Teknolojik tahmin penceresinden sigorta sektörü

Teknolojik tahmin penceresinden sigorta sektörü

Teknolojik gelişmelerden etkilenen sigorta sektörü, teknolojik tahmin ya da teknolojik öngörü kapsamında yeni eğilimleri takip etmek zorunda. İşte, teknolojik tahmin ve bu pencereden sigorta sektöründe beklenen değişimler…

Teknolojik tahmin, dünya genelinde birçok sektörün yarınları için hayati önem taşıyor. Hemen hemen tüm çalışma alanlarının teknoloji ile yakından ilişkisi olduğu düşünülürse, herhangi bir teknolojik gelişmenin önceden tahmin edilmesinin ne kadar önemli olduğu anlaşılabilir. Teknolojik tahmin veya öngörü, çoğu araştırmacıya göre yöntemleri belirlenmiş bir sistem olarak faydalı bulunuyor.

Teknolojik tahmin ya da teknolojik öngörü kapsamında, sektör kendi perspektifinde stratejik olarak yapılacak planlama çalışmalarını belirliyor. Sektör için gerekli verileri sunması adına teknolojik tahmin, şirketlerin büyümek ve hedeflerine ulaşmak için dikkate alması gereken öngörüler sunuyor.

Şirketler için sunulacak öngörü çalışmaları, pek çok farklı fırsatın ortaya çıkmasını sağlıyor. Bu sayede işletmeler sektörde en uygun zamanda, en uygun hamleyi yaparak daha kârlı çalışmalar ortaya koyabiliyor. Sigorta sektörü de birçok sektör gibi teknolojiyi hem iyi takip etmek hem de teknolojiden en üst faydayı sağlamak zorunda. 

Tahminler, yöneticilerin şirketlerinin gelecekteki konumunu iyileştirmesi için görmesi gereken fırsatları ve tehditleri belirlemesine yardımcı oluyor.
Tahminler, yöneticilerin şirketlerinin gelecekteki konumunu iyileştirmesi için görmesi gereken fırsatları ve tehditleri belirlemesine yardımcı oluyor.

Teknolojik tahminin olmazsa olmazı

Elbette veri… Veri olmadan herhangi bir şekilde öngörüde bulunmak, tahmin yürütmek ya da doğru bir planlama yapmak mümkün olamıyor. Bu nedenle de öncelikli amaç doğru bilgiye ulaşmak. Veri olmadan kapsamlı bir pazar analizi yapılamayacağından işletmeler doğru verilere ulaşabilmek adına bu alanda faaliyet gösteren kurumlardan destek alıyor.

Teknolojik tahminin avantajları

- Teknoloji yapısı gereği; çevresel, sosyal, ekonomik ve politik faktörlere bağımlı. Tüm bu faktörler ile birlikte ele alınan teknolojinin kullanımı şirketlerin performansını ve başarısını doğrudan etkiliyor.

- Teknolojik tahmin çalışmaları ile birlikte işletmeler, kısa ve uzun vadede piyasa verilerine hâkim olarak sunduğu hizmetlerde iyileştirme yapma şansına sahip olabiliyor.

- İşletmeler, öğrenilen bilgiler sayesinde deneyim kazanır ve kendini sürekli geliştirebilir. Pazardaki hakimiyetini günden güne artırarak hedef kitlesini de genişletebilir.

- Tahminler, yöneticilerin şirketlerinin gelecekteki konumunu iyileştirmesi için görmesi gereken fırsatları ve tehditleri belirlemesine, sonrasında bu verileri değerlendirmesine yardımcı olur.

Teknolojik tahmin kriterleri

Teknolojik tahmin, sadece teknolojinin geleceğine yönelik öngörüleri kapsıyor. Mevcut tahmin, pek çok farklı alt kategoride ele alınabilecek kapsamlı ve çok derin bir araştırma alanı olarak görülebiliyor. Teknolojik tahminlerin yapılabilmesi adına çok farklı teknikler uygulanıyor. Kendi alanında başarılı olan bir işletmenin tüm bu tekniklere hâkim olması ve başarılı bir şekilde uygulaması beklenemez. İşletmeler teknolojik tahmin ile şirketinin geleceğine yönelik planlamalar yapmak istediği durumlarda bu alanda hizmet veren işletmelerden destek alabiliyor. Böylece daha doğru öngörüler ve daha doğru veriler ile çalışmalar daha başarılı bir şekilde yapılabiliyor.

Talep değerlendirilmesi

Teknoloji alanında yaşanan yeniliklerde her zaman için ihtiyaçtan doğan talepler tetikleyici oluyor. Kullanıcıların ihtiyacını karşılayamayacak, hayatı kolaylaştırmayacak bir teknoloji, hayatın içinde dolayısıyla sektörde var olamaz. Teknoloji için hedef kitlenin beklentilerinin anlaşılması, teknolojinin geleceğine yönelik daha doğru çıkarımların yapılmasını sağlıyor.

Demografik ve sosyolojik analizler

Bir ürünün ya da hizmetin benzersiz özelliklerinin analizi, parametrelerin analizi, teknik ekonomik performans eğilimlerinin doğru yorumlanması ile birlikte pek çok farklı alanda çalışma yapılarak en doğru teknolojik tahminler yürütülebiliyor.

Araştırmalarda kapsam dahilinde tutulması gereken bir diğer kriter ise demografik ve sosyolojik analiz olarak kabul ediliyor. Zira teknoloji başta olmak üzere her şeyin odak noktası insan. Bu nedenle yapılacak çalışmalarda ve tahminlerde insan üzerinden doğru çıkarım yapılması kilit öneme sahip. Bu da ancak demografik ve sosyolojik analizlerin yapılmasıyla mümkün.

