda iki taraf arasında bölüşülüyor.

Dropshipping avantajları

Düşük maliyet: Üretim, depolama, paketleme, personel maaşı ve benzeri masraflardan muaf olunduğundan başlangıç sermayesi son derece düşük.

Yönetimi pratik: Tek bir bilgisayardan, bir kişi tarafından yönetilebiliyor. Depolamaya gerek olmadığı için evden çalışmak ve tüm süreci dijitalden yönetmek mümkün.

Riski düşük: Büyük sermayeler yatırılmadığı için zarar risk oranı düşük.

Tedarik ve ürün çeşitliliği: Farklı sektörlerden çok sayıda tedarikçi ile aynı anda çalışılabiliyor. Tedarikçi sayısı ile birlikte ürün çeşitliliği de artırılabiliyor. Bu da daha geniş bir müşteri kitlesine ulaşmak anlamına geliyor.

Kargo kolaylığı: Sadece satıştaki ürünler sorumluluk dâhilinde oluyor. Stok maliyetleri ile tedarikçi ilgileniyor. Gönderim aşaması da tedarikçinin sorumluluğunda olduğundan kargo anlaşmasına gerek kalmıyor.

Dropshipping dezavantajları

Bu sistemi uygulayabilmek ciddi bir çaba gerektiriyor. Dropshipping yaparken tedarikçideki stok durumunu kontrol etmek, alternatif ödeme altyapıları kullanmak ve müşteri memnuniyetini ön planda tutmak da önem taşıyor. Dropshipping dezavantajları, stok adetlerini hızlı bir şekilde güncelleyen ve ek tedbirler alan doğru e-ticaret yazılımlarıyla en aza indirgenebiliyor. Buradan bir pencere açarsak sistemin dezavantajları önem kazanıyor.

Kâr marjı: Komisyon mantığı ile çalışıldığı için kâr marjı düşük kalabiliyor. Ödeme altyapısı sağlayıcılarının ve pazar yerlerinin aldığı komisyonlar da kârı düşürebiliyor.

Güçlü rekabet ortamı: Diğer modellere göre rahat bir girişim olduğundan sistemde yer alan çok sayıda girişimci sebebiyle çetin bir rekabet ortamı söz konusu. Sadece dropshipping yapanlarla değil, diğer e-ticaret modelindeki satıcılar ile de rekabet zorlu olabiliyor.

Envanter yönetimi: Tedarikçinin stoklarını sürekli kontrol ederek ürün listesini güncellemek gerektiğinden envanter yönetimi dikkat ve özen istiyor.

Müşteri problemleri: Müşteri ile iletişim kurma sorumluluğu satıcının oluyor. Dolayısıyla satıcı olası şikâyetleri dinlemek ve sorunları çözmek zorunda kalıyor. Örneğin tedarikçinin paketleme ve gönderim sürecindeki hatalarından satıcı olumsuz etkileniyor.

Teknik destek: Satıştaki ürünler hakkında tedarikçi kadar bilgiye sahip olunmadığı için teknik destek sunmak zor olabiliyor.

Dropshipping’in kelime anlamına bakıldığında, satışla ilgili “direkt nakliye, doğrudan gönderim” olarak tanımlandığı görülüyor.
Dropshipping’in kelime anlamına bakıldığında, satışla ilgili “direkt nakliye, doğrudan gönderim” olarak tanımlandığı görülüyor.

Nasıl Yapılıyor

Avantaj ve dezavantajları gözden geçirdikten sonra dropshipping yapılmaya karar verilmişse, özel bir e-ticaret sitesinde ya da sanal pazar yerlerinde işe başlanabilir. İstenmesi halinde her iki yöntem de aynı anda uygulanabilir. Böylelikle daha fazla satış kanalı elde edilmiş olur.

