Son zamanlarda birçok görsel sanatçı ve müzik grubu işlerini ve albümlerini NFT ile piyasaya sürdü. Peki 2020 yılında üç katına çıkan ve günümüzün en kıymetli değerlerinden NFT tam olarak ne anlama geliyor? NFT’ler nasıl kullanılıyor?
NFT nedir?
“Non-fungible token” ya da kısaca NFT, dijital bir üretim veya varlığın eşsiz olduğunu ve bundan dolayı birbirinin yerine geçemeyeceğini onaylayan, blok zinciri adı verilen dijital defterde depolanan veri birimine denir. NFT’ler ayrıca fotoğraf, video, ses ve diğer dijital dosya türlerini temsil etmek için de kullanılabiliyor. Orijinal dosyanın herhangi bir kopyasına erişim NFT alıcısı ile sınırlı değil. Eğer bir sanat eserine NFT ödüyorsanız ona sadece siz sahip olmuyorsunuz. Bu dijital öğelerin kopyaları herkesin edinmesi için mevcut. NFT'ler, sahibine telif hakkından ayrı bir sahiplik kanıtı sağlamak için blok zincirlerinde izleniyor.
NFT nasıl çalışıyor?
Bir NFT, bir kriptografik belirteç gibi işlem görüyor. Bitcoin gibi kripto para birimlerinin aksine, karşılıklı olarak birbirinin yerine geçemiyor. Bir başka deyişle değiştirilebilir bir kripto para değil. NFT’ler, bir veri kümesinin benzersiz olduğunu doğrulayan kriptografik “hash” dizilim kayıtlarını önceki kayıtlara diziyor ve böylece tanımlanabilir veri blokları zinciri oluşuyor. Bu kriptografik işlem süreci, NFT sahipliğini izlemek için kullanılan bir dijital imza sağlayarak her dijital dosyanın kimlik doğrulamasını sağlıyor.
NFT’ler nasıl üretiliyor?
NFT’ler Ethereum geliştiricileri tarafından hazırlandı. ERC-721 token standartlarına göre üretilen NFT’lerin kolayca geliştirilmesini mümkün kılan platformlar bulunuyor. NFT üretmek istiyorsanız gerekli olan tek şey dijital kripto para aracılığıyla IPFS sistemine yükledikten sonra NFT’nin değiştirilemeyecek parametrelerini belirlemeniz gerekiyor.
NFT’den kaç tane üretileceği, fiyatı, bir sonraki satışında size ne kadar pay ödenmesi gerektiği gibi özellikleri belirlendikten sonra blockchain ağının işlem ücreti ödeyerek NFT’lerinizi üretmiş oluyorsunuz. İşlemin tamamlanması ile beraber NFT’ler cüzdanınıza aktarılarak üretimin gerçekleştirildiği blockchain’de kayıt altına alınıyor.
NFT nasıl alırım?
NFT’leri satın alabileceğiniz güvenli platformlar bulunuyor. Bu platformlarda beğenip satın almak istediğiniz NFT’lere üreticinin belirlediği kriterlere göre açık artırma veya direkt satın alma seçenekleriyle sahip olabilirsiniz. Satın alma işlemini gerçekleştirdikten sonra NFT, üreticinin cüzdanından sizin cüzdanınıza aktarılıyor. Aldığınız NFT’yi ayrıca tekrar satışa çıkarabiliyorsunuz.
NFT’ler orijinal mi?
NFT üreten ve satışa koymak isteyen sanatçılar, eserlerinin orijinal olduğunu kanıtlamak durumunda. Bunun için de güvenilir pazar yeri uygulamalarının kullandığı doğrulanmış profillere ihtiyaçları var. Sanatçının cüzdan adresi bilgisine sahipseniz eserin orijinalliğini de teyit edebilirsiniz. Buna ek olarak, NFT’nin hareketlerini blockchain izleme uygulamasından takip ederek hem sanatçının hem de eserlerinin orijinalliğinden emin olabilirsiniz.
NFT’nin piyasa değeri nedir?
NFT, 2020 yılında üç katına çıkarak 250 milyon dolara yükseldi. 2021’nin ilk üç ayında NFT’ler için 200 milyon dolardan fazla para harcandı. NFT'ler ayrıca, halk kripto ekonomiyi giderek daha fazla tercih ettiği için daha büyük bir dijital ekonomik yenilik eğilimini de. hızlandırıyor.
NFT nerelerde kullanılıyor?
NFT’nin kullanıldığı birçok alan var. Özellikle sanat bunların başında geliyor. Bilhassa dijital sanat, NFT’lerin imza ve telif hakkını güvence altına alan blok zinciri teknolojisi sebebiyle en erken kullanım alanlarından biri olarak karşımıza çıktı.
NFT’nin sanat dünyasıyla olan ilişkisinden bahsetmemiz gerekirse Beeple olarak bilinen sanatçı Mike Winkelmann’ın “Everdays - The First 5000 Days” adlı dijital sanat eseri 2021’de NFT ile 69,3 milyon ABD dolarına satıldı. Yine bir başka örnek olarak, Donald Trump figürünün önünden geçen hareketli yayaları gösteren 10 saniyelik bir videodan oluşan “Crossroad” isimli bir başka Beeple işi, çevrimiçi bir kripto para piyasası olan Nifty Gateway’de NFT ile 6,6 milyon ABD dolarına satıldı.
Müzik sektöründe ise Spotify, Bandcamp gibi yerleşik satış ya da dinleme pazarlarına ek olarak sanatçılar eserlerini NFT olarak yayımlayabiliyor. Müzik dünyasından bunun ilk örneği Kanadalı müzisyen Grimes’tan geldi. Grimes kardeşiyle NFT koleksiyonu olan “WarNymph”i piyasaya sürmüştü. ABD’li rock grubu Kings of Leon da NFT’yi kullanarak “When You See Yourself” albümünü buradan satışa çıkardı. DJ Steve Aoki ise şarkısının NFT ile satışından 4.25 milyon dolar kazandı. Müzisyenler satışını yaptıkları eserlerinin mülkiyet hakkını tamamen başkasına devrediyor.
QKimlik Koruma Sigortası
QKimlik ürünümüzle hem dijital hem de fiziksel dünyadaki risklere karşı güvende hissedebilirsiniz.
Kimlik bilgileriniz tüm tehditlere karşı güvence altında!
Detaylı bilgi için:
quicksigorta.com/kimlik-koruma-sigortasi