Teknolojik tahminlere en çok ihtiyaç duyan sektörlerin başında sigorta geliyor. Sigorta sektörü için teknolojik öngörüler
Teknolojik tahminlere en çok ihtiyaç duyan sektörlerin başında sigorta geliyor. Sigorta sektörü için teknolojik öngörüler

Sigorta sektörünün teknolojiden ayrı ilerlemesi düşünülemez. Bu kapsamda yapılan çalışmalar sonucunda, ileriye dönük olarak sigorta sektörünü dönüştürecek en önemli beş teknolojik inovasyon şöyle sıralanabilir:

Veriye dayalı yenilikler: Olmazsa olmazımız veriler, çeşitli sektörlerdeki teknolojik yeniliklerin çoğunu yönlendiriyor. Sigorta sektörü için de durum aynı. Sigorta kullanıcılarının kişisel ihtiyaçlarına göre özelleştirilmiş hizmetler istemesiyle, sigorta sağlayıcıları artık daha fazla müşteriye ulaşmak için “Büyük Veri”den yararlanıyor. Sigorta sektörüne özgü büyük veri çözümlerinden bazıları dolandırıcılık eylemlerinin tespiti, veri ve bilgileri sistematik bir depolama formatında organize etme, yinelenen değerleri tespit etme ve bunları elde etmek için otomatik olarak filtreleme gibi gelişmiş hizmetlerle birlikte geliyor. Bu bağlamda bakıldığında, sigortacılar sonuçları tahmin etmek ve fiyat belirlemek adına verileri birden çok harici kaynaktan alarak kullanıyor. Şirketler bu sayede daha akıllı sigortalama uygulamaları oluşturabiliyor. 

Yapay zekâdan yararlanan sigorta sektörünün, özellikle kişiselleştirilmiş sağlık paketleri konusunda fayda elde etmesi bekleniyor.
Yapay zekâdan yararlanan sigorta sektörünün, özellikle kişiselleştirilmiş sağlık paketleri konusunda fayda elde etmesi bekleniyor.

Yapay zekâ: Yapay zekânın sigorta dünyasında önümüzdeki on yıl içinde var oluş alanı git gide genişleyeceğe benziyor. Önümüzdeki yıllardaki temel teknoloji trendlerinden birkaçı, sensörlerden gelen kişiselleştirilmiş verilerin kullanımı, büyük sigorta verilerini işlemek için derin öğrenme teknolojileri ve risk profillerinin hazırlanmasında yapay zekâ algoritmalarının kullanılması olacak. AI tabanlı ürünler akıllı sürücüsüz arabalar, akıllı sensörler, fabrikalar ve siber suç hasarları için sigorta gibi kapsamları içerebilecek.

Blockchain: Dokunduğu her alanda şeffaflık hedefleyen Blockchain teknolojisi sigorta zincirine de daha fazla şeffaflık getirmeye hazırlanıyor. Blockchain teknolojisinin verimliliği ve maliyet tasarruflarını artırmasının yanı sıra, daha hızlı ödeme ve tazminat talepleri sağlaması bekleniyor. Sigorta sektöründeki diğer blok zincir kullanım durumları arasında şunlar sayılabilir: Kara para aklamayı önleme uygulamaları, otomatik taleplerin ve “müşterini tanı” normlarının ele alınması.

Nesnelerin İnterneti: Her geçen gün gelişen IoT teknolojisi, fiziksel cihazlardan veri toplama ve analizine yardımcı oluyor. IoT teknolojisi; risk yönetiminde doğruluk, maliyet tasarrufu ve hatta dolandırıcılığın önlenmesi gibi alanlarda fayda sağlayabilir. IoT sensörlerinden toplanan veriler, tedarik zinciri ya da ticari mülklerin bakımının izlenmesine, risk analizine ve mülkle ilgili sorunların erken tespitine imkân tanıyor.

Robotik Süreç Otomasyonu: Her sigorta şirketi otomatikleşmeye doğası gereği ihtiyaç duyuyor. En basitinden talepleri işleme ve müşteri sorgularını ele alma gibi birçok tekrarlayan idari görev için otomatikleşme, operasyonel maliyetleri ve iş yükünü azaltır. Son dönemde bir rapor yayımlayan Fransa merkezli bilişim teknolojileri hizmeti ve danışmanlık şirketi Capgemini, robotik optimizasyonun sigorta şirketlerinde verimliliği yüzde 50 artırabildiğini belirtiyor. Yine bununla orantılı olarak, şirketlerin çalışma saatlerinde de tasarrufa gidilebilmiş.

Teknolojik yenilikler söz konusu olduğunda, sigorta dahil artık hiçbir endüstri sektörü son teknolojileri benimsemeden hayatta kalamıyor. Teknolojik yenilikler, sigorta oyuncularının yararlanabileceği yeni fırsatlar yarattı kuşkusuz. Ancak konunun uzmanları, sigorta şirketlerinin bu teknolojilerin tümünü kuruma uyarlamak yerine, içinde bulunduğu sigorta alanına en fazla değeri sunan teknoloji ya da teknolojileri seçmesinin daha etkili olacağını belirtiyor. Teknolojik tahminleri ve ihtiyaçlarını dikkate alarak doğru seçimleri yapan şirketlerin kazançlı çıkacağına hiç şüphe yok.

KAYNAKLAR

Maptriks