İçinde bulunduğumuz dijital çağ, özgürlük ve kolaylık açısından ne kadar cömertse, hız ve tüketim açısından da o kadar acımasız. Eskiden erişilmesi güç sayılan bir bilgi, bugün kendini 20 dakika için internetin çöplüğünde buluveriyor. Peki ortalığa yayılan her bilgi bu denli hızlı tüketilirken insanlar nasıl güncel kalacaklar? Elbette yaşam boyu eğitimle!
Tek meslek devri kapanıyor
Aslında bu tespiti yapmak için gelecek tahminlerini bir kenara bırakarak bugüne odaklanmak yeterli. Çünkü insanlar eskiden üniversite eğitimini iyi bir meslek edinip, yaşam boyu bu mesleği sürdürme amacıyla alırken, artık gençler üniversiteyi bir akademik nosyon kazanma ve sosyalleşme mecrası olarak görüyor. Yani Y ve Z kuşağı gençlere göre meslek seçiminde lisans eğitiminin sunduğu alanlara değil, yetenek ve eğilimlere yönelmek gerekiyor.
Örneğin işletme, uluslararası ilişkiler, finans gibi kapsayıcı bölümlerden mezun olan gençlerin pek çoğu, günümüzde kendilerini tek bir meslekle sınırlandırmak istemiyor. Bu tercihlerinden ötürü online MBA ve sertifika programlarına başvuran ve bu programlar sayesinde bambaşka bir meslek edinen gençlerin sayısı hiç de az değil.
Teknolojik gelişmeler bu kadar baş döndürücü bir hızla akarken, haliyle bu durumun da gelecek yıllarda bambaşka bir hal alacağı düşünülüyor. 20 ila 50 yıllık zaman dilimi arasında yetişkin bir insanın hayatı boyunca en az üç uzmanlık alanı geliştirmesi ve yaşamını, hayatının farklı dönemlerinde bu mesleklerden kazanması bekleniyor. İşte online eğitimin hayatımızda, şu an sosyal medyanın kapladığı kadar yer kaplayacağının ön görülmesi de tam bu yüzden!
Bir yandan yapay zeka ve robotlarla mücadele etmesi beklenen insanlığın, zaman içinde tarihe karışacak ve artık ihtiyaç duyulmayacak mesleklerinin yerine yenisini koyacağı ve böylece gelecekte eğitimin, okul binalarının dışında yaşam boyu devam etmesi bekleniyor.
Online eğitim pazarında güncel durum ne?
Günümüzde pek çok önde gelen üniversitenin online MBA ve yüksek lisans programları mevcut. Bu programlar sayesinde gerçek zamanlı yayınlarla derslere canlı bağlanabiliyor ve derslerle ilgili tüm dokümanlara tek tıkla erişebiliyorsunuz. Bu master programlarının yanı sıra, özellikle Amerika ve Kanada’da faaliyet gösteren üniversite ve enstitüler, lisans ve ön lisans programlarında da yavaş yavaş online eğitim modeline geçiyorlar. Bu gelişmeler hem eğitim maliyetlerini düşürüyor hem de eğitimin sınırlardan bağımsız, evrensel bir olguya dönüşmesine ön ayak oluyor.
Online eğitimlerle sertifika / diploma veren eğitim kurumlarının yanı sıra, 2017 itibarıyla hacmi 270 milyon dolara ulaşan bu sektörün lokomotifi konumundaki online eğitim platformları ve bu platformlarda eğitimler veren bağımsız uzmanlardan bahsetmeden olmaz.
Bugün Google’ın dev video platformu YouTube’a “Nasıl lastik değiştirilir?” ya da “Yoga dersleri” yazdığınızda binlerce eğitim içerikli “tutorial” videosu ile karşılaşabilirsiniz. Ancak YouTube vb. platformlarda özellikle eğitimler konusunda yoğun bir bilgi kirliliği söz konusu. İşte bu karmaşayı ve niteliksiz içerikleri ekarte etme açısından online eğitim platformlarının rolü son derece önemli.
Bu platformların global çapta en popüleri hiç kuşkusuz Silikon Vadisi’nin en hızlı büyüyen girişimlerinden Udemy.com. Kodlamadan spora, yabancı dilden aşçılığa ve aklınıza gelebilecek onlarca farklı dalda eğitim videolarına ev sahipliği yapan site, uzman eğitmenlerin içeriklerini sattığı bir pazar yeri modeli ile çalışıyor. Udemy’ye dair dikkat çeken şeylerden biri de, kurucularının ODTÜ mezunu iki Türk olması! Eren Bali ve Oktay Çağlar adında iki girişimcinin yoğun çabalarıyla 2011 yılında yayın hayatına başlayan site, Forbes dergisinin raporuna göre 2017 yılında 170 milyon dolarlık piyasa değerine ulaşmış durumda. Şu an Udemy.com’u ziyaret ettiğinizde, kullanıcılar tarafından puanlanmış ve sistem tarafından onaylanmış bağımsız eğitmenlerin hazırladığı içeriklerin yanı sıra, Seth Godin, Guy Kawasaki ve Andre Agassi gibi konusunda uzman pek çok ünlü ismin verdiği eğitim videolarından da yararlanabiliyorsunuz.
Online eğitim sektörünün en eski temsilcilerinden, geçtiğimiz yıllarda Linkedin tarafından satın alınmasının ardından iş dünyasını ilgilendiren eğitimlere odaklanan Lynda.com ile akademik anlamda güçlü eğitmenlerle iş birliği yapmayı tercih eden Coursera da nitelikli eğitim içeriklerine erişebileceğiniz platformlardan.
Online eğitimle başarı mümkün mü?
Dilerseniz bu soruya online eğitimlerle yeni uzmanlık alanları edinmiş birinin hikayesi ile yanıt verelim: Henüz dokuz yaşında olan ve yazdığı IOS tabanlı uygulamalarla Apple yetkililerinin dikkatini çeken Hint asıllı Anvitha Vijay, 2016 yılında Apple CEO’su Tim Cook’un özel davetiyle “En geç Apple geliştiricisi” olarak Apple Worldwide Developers Conference’a (WWDC) katıldı. Bu kadar genç yaşta nasıl bu kadar derin bir kodlama bilgisi edindiğini soran gazetecilere “Önce YouTube’dan ücretsiz videoları seyrettim daha sonra da kendimi geliştirmek için eğitim platformlarından konuya özel videolar indirdim” şeklinde yanıt verdi.