Atatürk’ü özlemle ve sevdiği türkülerle anıyoruz

Atatürk’ü özlemle ve sevdiği türkülerle anıyoruz

Bugün 10 Kasım! Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ü sevgi, saygı, özlemle anıyor ve sevdiği şarkıları hatırlıyoruz…

Fikrimin İnce Gülü

Müzeyyen Senar’ın Atatürk karşısında okuduğu, Safiye Ayla ve Sema Moritz gibi birçok özel sanatçının seslendirdiği Fikrimin İnce Gülü adlı 1920’li yıllara ait eserin sözleri ve bestesi İsmail Hakkı Aksoy’a ait. Mustafa Kemal’in Dolmabahçe Sarayı'nda Müzeyyen Senar’ı dinlediği günün hikayesi ise oldukça güzel. Müzeyyen Senar’ın Atatürk’le ilgili anılarının bulunduğu ve yazar Radi Dikici’nin kaleme aldığı O Bir Devdi, Bir Devirdi adlı kitapta Senar’ın hisleri şöyle ifade ediliyor: “Yüzüm kül olmuş, olduğum yere çökmüşüm. O büyük adam beni çağırıyor, ona şarkı söyleyeceğim.”

Vardar Ovası

Anonim bir Balkan halk türküsü olan Vardar Ovası’nın söz yazarı ve bestecisi bilinmiyor. Adını Makedonya’daki Vardar Nehri’nden alan ve hikayesi 1371 yılına dayandığı söylenen eser, memleket hasretini anlatan en güzel türkülerden biri. Vardar Ovası’nı en çok Müzeyyen Senar’dan duymaya alışık olsak da Zeki Müren, Safiye Ayla ve Emel Sayın gibi sanatçıların da şahane yorumları bulunuyor.

İzmir’in Kavakları

Söz yazarı ve bestecisinin bilinmediği bir anonim türkü olan İzmir’in Kavakları, Atatürk’ün en sevdiği eserlerden biri. İzmir Ödemiş'ten çıkan türkü, Çakırcalı Mehmet Efe ve Kamalı Mustafa Efe arasındaki hikayeyi anlatıyor. İzmir’in Kavakları’nı şu ana kadar Müzeyyen Senar, Tanju Okan, Haluk Levent, Candan Erçetin gibi isimler seslendirdi.

Kimseye Etmem Şikayet

En sevilen Türk sanat müziği eserlerinden olan Kimseye Etmem Şikayet’i, en çok Müzeyyen Senar’ın yorumuyla biliyoruz. Mehmet Ali adındaki bir adam tarafından kaçırılmaya çalışılan, sonra da 13 yaşındayken bu adamla evlendirilen İhsan Raif Hanım’ın hüzünlü hikayesini anlatan şarkının sözleri de İhsan Raif Hanım’a ait.

Alişimin Kaşları Kare 

Alişimin Kaşları Kara şeklinde de anılan ve anonim olan bu Rumeli türküsü, Tuna Nehri bölgesinde kaybolan Civan Aliş için eşi tarafından yakılmış. Türküyü şu ana kadar Safiye Ayla, Müzeyyen Senar, Hamiyet Yüceses gibi birçok önemli sanatçı yorumladı.

Havada Bulut Yok

Yemen’e giden ve şehit olan askerler için yakılan bu türkü, Muş türküsü olarak da biliniyor. Sözleri de tartışmalı olan; bazı kaynaklarda Duriye Keskin’e ait olduğu, bazılarında ise anonim olduğu yazan bu türkü, Atatürk’ün dinlemeyi en sevdiklerinden biriydi.

Quick Sigorta

Trafik Sigortası, Kasko, DASK gibi birçok ürünü ekonomik, hızlı, güvenli ve anlaşılır biçimde sunan yeni nesil dijital sigortacılık!

Detaylı bilgi için:

quicksigorta.com