Sosyal medya hesaplarına veda yolları

Sosyal medya hesaplarına veda yolları

Sosyal medya uygulamaları her ne kadar hayatımızı değiştirip bize bazı konularda kolaylık sağlasa da bağımlılığa kadar gidebilen bir saplantı da yaratabiliyor. Bunun önüne geçmek isteyenlerin hesapları kapatması kadar doğal bir şey yok. Peki bunu nasıl yapacağınızı biliyor musunuz?

Artık birçoğumuz hayatın akışını sosyal medyadaki paylaşımlardan takip ediyoruz. Hatta öyle bir hale geldik ki, herhangi bir sosyal medya hesabı kullanmayanları hayretle karşılar olduk. Bu hesapları kullanmadan önceki yaşantımızı neredeyse birçoğumuz hatırlamıyoruz bile. Sosyal medya bir yandan iletişimi kolaylaştıran iyi bir sosyalleşme aracıyken, diğer yandan da bir bağımlılık!

Instagram, Facebook ya da Twitter'da bir sosyal medya hesabı açmak iki dakikadan bile az sürerken sosyal medya hesaplarını dondurmak veya kapatmak ne kadar sürer? Nasıl yapılır? Bir süre hesaplarından uzak kalmayı denemek isteyenler için hesap dondurmayı, tamamen sonlandırmak isteyenler için ise hesap kapatmayı isteyenler için adım adım izlenmesi gereken yolları yazdık.

Facebook

Facebook
Facebook hesabınızı dondurabilir ya da tamamen kapatabilirsiniz.

Hesap dondurma işlemi ile geçici olarak veda ettiğiniz Facebook'a istediğiniz zaman geri dönebiliyorsunuz. Facebook hesabınızı dondurmak için öncelikle Facebook sayfasının sağ üst kısmında bulunan ok işaretine tıklayarak "Ayarlar" bölümüne girin. Ardından Genel Hesap Ayarları sayfasındayken "Hesabı yönet"e tıklayın. Ardından "Hesabını dondur" başlığı altında yer alan bilgilendirmeleri okumanızda fayda var. Hesabını dondurduğunuzdaysa profiliniz kapatılır ve adınız, fotoğrafınız ve de Facebook paylaşımlarınızın çoğu kaldırılmış olur.

facebook hesap kapatma

Yalnızca başkaları, kendi arkadaş listelerinde adınızı ve onlara göndermiş olduğunuz mesajlar gibi bazı bilgileri görmeye devam edebilir. Hesabınızı dondurmanın silmekten farkı nedir? Fark şu; hesabınızı dondurduğunuzda, Facebook hesabınıza tekrar giriş yaptığınızda veya başka bir yere giriş yapmak için Facebook hesabınızı kullandığınızda hesabınız yeniden etkinleşir. Yani bu da Facebook profilinizin tamamen geri yükleneceği anlamına gelir. Ancak sildiğiniz takdirde hesabınıza bir daha erişemezsiniz. Facebook'suz hayat nasıl olur diye merak edenlerin hesaplarını silmeden önce dondurup denemelerinde fayda var. Yani, Facebook hesabı açmak kadar dondurması da kolay. Peki silmek de "Hesabımı dondur" demek kadar kolay mı? Facebook hesabını silmek için zor olan şey yalnızca kesin karar vermiş olmak. Aksi takdirde hesabı silmenin pişmanlığıyla yüzleşmek zorunda kalır geri getirmek için bir şey yapamazsınız. 

