Türkiye’de oyun sektörünün son durumu: Umut var mı?

Türkiye’de oyun sektörünün son durumu: Umut var mı?

Son zamanlarda revaçta olan dijital oyun sektörü, gün geçtikçe daha da gelişiyor. Yediden yetmişe pek çok kişinin boş zaman aktivitesi olarak tercih ettiği dijital oyunlar, Türkiye’de de hızla ilerleyen bir sektör haline geldi. 

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte sokak oyunları, masa başı oyunlar gibi oyun türleri yerini dijital oyunlara bırakmaya başladı. Küçük çocuklardan yetişkinlere kadar hemen her yaş ve cinsiyet grubunun ilgi odağındaki dijital oyunların pek çok çeşidi var. ÜNOG Oyun Geliştirici Topluluğu Başkanı Sercan Muhlacı “Kadınlar daha çok three-match dediğimiz Candy Crush tarzı oyunları, erkekler ise daha çok Kafa Topu gibi oyunları tercih edebiliyor. Ama cinsiyet fark etmeden oynanan oyunlar da var: puzzle oyunları, kelime oyunları gibi” diyerek tercih edilen oyunlarda cinsiyetler arasında farklılık olabileceğine dikkat çekti. Öte yandan yetişkin insanlar daha çok kahvehanelerde de oynanabilen “okey” benzeri oyunları oynayabiliyor.

Bahçeşehir Üniversitesi Dijital Oyun Tasarımı Bölüm Başkanı Güven Çatak, Türkiye’de dijital oyun sektörünün ilerlediğini söylüyor.
Bahçeşehir Üniversitesi Dijital Oyun Tasarımı Bölüm Başkanı Güven Çatak, Türkiye’de dijital oyun sektörünün ilerlediğini söylüyor.
Ülke ekonomisine de ciddi katkı sağlayan dijital oyun sektörü, 2019’un ilk çeyreğinde 1 milyar 50 milyon dolar ihracat elde etti. Bu anlamda yabancı yatırımcıların da ilgi odağı haline gelen oyun sektörü, yabancı yatırımcıların dikkatini çekmeye devam ediyor. Bahçeşehir Üniversitesi Dijital Oyun Tasarımı Bölüm Başkanı Güven Çatak, “Yurt dışındaki pek çok ülkeye göre Türkiye’de insan gücü ucuz. Özellikle Euro-TL farkını düşünürsek bu anlamda iş yaptırtmak anlamında tercih edilen bir ülke olabiliyoruz. Buradaki insanlar da yurt dışından iş aldığı için portföyünü genişletmiş oluyor, bu şekilde avantajları olabiliyor ama aynı zamanda dünyada da bu işi bilen insanlar aranan kişiler haline geldikleri için Türkiye’deki oyun geliştiricileri yurt dışına beyin göçü verebiliyor” diyerek Türkiye’deki oyun geliştiricilerinin son durumu hakkında önemli bilgiler veriyor.
ÜNOG Başkanı Sercan Muhlacı, devlet destekli hibe programlarının geliştirilmesi gerektiğine vurgu yapıyor.
ÜNOG Başkanı Sercan Muhlacı, devlet destekli hibe programlarının geliştirilmesi gerektiğine vurgu yapıyor.

“Devlet desteği artırılmalı”

Ülkemizde bir yandan yükselen ancak bir yandan beyin göçü de vermeye devam eden dijital oyun sektörünün gelişmesi için devlet desteğinin artması gerektiğine vurgu yapılıyor. Çatak, devletin sektörü son zamanlarda desteklediğini belirtse de ÜNOG Oyun Geliştirici Topluluğu Başkanı Sercan Muhlacı “Devletin, sektörün gelişmesi için uygulamaya koyduğu bazı hibe programları var ama bu programlar bağımsız veya küçük ölçekte çalışan oyun geliştiricilerine pek yararlı değil. Bu programlardan yararlanabilen kişiler zaten halihazırda bu destek programına ihtiyaç olmasa da bir şeyler üretebilen, ellerinde belli bir para, kapital tutan insanlar. Devlet bu destekleri bir harcama sonucunda veriyor yani ben 10 bin dolar harcarsam, devlet bana 10 bin dolar verebiliyor. Ama zaten bu parayı harcayacak gücüm yoksa programdan faydalanmam mümkün olmuyor. Yine de bu sektörün Türkiye’de gelişmesi için umut var” diyerek verilen hibe desteğinin geliştirilmesi gerektiğine vurgu yapıyor.