Tedarikçilerle anlaşılıp satılabilecek ürünler listelendi. Sonraki adıma geçmeden önce önemli bir teknik notun altını çizmekte fayda var. Ürün listeleme sürecinde genellikle XML entegrasyonuna ihtiyaç duyuluyor. Bu entegrasyon kullanılamazsa tüm ürünlerin açıklamalarını, özelliklerini ve görsellerini tek tek sisteme kaydetmek gerekir ki bu işleri çok zorlaştırır. Bu nedenle tedarikçilerden XML verilerini almak gerekiyor. Verileri girdikten sonra ürünler listelenir ve satışa başlanabilir.

Ürün Seçimi

Bu ticaret modelindeki en önemli konu ürün seçimi. Kendi kendini satabilen ve tekrar tekrar ihtiyaç duyulan ürünler, dropshipping için oldukça uygun. Ürün seçiminin doğru yapılması hâlinde pazarlama süreci de daha kolay bir hâle geliyor. Pazarlama performansı iyiyse satışlar da orantılı olarak artıyor.

İnternetten satış yaparken dikkat edilecek diğer bir nokta ise ürünün kolay ve uygun fiyatlı olması. Listelemek için tercih edilecek ürünlerin hedef pazarlarına da dikkat etmek gerekiyor. Pazardaki kitlenin boyutu bu noktada önem kazanıyor. Çok dar ya da çok geniş pazarlar, bu e-ticaret modeli için uygun olmayabiliyor. Dengeli bir pazarda, sabit bir kitlesi olan ürün gruplarına yönelmek daha doğru bir tercih olabilir.

Dropshipping’de sadık müşterilere sahip olmak kolay değil. Yeni müşteri edinmeyi bırakmamak gerekiyor.
Dropshipping’de sadık müşterilere sahip olmak kolay değil. Yeni müşteri edinmeyi bırakmamak gerekiyor.

Dropshipping’e uygun olan ürünler

Bazı ürünlerin dropshipping yöntemi ile satışı daha kolay olabiliyor.

- Elektronik ürün aksesuarları ve donanım birimleri

- Şampuan, diş macunu, krem, maske gibi kişisel bakım ürünleri

- Başta mama ve kum olmak üzere evcil hayvanlara yönelik ürünler

- Kitap, kırtasiye, oyuncak, müzik aleti, puzzle, kutu oyunu gibi ürünler

- Kâğıt, mürekkep, temizlik ürünleri ve benzeri sarf malzemeleri

Ödeme alımı

Dropshipping ödemeleri için tercih edilebilecek en pratik yol geleneksel bankacılık -havale ve EFT gibi- yöntemleri. Türkiye’de hizmet veren platformlar üzerinden dropshipping yapılıyorsa, çalışılan banka üzerinden ödeme alınması mümkün. Fakat yurt dışı merkezli bir platformda satış yapıldığında hem uluslararası transfere izin veren hem de Türkiye’de aktif olan bir ödeme aracı seçilmesi gerekiyor.

Müşteri edinme sürekliliği

Satışa başlamadan önceki tüm aşamalar tamamlandıktan sonra hiç bitmemesi gereken bir müşteri edinme süreci başlıyor. Müşteri edinme sürecinde en önemli destek mecraları dijital reklamlar ve sosyal medya. Sitenin SEO uyumlu olmasına dikkat edilir ve site için mutlaka bir blog sayfası açılırsa müşterilerin sistemin başındaki kişiye ulaşması daha kolay olur. Bu da müşteriye güven verecektir.

Dropshipping’de sadık müşterilere sahip olmak nispeten daha zor olduğu için sürekli yeni müşteriler edinmek gerekiyor. Bunun için de müşteri edinme planları kapsamında etkili pazarlama stratejileri oluşturulması zorunlu.

QKimlik Koruma Sigortası
QKimlik Koruma Sigortası

QKimlik Koruma Sigortası

QKimlik ürünümüzle hem dijital hem de fiziksel dünyadaki risklere karşı güvende hissedebilirsiniz.

Kimlik bilgileriniz tüm tehditlere karşı güvence altında!

Detaylı bilgi için:

quicksigorta.com/kimlik-koruma-sigortasi