Sena “Momentum” kask serisi ile piyasada dikkatleri üzerine çekti. Fiberglass kabuk ve özel gürültü kontrolü teknolojisinin yanı sıra uzmanlığını kanıtladığı bluetooth teknolojisini de kaska entegre eden Sena, motosiklet sürücülerinin favorisi olmaya aday.
1998 yılında kurulan Amerikan teknoloji firması Sena, günlük kullanımın dışında, özellikle motor sporlarında kullanılması için yenilikçi iletişim ekipmanları tasarlayıp tüketicilerle buluşturuyor. Geliştirdiği interkom cihazlarla, entegre bluetooth teknolojisini dünyaya sunan Sena, Momentum kask serisi ile bu teknolojiyi kaskın içine sığdırmayı başarıyor.
Peki serinin en akıllısı kim?
Bu sorunun cevabı, bir kaskın içine entegre edilebilecek tüm teknolojileri sığdıran Momentum Pro olsa gerek. Momentum serisinin diğer kasklarında bulunmayan QHD aksiyon kamerasıyla bir adım öne çıkmayı başarıyor. Sadece tek bir düğmeye basarak sürüş çekimine başlayan kamera, QHD (1440p, 30fps) / FHD (1080p, 60fps) görüntü teknolojileri ve 135 derecelik görüş alanına da sahip. Aynı zamanda iki saatlik video kayıt süresi olan Momentum Pro’da, WiFi seçeneğiyle de görüntüler anında izlenebiliyor ve indirilebiliyor.
Bir kaskın içine neler sığabilir?
Kuşkusuz bir kask için en önemli şey güvenlik. Momentum Pro, hem DOT (kask güvenlik sertifikası) hem de ECE onaylı. Çok yoğunluklu EPS içeren kompozit fiberglas kabuğu ile aerodinamik olarak tasarlanan kask, çene ve alın havası girişleri ve kaskın arkasındaki egzoz deliği içeren havalandırma sistemiyle de sürücülerin serin kalmasını sağlıyor. Bunun dışında içine sığdırdığı teknoloijk özelliklerle de kendine hayran bırakıyor. Peki nedir bu özellikler?
● Sena'nın endüstri lideri Advanced Noise Control ™ teknolojisiyle sürücüler, akıllı telefonları veya dahili FM radyoları aracılığıyla müzik dinleyebilir, adım adım GPS yönlendirmelerini takip edebilirler.
● Korna, trafik ve motor sesi gibi sürücünün duymak istediği sesleri, kaskın içerisindeki modül sayesinde filtre edebilen gürültü önleme teknolojisine sahip Momentum Pro’yla sürücüler, 120 km hızla yaptıkları yolculukta bile gürültüden etkilenmeden telefon görüşmelerini yapabilirler.
● Sürücüler, sesli arama ve sesli komut sistemiyle hiçbir düğmeye dokunmadan yapmak istedikleri işlemleri gerçekleştirebilirler.
● Birlikte sürüş keyfinden yoksun olmak istemeyen sürücüler, toplu sürüşlerde dahili intercom sayesinde 1,6 km mesafede 7 sürücüyle birden sohbet edebilir.
Ayrıca kaskın hızlı kuruyan astarının lazerle kesilmiş köpükten yapıldığını belirtmekte fayda var. Bu sayede kolayca çıkarılıp yıkanabiliyor. Çizilmeye ve UV ışınlarına karşı dayanıklı vizör Pinlock'a da uygun (120 Max Vision). Momentum Pro ayrıca güçlendirilmiş naylon kayış ve “en güvenli” kabul edilen D halka tutturma sistemine de sahip.
Nasıl satın alınabilir?
Türkiye’de Sena’nın resmi satışını Motomax yapıyor. Motomax kendi e-ticaret sitesi üzerinden de satış gerçekleştiriyor. Sena Momentum Pro için ortalama fiyat 5 bin ₺.
Elbette Sena Momentum Pro teknolojik açıdan tam donanımlı bir kask. “Bu kadar çok teknolojiyi sunan bir kaska ihtiyacım yok” derseniz de seçenekler oldukça fazla. Öyleyse asıl soru kask alırken ilk başta nelere dikkat edilmeli?
Öncelikle kask alırken fullface (yüzü tam örmesine) olmasına, DOT sertifikasının bulunmasına ve Sharp’tan (İngiliz hükümetinin karayollarında motosiklet güvenliğini artırmak amacıyla oluşturduğu motosiklet kaskı kalite derecelendirme programı) en az dört yıldız almış olmasına önem verilmeli. Sonrası tamamen konfor ve tasarım. Örneğin eğlenceli bir tasarım için AGV biçilmiş kaftan. Biraz daha yuvarlak hatlı kasklar için Shoei, rahatlık için de Schuberth tercih edilebilir. Bu markalarda fiyat skalası oldukça geniş. Bin 500 ₺’den 10 bin ₺’ye kadar kask bulunabilir.