İlk buluşmada, müzik en çok konuşulan konu iken politika en az konuşulan konu
Arkadaşlık uygulaması OkCupid bir anket düzenleyerek kullanıcılarına flört aşamaları ve yeni tanışma süreçlerine dair birçok soru yöneltti. Soruların cevapları ise şaşırtıcı sonuçlar ortaya koydu.
İnsanların ilk buluşmada konuşmayı en çok tercih ettiği konular arasında ilk sırayı yüzde 51 oranla müzik alıyor. Öyle ki OkCupid kullanıcılarının yüzde 90’ı ilk buluşmaya giderken müzik dinlemeyi tercih ediyor. Kadınları yüzde 80’i ilk buluşmaya giderken müzik dinlerken erkek kullanıcıların tamamı müzik dinliyor. İlk buluşmada konuşmak için tercih edilenler listesinde ikinci sırada yüzde 35 oranla felsefe bulunurken onu yüzde yedi oranla spor ve yüzde altı oranıyla politika takip ediyor. Sonuçlara göre politika ve spor, genç insanların flört ederken konuşmayı en az tercih ettikleri konular arasında.
Anketin ilginç sonuçları olan soruları arasında “İdeal eşleşmenizin hangi hobilerle ilgilenmesini isterdiniz?” sorusu da bulunuyor. Bu soruya verilen yanıtlara göre insanlar ideal eşleşmelerinde ilk olarak yüzde 31 oranıyla müziği tercih ediyor. Müzikten sonra sırayı yüzde 25 oranıyla film ve yüzde 24 oranıyla kitap takip ediyor. Spor, yüzde 20 oranla yine sıranın sonlarında yer alıyor. Okcupid kullanıcılarının cevapları ideal eşleşme ve flört aşamasına dair verdikleri cevaplar müziğin bu anlamda önemli bir rol oynadığını gösteriyor.
“Birinin müzik tercihi onun zeka seviyesinin bir göstergesi midir?”
Ankete cevap verenlerin büyük çoğunluğu yeni şeyler denemeye açık olduğunu ve yeni şeyler denemeyi tercih ettiğini söylerken yüzde 45’i ayda en az bir kere yeni bir deneyim yaşamaya çalıştığını belirtiyor. Yeni deneyimler genellikle geleneksel hobiler kapsamında farklı türler tercih etmek: yeni bir dizi, daha önce denenmeyen türde bir müzik dinlemek veya farklı mutfaklardan yemek denemek gibi. Kısaca insanlar hobi alanına farklı farklı deneyimler ekliyor ama ananevi alışkanlıklarından da vazgeçmiyor.
Bu anlamda müzik de insanların vazgeçemediği hobiler arasında. OkCupid tarafından yapılan ankete katılan kişilerin yüzde 92’si müziğin yaşamlarında önemli rol oynadığını belirtiyor. Durum böyleyken konu partner seçimine gelince müziği azımsamak mümkün değil. OkCupid’in “Birinin müzik tercihi onun zeka seviyesinin de bir göstergesi midir?” sorusuna gelen evet cevabı yüzde 67.
Savanna teorisi, müzik tercihi ve zeka seviyesini ilişkilendiriyor
Müzik tercihleri ve zeka seviyesi arasındaki ilişkiyi araştıran birkaç bilimsel çalışma bulunuyor. Bunlardan en bilineni 2019 yılında American Psychological Association’a ait Evolutionary Behavioral Sciences dergisinde yayımlanan çalışma.
Oxford Brookes Üniversitesi’ne bağlı araştırmacıların Hırvatistan’da okuyan dört yüzden fazla öğrenci üzerinde gerçekleştirdiği çalışma, müzik zevkleri ve IQ seviyesi arasında dikkate değer bir bağlantı olduğunu iddia ediyor. Enstrüman çalan veya enstrüman çalmayı öğrenen bireylerin zeka seviyelerinin yükseldiği bilinen görüşler arasında. Bu durumda enstrümantal müzikleri dinleyen insanların da zeka seviyelerinin yüksek olması bekleniyor.
Araştırmanın eş yazarı psikoloji ve antropoloji alanında çalışmalar yapan Elena Racevska (Oxford Brookes Üniversitesi), toplamda dört yüz 67 öğrencinin zeka seviyelerini ölçtükten sonra hepsinden dinledikleri müzik türlerini sıralamaları istedi.
Yapılan araştırmanın sonuçları daha zeki insanların içinde karmaşık enstrümanlar bulunan caz, klasik müzik, elektronik ya da ambient gibi müzik türlerini tercih ettiğini söylüyor. Yine bu araştırmaya göre daha az zeki kişiler, içinde fazlaca şarkı sözü olan ve enstrümantal anlamda kapsamlı olmayan müzik türlerini dinliyor. Çalışmanın sonuçları Satoshi Kanazawa’nın ünlü “Savanna-IQ hipotezi” ile de uyum gösteriyor. Kısaca zekanın evrimleşme süreci itibariyle daha zeki insanların alışmadık ve zor olana yöneldiğini söyleyen hipotez, enstrümantal bağlamda daha karmaşık ve sözel olarak daha az şey içeren müzik türlerini daha zeki insanların dinlediğini destekliyor.
Meet the Music ile müzik tercihlerine göre arkadaş edinmek mümkün
Müzik dinlemek özellikle gençler (18-25) arasında bu kadar yaygın olunca girişimciler bu fırsatı kaçırmadı. Yerli bir uygulama olan Meet the Music’in genel merkezi İzmir’de. “Bugüne kadar hep arkadaşların sana yeni şarkılar önerdi. MeetTheMusic ile artık şarkılar sana yeni arkadaşlar önerecek!” mottosuyla yola çıkan uygulama Spotify ile birlikte çalışıyor.
Uygulamayı indirip Spotify hesabına bağladıktan sonra dinlediğin müziği senden başka kimlerin dinlediğini “eşleş” butonuna basarak bulabiliyorsun. Eğer bu kişiyle mesajlaşmak istersen “anonim mesajlaşma” seçeneği de mevcut. Böylece dış görünüş üzerinden değil ortak müzik zevkiniz üzerinden sohbet edebilirsiniz. Profil açık sohbet etmek isteyenler ise istek göndererek karşılık onay sonrasında profilleri ve isimleri görünür halde sohbet etmeye devam edebiliyor.
Quick Konut Sigortası
Huzurlu bir ev için, hem hesaplı hem kapsamlı konut sigortan 2 dakikada hazır.
Detaylı bilgi için: