İstanbul’un en yüksek yapısı: İstanbul TV ve Radyo Kulesi

İstanbul’un en yüksek yapısı: İstanbul TV ve Radyo Kulesi

2011 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesinin düzenlediği fikir yarışmasıyla projesi ortaya çıkan İstanbul TV ve Radyo Kulesi Melike Altınışık Architects (MAA) tarafından tasarlandı. Bir diğer adıyla Küçük Çamlıca Televizyon Kulesi ve mimarisi hakkında merak edilenleri derledik.

369 metre uzunluğundaki kule İstanbul’un en yüksek yapısı

Yapımı Eylül 2020’de tamamlan TV ve Radyo Kulesi’nin açılışı 29 Mayıs 2021 tarihinde yapıldı. Mimari yapısı ve özellikleriyle dikkat çeken kulenin yaşanan pandemi ve kısıtlamalar sebebiyle ziyaret günleri değişiklik gösterebilir. Deniz seviyesinden 587 metre yüksek kulenin uzunluğu 369 metre. Kulenin uzunluğunun 220 metresini 53 kattan oluşan betonarme yapı oluştururken 145 metresi antenden oluşuyor. Bu sayede İstanbul’daki diğer anten ve anten kuleleri kaldırılıp tek bir yerde toplanmış oldu. İstanbul’da 33 antenin kaldırılmasıyla görüntü kirliliğinin de önüne geçildi. Toplamda 30 bin metrekarelik alana sahip İstanbul TV ve Radyo Kulesi’nin yapısı 10 bin metrekarelik alan üzerine yapıldı. Geri kalan alanda ziyaretçilerin hoş vakit geçirmesi amacıyla yeşillendirildi.

Kule sayesinde aynı anda 100 radyo yayını birbirini kesmeden yapılabiliyor. Yüksek kaliteden ödün verilmezken de frekansların birbirine karışması gibi bir sorun da söz konusu değil. Kulenin 39’uncu 40’ıncı katlarında iki restoran, 33’üncü ve 34’üncü katlarında iki seyir terası bulunuyor. Kulenin 33’üncü katında bulunan seyir terasına panorama asansörle 30 saniyede çıkmak mümkün. Seyir teraslarının deniz seviyesinden yüksekliği 370 metre iken restoranların deniz seviyesinden yüksekliği 398 metre. Giriş katında bulunan iki asansör Asya ve Avrupa yakasını birbirinden ayıran İstanbul Boğazı’nı simgeliyor. Bu iki panorama asansör aynı zamanda ziyaretçilere muhteşem bir seyir şöleni de sunuyor. 180 metre boyunca asansörle isteyen tarihi yarımadayı isteyen Karadeniz kıyılarını izleyebilir.

Tasarımcıların gözünden İstanbul TV ve Radyo Kulesi

Dinamik ve organik yapısıyla kule doğal güzelliklerin arasında yükseliyor. Tasarlandığı yerle de kuvvetli bir bağı olan yapının aynı zamanda fütürist karakteri de dikkat çekiyor. Küçük Çamlıca Korusu’ndaki yürüyüş yolunun Adalar-Kadıköy manzarasına bakan seyir yoluna bağlanması kulenin tasarım hikayesinin kaynağı.

İstanbul TV ve Radyo Kulesi’nin aslında doğanın bir yansıması olduğunu belirten tasarımcılar, yapının formunu bulunduğu yerden aldığını söylüyor ve şöyle devam ediyor:

“Kule tasarımının girdilerinin başında hâkim rüzgar yönü, manzara odakları ve iletişim sistemlerinin ana taşıyıcı ile kurduğu güçlü bağ yer alıyor. Herhangi bir kent dokusundan bağımsız bir duruşu var. Gözün pek alışık olmadığı, organik bir yapısı var. Aslen kendi içinde bir simetri aksı var. Önü-arkası yok, simetrinin aksını kullanarak manzaraya göre deforme olma durumu var. Asya’ya bakan yüzü farklı, Avrupa’ya dönük olan kısmı başka.

Kuleden İstanbul’un farklı manzaralarına tanıklık etmek mümkün.
Kuleden İstanbul’un farklı manzaralarına tanıklık etmek mümkün.

Görsel Kaynak: arkiv.com.tr

Doğa ve manzara odaklı bir serüven sunuyor. Yapının bize sunduğu beş farklı manzara serüveni var. Tepenin doğal dokusunun sürekliliğinin sağlandığı, topoğrafya ile bütünleşik bir üst örtü altında yer alacak şekilde podyumun içinde barındırdığı fonksiyonların ve ilgili kamusal alanların tasarlanmasında mimari açıdan tanımlayıcı önemli bir rol oynuyor. İçinde bulunduğu korunun sunduğu doğal peyzajda yer alan kamusal alanlarla birlikte kule içine entegre edilen halka açık fonksiyonlar sayesinde önemli sosyo-kültürel aktivitelerin gerçekleşmesine olanak sağlayacak, İstanbul’un gökyüzüne taşındığı, değişik kotlarda birbirinden farklı İstanbul seyir tecrübeleri sunan bir yaşam üstüne dönüşümü mimari açıdan tasarıma yansıtıldı.”

Melike Altınışık tarafından tasarlanan yapının proje danışmanlığında Mustafa Erdik ve Kutay Özaydın gibi isimler de bulunuyor.

30 bin 150 metrekarelik kule çevresindeki sosyal alanlara çeşitli türlerde 2 bin 750 adet ağaç dikildi ve toplam 20 bin metrekare yeşil alan oluşturuldu.
30 bin 150 metrekarelik kule çevresindeki sosyal alanlara çeşitli türlerde 2 bin 750 adet ağaç dikildi ve toplam 20 bin metrekare yeşil alan oluşturuldu.

Görsel Kaynak: arkiv.com.tr

Sadece İstanbul’un değil Avrupa’nın da en yükseği

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun da belirttiği gibi İstanbul TV ve Radyo Kulesi sadece yayıncılık için değil restoran ve seyir alanı sayesinde turizm için de önemli bir yapı. Teknik ve yapısal özellikleriyle İstanbul’un yeni simgesi olan kule aynı zamanda Avrupa’daki en yüksek kule.

Almanya’nın en yüksek kulesi ve birleşmenin sembolü olan Berliner Fernsehturm 368 metre uzunluğuyla Küçük Çamlıca Televizyon Kulesinin emsalleri arasında. Berliner Fernsehtrum 1969 yılında Doğu Almanya hükümetinin izniyle Alexandplatz yakınlarında inşa edildi. Hermann Henselmann tarafından tasarlanan yapının Batı Berlin Reichstag binasından görülmesi hedeflenirken Doğu Almanya Cumhuriyeti’nin de gücünün yansıtılması hedeflendi. Yılda 6 milyon ziyaretçi çektiği bilinen kule hem Almanya’nın birleşme simgesi olarak hem de turizm kaynağı olarak çok değerli görülüyor.

Basiretli Tacir İş Yeri Sigortası

Basiretli Tacir bilir ki iş yerini etkileyecek yangın, sel, hırsızlık, çalışanların zarar görmesi gibi her risk sadece kendisini değil tüm çevresini etkiler.

Quick Sigorta bu risklere ve çok daha fazlasına karşı Basiretli Tacir İş Yeri Sigortası’nı sizlerin ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde geliştirdi.

Quick’le özeniniz tam, içiniz rahat.


Detaylı bilgi için:

quicksigorta.com/basiretli-tacir