facebook hesap kapatma
Facebook hesabınızı bir daha kullanmak istemiyorsanız, yani hesabınızı kalıcı olarak silecekseniz bu işlem talebinizden 14 gün sonra başlıyor. Bu 14 gün boyunca hesabınız aktif değil dondurma işlemi yapmışsınız gibi askıda duruyor. Bu süre zarfında talebinizi iptal de edebilirsiniz. Hesabınızı sildiğinizdeyse, insanlar Facebook'ta profilinizi göremeyecek. O güne kadar Facebook'ta paylaştığınız şeylerin veya yedek sistemlerde saklanan verilerin tamamının silinmesi 90 güne kadar sürebiliyor. Ancak bu süre zarfında da hesabınız aktif olmuyor. Bu bilgiler Facebook tarafından silinirken, Facebook'u kullanan diğer kişiler bunlara erişemiyor.
facebook hesap kapatma
Facebook hesabınızı dondurduğunuzda Messenger hesabınızın aktif kaldığını da belirtmeden geçmeyelim. Arkadaşlarınızla Messenger'da sohbet etmeye devam edebilirsiniz. Facebook profil resminiz, Messenger'daki konuşmalarınızda görünmeye devam eder ve insanlar size mesaj göndermek için adınızı aratabilir. Ayrıca hesabınızı silseniz bile arkadaşınıza gönderdiğiniz mesajlar kayıtlı kalabilir. Yani siz hesabınızı sildikten sonra da eski yazışmalar karşı tarafta kalacaktır.
facebook hesap kapatma
Instagram
Instagram
Instagram hesabını dondurmak ya da kapatmak isterseniz platforma web sitesi üzerinden giriş yapmanız gerekiyor.
Instagram hesabınızı dondurma veya silme işlemini uygulama üzerinden yapamıyorsunuz. Yani bu işlemleri yapmak için web sitesinden hesabınıza giriş yapmanız gerekiyor. Dondurduğunuz hesabı tekrar aktifleştirmek isterseniz de direkt uygulamadan da hesabınıza giriş yapabiliyorsunuz. Instagram'ın dondurma işlemine haftada bir kez izin verdiğini belirtmekte fayda var. 
Instagram hesabını kapatma
Eğer hesabınızı dondurmak istiyorsanız izlemeniz gereken yol şöyle: www.instagram.com üzerinden giriş yaptığınız hesabınızda profilinize girdiğinizde "Profil düzenle" seçeneğine tıklıyorsunuz. Açılan sayfanın sağ en alt kısmında "Hesabımı geçici olarak kapat" seçeneğini göreceksiniz. Seçeneğe tıkladığınızda hesabınız geçici olarak dondurulacak ve tekrar şifrenizle giriş yaptığınızda etkin hale gelecek.
Instagram hesabını kapatma
Instagram hesabınızı kalıcı olarak silmek istediğinizde ise yine web sitesi üzerinden giriş yaptığınızda "Hesabımı geçici olarak kapat" seçeneğinin ardından "Hesabını neden siliyorsun?" sorusunun yanındaki açılır menüden seçim yapıp şifrenizi tekrar girdiğinizde hesabınızı sileceğiniz asıl bölüm açılacak. Bu bölümde de önce istenilen kutucuğa şifrenizi girmeniz ardından kırmızı renkli "Hesabımı kalıcı olarak kapat" seçeneğine tıklamanız gerekiyor. 
Instagram hesabını kapatma

Ancak unutulmaması gereken nokta sildiğiniz hesaptaki kullanıcı adınızı bir daha kullanmanız mümkün olmuyor. Yani aynı kullanıcı adıyla yeni bir hesap açamıyorsunuz. Hesapla birlikte kullanıcı adınız, yorumlarınız yani sizinle ilgili olan her şey tamamen siliniyor.

Twitter

twitter
Twitter, kararınızı değiştirebileceğiniz öngörüsüyle size bir zaman tanıyor.

Twitter gündem takip etmede en etkin sosyal medya mecralardan biri. Hem dünya genelinde hem Türkiye'de hâlâ popüler. Twitter da Facebook gibi silme işleminin ardından hesaba geri dönebilmeniz için belli bir süre tanıyor. Twitter hesabınızı silmeden önce dilerseniz tüm verilerinizi indirebilirsiniz. Bunun için izlemeniz gereken yol, Twitter'da "Ayarlar" sekmesine girip "Twitter Verilerin", "Twitter Arşivin" yolunu izleyerek "Twitter verilerini indir" bölümünden arşivinizi oluşturabilirsiniz. Bu alanda da yine şifrenizi sorduktan ve arşiv hazır olduktan sonra email adresinize bilgilendirme maili gelecektir.

twitter hesap kapatma

"Bu, hesabını devre dışı bırakacaktır" uyarısının ardından hesabı devre dışı bırakma işlemine başlamadan önce Twitter uyarılarda bulunuyor. "Görünen adın, @username kullanıcı adın ve herkese açık profilin Twitter.com, iOS için Twitter veya Android için Twitter'da artık görüntülenemez.". Ardından Twitter hesabınız kazara veya yanlışlıkla devre dışı bırakılmışsa bir süre sonra hesabınızı yeniden açabilmeniz için süre şıklarından birini işaretlemenizi ister. Yeniden etkinleştirme süresi 30 gün veya 12 ay… Twitter'ın uyarılarından birinde de bazı hesap bilgileri, Google veya Bing gibi arama motorlarında yer almaya devam edebileceğini söylüyor. Dikkat edilmesi gereken nokta ise Twitter verilerini indirmek isterseniz hesabınızı devre dışı bırakmadan önce hem istek hem de indirme işlemini tamamlamanız gerektiği. Aksi takdirde devre dışı bırakılan hesaplara veri indirme bağlantısı gönderilmiyor.

twitter hesap kapatma
Yeniden etkinleştirme süresi tercihinizi yaptıktan sonra "Devre dışı bırak" seçeneği aktif olacak ve tıkladığınızda hesabınızdaki veriler tercih ettiğiniz süre boyunca Twitter tarafından saklanacak. Eğer bu süre dolmadan aynı kullanıcı adı ve şifreyle oturum açarsanız hesabınız yeniden aktif olacak. Aynı kullanıcı adıyla yeni bir hesap açamayacağınızı da unutmamanız gerekir. Süre dolduğunda artık hesabınıza ulaşmak mümkün olmayacak.