Atatürk’ün tüm çocuklara hediyesi: 23 Nisan

Atatürk’ün tüm çocuklara hediyesi: 23 Nisan

Türkiye’de ve dünyada çocuklara adanan tek bayram olan 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı, bu yıl da coşkuyla ve sevgiyle kutluyor; Mustafa Kemal Atatürk’ü özlemle anıyoruz!

"Küçük hanımlar, küçük beyler! Sizler hepiniz geleceğin bir gülü, yıldızı ve ikbal ışığısınız. Memleketi asıl ışığa boğacak olan sizsiniz. Kendinizin ne kadar önemli, değerli olduğunuzu düşünerek ona göre çalışınız. Sizlerden çok şey bekliyoruz."

Mustafa Kemal Atatürk’ün bu sözü, çocuklara verdiği önemi ve duyduğu sevgiyi yeterince anlatıyor. Egemenliği simgeleyen ve Mustafa Kemal Atatürk’ün çocuklara hediye ettiği 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, ülkemizde her yıl coşkuyla kutlanıyor. Şimdi, 1920’lere doğru bir yolculuğa çıkıyoruz…

"Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir"

Egemenliğin tek kişiden halk iradesine geçtiğini ilan eden Türkiye Büyük Millet Meclisi, 23 Nisan 1920’de Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde açıldı. Meclis ilk toplantısını daha önce belirlenen 337 milletvekilinden 115'inin katılımıyla gerçekleştirdi. Bu tarih, 23 Nisan 1921’de ise TBMM kararıyla Türk devletinin ilk milli bayramı ilan edildi. 1922’de Ankara’da Hâkimiyet-i Milliye Bayramı adıyla kutlanmaya başlanan 23 Nisan’da, okullar tarafından resmi geçitler düzenlendi. Kutlamalar sonrasında Atatürk, 23 Nisan’ın önemini şu sözlerle anlattı: “23 Nisan, Türkiye için milli tarihin başlangıcı ve yeni bir dönüm noktasıdır. Bugün, bir cihan-ı husumete karşı kıyam eden Türkiye halkının Türkiye Büyük Millet Meclisini vücuda getirme hususunda gösterdiği harikayı ifade eder.” Bayram, 23 Nisan 1923’te İstanbul’daki Gülhane Parkı’nda öğrencilerin katılımıyla ve büyük bir coşkuyla kutlandı. Kutlamalar, her geçen yıl tüm şehirlere yayıldı.

23 Nisan 1920’de, Mustafa Kemal Atatürk’ün söylediği "Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir." sözü, TBMM’nin kabul ettiği 1921 Anayasası’nda ve Meclis’in duvarında yer alıyor. 

     Mustafa Kemal Atatürk ve manevi kızı Ülkü.
Mustafa Kemal Atatürk ve manevi kızı Ülkü.

Atatürk’ün çocuklara hediyesi

6 Mart 1917’de İstanbul’da kurulan, Birinci Dünya Savaşı zamanında şehit çocuklarına yardım eden fakat bir süre sonra çalışmalarına ara veren Himaye-i Etfal Cemiyeti, 1921’de Ankara’da yeniden açıldı (Çocuk Esirgeme Kurumu). Kurum, TBMM ve Mustafa Kemal Atatürk’ün büyük desteğini aldı. Cemiyet, 23 Nisan 1923’te çocuklar adına yardım toplamaya başladı ve ihtiyacı olan tüm çocukların geleceği için çalışmalar sürdürdü. Çocuk Bayramı olarak da anılan Hâkimiyet-i Milliye Bayramı, 1929 yılında Atatürk’ün desteğiyle Çocuk Haftası olarak kutlanmaya başladı. Himaye-i Etfal Cemiyeti ülke genelinde birçok şube açtı ve binlerce çocuğa destek oldu. Atatürk’ün ve hükümetin bu konudaki desteği hız kesmeden devam etti. Aynı zamanda, çocuk haklarıyla ilgili ilk evrensel bildiri olan Cenevre Bildirisi’ni, Türkiye adına 1924 yılında imzalayan kişi de Mustafa Kemal Atatürk’tü.

Bayramın adının resmi değişikliği ise uzun yıllar sonra oldu. 20 Nisan 1983'te, 1981 tarihli Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanun'da bir değişiklik yapıldı. 23 Nisan Ulusal Egemenlik Bayramı, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı adını aldı. Mustafa Kemal Atatürk’ün başlattığı çocukları makama kabul etme geleneği, 1933 yılından beri devam ediyor.

Yüzyıllar boyunca kutlanacak 

Her 23 Nisan’da binlerce kişi, Mustafa Kemal Atatürk'ün anıt mezarı Anıtkabir’i ziyaret ediyor.
Her 23 Nisan’da binlerce kişi, Mustafa Kemal Atatürk'ün anıt mezarı Anıtkabir’i ziyaret ediyor.

Ülkemizin ilk ve en güzel bayramı 23 Nisan; Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Kazakistan, Türkmenistan, Özbekistan, Çin, Azerbaycan ve Nijerya’daki Türkler tarafından da kutlanıyor. Kosova Cumhuriyeti'nde ise 23 Nisan Kosova Türkleri Millî Bayramı olarak yaşatılıyor.

103 yıldır kutlanan 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı; tüm ülkemizde, yurt dışındaki temsilciliklerde, kurumlarda ve okullarda heyecanla kutlanmaya devam edecek.

Kaynak:

dergipark.org.tr