Geleceği tahmin etmek ya da birilerinden kehanetler dinlemek birçok insanın ilgisini çeker. Bilinmeyeni daha bilinir kılma çabasından belki. Teknoloji de son 20 yıldır büyük bir hız kazanan gelişmeleriyle geleceği merak edilen alanların başında geliyor. Yükselen teknoloji kaynakları ise tam da bu noktada önem kazanıyor.
Bilimkurgu kitapları ya da filmleri bir teknolojik gelişmeleri yıllar öncesinden öngören birer kâhine benziyor. Örneğin 2002 yılında vizyona girdiğinde büyük ses getiren Steven Spielberg’ün yönettiği Minority Report (Azınlık Raporu) filmini izlemiş olanlar, 20 yıldan fazla bir zaman önce bugünün dünyasına dair isabetli tespitleri hatırlayabilir. Philip K. Dick'in kısa hikâyesinden aynı isimle senaryolaştırılan Azınlık Raporu’unda katlanabilir ekranlar, otonom araçlar, nanoteknoloji, akıllı evler, böcek robotlar, holografik ekranlar ve daha birçok gerçekleşen teknoloji yıllar öncesinden öngörülmüş.
Geçtiğimiz yüzyıl içerisinde iş, günlük ve sosyal hayatlarımıza sayısız şekilde teknolojik yenilik getirdi. Bu yeniliklerde bilim insanlarının da etkisi büyük oldu. Örneğin Profesör Nick Bostrom, içinde yaşadığımız dünyanın küçük bir simülasyon olduğunu ileri sürdü ve bunun etkisiyle bilimsel alanların metotlarında bir değişim gözlemdi. Peki, biz bugün elimizde olan verilere baktığımızda geleceğe dair neleri öngörebiliyoruz? Son 10 yıl içinde teknoloji gündeminde en çok var olan başlıkların geleceğe dair ipuçları verdiğinin altını çizerek yükselen teknoloji kaynaklarına bir bakalım:
Sağlık Teknolojileri
Nöroteknoloji: Bu teknoloji insan beynini, beynin katmanlarını ve beynin işlemesindeki süreçleri hem gözlemleme hem de görüntülemede kullanılıyor. Nöroteknoloji, günümüzde sağlık sektörü şemsiyesi altında teşhis dayanakları adına çok güçlü bir yere sahip.
Sentetik Biyoloji: Sentetik Biyoloji, hem yeni biyolojik parçalar ve sistemler yaratmayı hem de doğada bulunan doğal sistemleri yeniden tasarlamayı hedefliyor. Aynı zamanda genetik mühendisliği, moleküler biyoloji, matematik gibi daha birçok disiplini içinde barındırıyor.
Çip Organlar ve robotik: Tıp dünyasının uzun zamandır beklediği, üzerinde yıllardır çalışılan alanlardan biri de çip organlar. Bir bilgisayar bileşenini andıran çip organlar, özellikle hayvan deneylerine son vermek ve kişiselleştirilmiş tıp geliştirebilmek adına bilim çevrelerince yeni bir olasılığın tartışılmasını sağladı. Ayrıca birçok organ çipini birbirine bağlamanın da araştırmacılara ve bilim insanlarına organ etkileşimlerini inceleme olanağı verdiği anlaşıldı. Robotik teknolojisi de özellikle uzuv kayıplarında, hastanın eski yaşam kalitesini yakalamasını sağlayabiliyor. Kol, el, bacak gibi uzuvların yerine geçen robotik organlarda teknolojik gelişmeler dikkatle izleniyor.
Büyük Veri Teknolojisi
Büyük veri teknolojisi, son yıllar içinde şirketlerin kurumsal DNA’sının ayrılmaz bir parçası. Ağ günlüklerinden başlayıp internet istatistiklerine, video paylaşımlarına, farklı kaynaklardan elde edilen verileri, anlamlı ve de işlenebilir bir şekle dönüştürmeyi sağlıyor.