“Futbolu, aksiyonu seviyoruz ama Candy Crush’ı da seviyoruz”

Öte yandan, Türkiye’de oyun geliştirip yurt dışına pazarlama konusunda pek çok şirket öne çıkıyor. Bu şirketlerin dünyaya pazarladığı ve beğeniyle takip edilen oyunları arasında Mount and Blade, 1010!, Kafa Topu, Toy Blast gibi oyunlar var.

Türkiye’de Candy Crush oyunu hala popüler dijital oyunlar arasında.
Türkiye’de Candy Crush oyunu hala popüler dijital oyunlar arasında.

En çok oyun oynayan ülkeler sıralamasında üçüncü sırada yer alan Türkiye’de ise yurt dışı menşeili oyunlardan PUBG Mobile, League of Legends, Helix Jump, Candy Crush, Stygian gibi oyunlar tercih ediliyor. Çatak, “Futbolu seviyoruz, aksiyonu seviyoruz ama Candy Crush’ı da seviyoruz. Ama sosyoekonomik duruma, cinsiyete, kültüre göre herkesin tercih ettiği oyunlar farklılaşabiliyor ve bu ‘top chart’ listesi sürekli değişebiliyor” diyerek son zamanlarda Türkiye’de genel olarak hangi oyunların revaçta olduğuna dikkat çekiyor.

1920 edebiyatından esinlenen oyun: Stygian

Dijital oyunların her birinin farklı bir hikayesi olabiliyor. Muhlacı, “Oyunun sanatla da bağlantısı var, sanat yönünü eksik bırakırsak Türkiye’de yapılmış oyunların reklamını dünyada yapmamız çok mümkün değil” diyerek kurgunun zenginleştirilmesinin oyunun kalitesine yansıyacağını belirtiyor. Örneğin, Türkiye’de Cultic Games tarafından üretilen Stygian oyunu Howard Phillips Lovecraft romanlarından esinlenerek oluşturuldu. 1920’li yıllarda yaşayan Amerikalı kült yazar Lovecraft’ın eserlerinden ilham alan Stygian, yurt dışında da önemli bir başarı elde etti.

Bunun yanında Muhlacı, Ankara’da çalışmalarına devam eden TaleWorlds’ün piyasaya sürdüğü ve yurt dışında da talep gören “Mount and Blade” adlı oyununun yeni serisi olan “Bannerlord”un aktif oyun oynayanlar tarafından merakla beklendiğine vurgu yapıyor. 

Önümüzdeki yıl çıkacak oyunlar şimdiden merakla bekleniyor.
Önümüzdeki yıl çıkacak oyunlar şimdiden merakla bekleniyor.

2020’de çıkması merakla beklenen yurt dışı menşeili oyunlar

Yurt dışı menşeli oyunlardan “Cyberpunk 2077” adlı oyun Keanu Reeves’in de oyunda yer alması sebebiyle tüm dünya tarafından merakla bekleniyor. Ürettikleri “The Witcher” adlı oyunla öne çıkan Polonya firması CD Projekt tarafından geliştirilen Cyberpunk 2077 16 Nisan 2020’de oyunseverlerle buluşacak.

Ayrıca filmlerde yarattığı fantastik evrenle pek çok kişinin merakını tetikleyen Marvel’ın 2020’de çıkacak “Marvel Avengers” adlı oyunu da oyunseverlerin ilgi odağında. Oyun, 20 Mayıs 2020 tarihinde piyasaya sürülecek.