Tesla Semi lojistik sektörünü değiştirecek mi?

Tesla Semi lojistik sektörünü değiştirecek mi?

Elektrikli otomobilleri Amerika için gayet satın alınabilir fiyatlara indiren Tesla Motors, önce pahalı spor modelleriyle başlayıp ardından yavaş yavaş ekonomik ürünlere yönelmişti. Şimdi ise karşımızda taşımacılık sektörünü değiştirme iddiasıyla gelen Semi modeli var.

Bireysel kullanım için üretilen araçlardaki “elektrikli” hale gelme eğilimi, ticari araçlarda da kendini gösteriyor. Tesla’nın duyurduğu Semi, bir çekici. Çekici derken arkasına treyler eklenen ve bizim TIR olarak bildiğimiz nakliye aracının ön kısmından bahsediyoruz. Tesla Semi, dış görünüş olarak gelecekten gelen bir araca benziyor. Fiziksel ayna barındırmayan çekici, çift monitör üzerinde seyir bilgilerini ve yanlarında dev yan aynalar gibi arkayı gösteren kısımlara sahip. Konforlu, performanslı ve uzun menzilli bir çekici olarak piyasaya sürüleceği günü bekleyen Semi, iddia edilenler ışığında sadece yakıt masrafının üzerinden kullanıcılarına binlerce dolar kar ettirecek.

Tesla Semi’nin iç görünümü.
Tesla Semi’nin iç görünümü.

Lojistik için önemli bir adım

Lojistik sektörü de neredeyse tamamen fosil yakıtlarla çalışan bir alan. Kargo uçaklarından çekicilere, dağıtım araçlarından depo yönetiminde kullanılan araçlara kadar çok azının akaryakıt tüketmediğini görüyoruz. Bu akaryakıt bağımlılığını azaltmak, maliyetleri düşürmek ve ekolojik açıdan daha sürdürülebilir bir taşımacılık mümkün mü sorularının cevabını, Tesla Motors vermeye hazırlanıyor.

Tesla spor araçları, eve takılabilen devasa pil ve bu pilleri üreteceği büyük fabrikasının ardından lojistik sektörünü de değiştirmeye kararlı. Tesla Semi var olan akaryakıtlı çekicilere rakip özelliklere sahip; en azından kağıt üzerinde.

Tesla Semi gelecekten gelen görünümünün arkasında, dört tane bağımsız motor taşıyan iki itiş aksı ve önde direksiyon için tek aks barındırıyor. Bu dört bağımsız motor, kilometre başına 1 kWh’ın biraz üzerinde enerji tüketiyor. Elektrik motorları genel olarak hacimlerine göre güçlü oluyorlar. Bunu ispatlar nitelikte arkasında 35 tonun üzerinde yük çekerken Tesla Semi, 100 km/s hıza 20 saniyede ulaşabiliyor.

Elektrikli araçlar, çok yakında ticari alanlara da girecek.
Elektrikli araçlar, çok yakında ticari alanlara da girecek.

Türk lojistik firmaları elektrikli tıra karşı temkinli

Pek çok çevresel ve teknolojik faydayı birlikte getiren Tesla Semi ile ilgili Türkiye’de lojistik firmaları oldukça temkinli. Konuyla ilgili görüşlerini almak için iletişime geçtiğimiz firmaların çoğundan, temkinli olmaları nedeniyle dönüş alamadık. Lojistik alanının en büyükleri arasında yer alan firmalardan Ceva Lojistik ise sadece Tesla’nın elektrikli ticari araç üretmesinin yeterli olmadığı görüşünde. Başka üreticilerin de toplu üretime girmesi gerektiğini belirten yetkililer, ticari araçlardan önce binek araçların yaygınlaşacağını belirtiyor. “Petrolün de bu nedenle ucuzlaması gerekecek” diyen yetkililer, elektrikli araçların petrol bağımlılığını azaltacağı görüşünde: “Elektrikli araçların yaygınlaşması petrol bağımlılığını azaltır. Tabii bu arada o ülkede tüketimin ne kadarının ticari, ne kadarının endüstriyel, ne kadarının evsel olduğu da önemli. Bu detayların incelenmesi gerekir.” 

Tesla Semi ilk siparişlerini ABD’den aldı.
Tesla Semi ilk siparişlerini ABD’den aldı.