Blok Zinciri (Blockchain)
2010’dan bu yana gelişen ve adını daha çok kripto parayla duyuran Blok Zinciri, herhangi kurumsal otoriteye ihtiyaç duymuyor. Gündeme oturan bu sistem; Metaverse, NFT gibi teknolojilerin de altyapısını oluşturuyor.
3D Yazıcı
3D baskı teknolojileri, giderek daha fazla projede önemli rollerde konumlanıyor. Özellikle üretim ve malzemede ulaşılan çeşitlilik, üreticilere ve tasarımcılara yaratım özgürlüğü sağlıyor. Şu ana kadar 3D yazıcılarla otomobil, ev ve hatta köprü dahi üretildi. 3D yazıcıların maliyetlerindeki düşüş ve performanslarındaki artış, bu teknolojiye olan talebi de yükseltiyor. 2018 yılının verilerine göre dünyada 3D baskı pazarının büyüklüğü 14,5 milyar dolardan fazla.
Giyilebilir Teknoloji
Akıllı tekstil çalışmaları da gelişerek devam ediyor. Hazır giyim sektörünün teknolojik ürünleri ‘giyilebilir teknoloji’ olarak anılıyor. Sensörler ve iletişim sistemleri aracılığıyla kullanıcısının ihtiyaçlarına yönelik bilgiler sunan, veri alışverişleri yapabilen giyilebilir teknoloji inovasyonunun bilinen en güncel örnekleri şöyle: Akıllı telefonlarla uyumlu ve bulut bağlantılı giyilebilir spor ürünleri, akıllı saatler, Sanal Gerçeklik gözlükleri.
Arttırılmış Gerçeklik
Arttırılmış Gerçeklik; en basit anlatımla algılanan tüm fiziksel nesnelerin, grafik, video, ses gibi bilgisayar kaynaklı grafikler aracılığıyla geliştirildiği gerçek zamanlı ve etkileşimli bir deneyim olarak tanımlanabilir. 2016’da PokemonGo uygulamasının piyasaya sürülmesi ile en popüler dönemini yaşayan Artırılmış Gerçeklik, bugün birçok sektörde özellikle satış alanında deneyim sunarak ilgi görüyor ve geliştirilmeye devam ediyor.
Nano Cihazlar
Nano ölçekli materyaller geçtiğimiz 10 yılın teknolojik gelişmelerine adını yazdırdı. Özellikle bilgi işlem dünyasına önemli katkı sağlayan nano cihazlar bu sektörün yanı sıra, sağlık sektörü, havacılık, taşımacılık gibi pek çok sektörün de ilgisini çekiyor. Çeşitli sensörler, karbon nano tüpler, kanser tedavisini hedefleyen nano partiküller nano cihazlara örnek verilebilir.
Bulut Bilişim
Veri ve dataların yüksek hacimleri, depolama sorunu yaratıyordu ki bulut bilişim imdada yetişti. Geçtiğimiz 10 yıl içinde bulut bilişim teknolojisi; bilgisayarlar ve diğer cihazlardan elektrik dağıtıcılarına benzer bir bilişim ağı (internet) üzerinden istenilen mekânda ve istenildiği zaman her çeşit bilgi ve kişisel veriye ulaşma imkânı sağlıyor. Bulut bilişim, dijital bir ağ aracılığıyla çoklu sunucu bağlantısı sağlıyor. Bulut bilişim, sahip olduğu yazılımı servis olarak sunuyor (SaaS yani Software as a Service) platform hizmeti (PaaS yani Platform as a Service) ve sunucu altyapı hizmeti (IaaS yani Infrastructure as a Service) ile depolama ve işlem kapasitesinin verimliliğini artırıyor.
Teknolojinin hayatı ve geleceği biçimlendirmeye devam edeceğine şüphe yok. Yakın gelecekte altı çizilen teknolojilerin bizlere neler getireceğini yaşayıp göreceğiz.