Siber dolandırıcılar kılıktan kılığa

Siber dolandırıcılar kılıktan kılığa

Yöntemlerini git gide geliştiren siber dolandırıcılar, son dönemde teknoloji şirketlerinin sahte teknik servis elemanı gibi davranıyor. Amaçları uzaktan bilgisayara erişim izni ya da telefona gelen iki faktörlü doğrulama SMS’ini elde etmek. İşte bu dolandırıcılardan korunmak için yapılacaklar!

Siber dolandırıcılık yöntemleri gün geçtikçe şekil değiştiriyor ve ne yazık ki dolandırıcılar kendilerini geliştiriyor. Son zamanlarda en sık başvurulan yöntemlerin başında ise bilinen teknoloji şirketlerinin sahte teknik servis elemanı gibi davranmak geliyor. Bu şekilde tüketicilerin kimlik bilgilerine erişmeyi ve paralarını çalmayı amaçlayan dolandırıcılar daha çok yaşı 60’ın üzerinde olan kesimi hedefliyor.

Bitdefender Antivirüs’ün verilerine göre bu tip dolandırıcılıkta, uzaktan bilgisayara erişim izni ya da telefona gelen iki faktörlü doğrulama SMS’inin elde edilmeye çalışıldığı belirtiliyor. Nihai amaç ise cihaza ve hesaplara erişmek. Siber dolandırıcılar, teknik servis elemanı gibi davranarak kullanıcıların kredi kartı bilgilerine ya da diğer değerli kişisel verilerine ulaşmak amacıyla onları uzak masaüstü bağlantısını mümkün kılan yazılımları yüklemeye zorluyor. Dolandırıcılar bilinen şirketlerin isimlerini kullanıp karmaşık ve teknik bir dille konuşarak kafa karıştırıyor. Bu yolla karşısındaki kişiyi bilgisayar ve telefonlar dahil olmak üzere tüm cihazlar için acil yardıma ihtiyaç duyduğuna inandırıyor.

Teknik servis dolandırıcılığı konusunda bazı önlemler alınabilir. Öncelikle dolandırıcıların yaratmaya çalıştığı korku ve panik havasına kapılmamak gerekiyor. 

Dolandırıcılar kişiyi panikletmek için her zaman sözde acil durumlar oluşturur.
Dolandırıcılar kişiyi panikletmek için her zaman sözde acil durumlar oluşturur.

Bu dört belirtiye dikkat

Teknik servis dolandırıcılığına karşı uyanık olmak için bu dört belirtiyi dikkate almak gerekiyor.

- Sahte ve gereksiz bir korku ve aciliyet hissi: Dolandırıcılar, kullanıcıları acil teknik servis desteğine ihtiyaç duydukları gibi sebeplerle arayabiliyor; onlara SMS ya da e-posta gönderebiliyor. Bu tür acil durumlar her zaman dolandırıcılar tarafından uydurulmuş oluyor. Bu tarz iletişim karşısında kullanıcıların soğuk kanlı kalması öneriliyor. Aksi takdirde kullanıcılar telaşa kapılıyor ve tüm kişisel verilerini dolandırıcılarla paylaşabiliyor.

- Mavi ekran beliriyor: Böyle bir dolandırıcılık sırasında en sık görülen bir başka durum, cihazlarda mavi ekran belirmesi. Bilgisayar, telefon veya tablette bir virüs veya başka bir kötü amaçlı programın cihaza bulaştığını belirten bir açılır pencere veya mavi ekran ortaya çıkıyor.

- Linke ya da uygulamaya yönlendirme: Dolandırıcılar açısından her şey yolunda giderse karşıdaki kişiyi bir linke tıklamaya ya da uygulama indirmeye yönlendiriliyorsunuz. Sizinle iletişime geçen kişi, teknik yardım veya güvenlik yazılımı almak için hemen ücretsiz bir numarayı aramanızı veya bir bağlantıya tıklamanızı istiyor.

- Dilbilgisi hataları: Çoğu zaman sizinle iletişime geçen dolandırıcı, yazışma ya da konuşma sırasında birçok dil bilgisi hatası yapıyor. Kelimeleri özensiz seçiyor ve yanlış kullanıyor.

Herhangi bir şüpheli etkinlik ve talep en kısa sürede Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı’na bildirilmeli.
Herhangi bir şüpheli etkinlik ve talep en kısa sürede Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı’na bildirilmeli.

Dokuz öneriye kulak verin

Öncelikle kimlik hırsızlığına ve uzaktan erişim yazılımlarına karşı mutlaka iyi bir güvenlik yazılımı kullanılması gerekiyor. Uzmanlar, paranızı, verinizi ya da kimlik bilgilerinizi ele geçirmeye çalışan teknik servis dolandırıcılığına karşı alabileceğiniz 9 önlemi ise şöyle sıralıyor:

- İşletim sisteminizi ve cihazlarınızı her zaman güncel tutun.

- Öncelikle işletim sisteminizi ve cihazlarınızı her zaman güncel tutun.

- İnternette gezinirken sisteminizin güvenliğinin ihlal edildiğini belirten açılır pencerelerle karşılaşabilirsiniz. Kesinlikle bunlarla etkileşime girmeyin.

- Kötü amaçlı yazılımlara karşı koruma sağlayan ve kötü amaçlı açılır pencerelere erişmenizi engelleyen antivirüs özellikli güvenlik yazılımı kullanın.

- Sözde teknik sorunları çözmek amacıyla, uzaktan erişim yazılımı yüklemenizi isteyen tüm istenmeyen e-postalara, mesajlara ve telefon görüşmelerine karşı şüpheci ve mesafeli olun.

- Siber suçluların en sık başvurduğu yollardan biri e-posta adreslerini ve telefon numaralarını kolayca taklit edebilmeleridir. Talebin geçerliliğini belirlemek için arayanın kimliğine veya e-posta adresine güvenmeyin.

- Kredi kartı numarası gibi tüm finansal bilgilerinizi asla telefon, e-posta veya yazılı ya da sesli mesaj yoluyla vermeyin.

- Ödeme yöntemleri arasında, kripto para transferi, banka havalesi ve hediye kartı gibi teklifler sunuluyorsa, bu durum şüphelidir.

- Cihazlarınız için teknik destek sağladığını iddia eden kişilerden gelen istenmeyen aramaları engelleyin.

- Herhangi bir şüpheli etkinliği ve talebi en kısa sürede Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı’na bildirin.

Yargıya taşıma oranı çok düşük

Global Anti Scam Alliance (GASA) ve ScamAdviser tarafından hazırlanan Küresel Dolandırıcılık Durum Raporu’na göre 2020’de 266 milyon olan dolandırıcılık vakaları yüzde 10,2 artış kaydederek 2021 sonunda 293 milyona ulaştı. Dolandırıcılık sonucu kaybedilen para miktarı ise bu süreçte yüzde 15,7 artarak 47,8 milyar dolardan 55,3 milyar dolara kadar dayandı.

Rapora göre Brezilya, Gana, Nijerya, Kenya ve Suudi Arabistan gibi ülkelerde, başta cep telefonları olmak üzere çevrim içi dolandırıcılıklarda büyük artış görülmüş. Filipinlilerin yüzde 53’ü son üç ay içinde dolandırıcıların kendilerini hedef aldığını, yüzde 11’i mağdur olduğunu aktarmış. Avustralya ve Singapur gibi ülkelerin katılımcıları da yatırım ve kripto alanlarında dolandırıcılığın artmaya devam ettiğini bildirmiş.

Dünya genelinde bir sorun olan siber dolandırıcılığa karşı farkındalık yaratmak yoluyla önlem almak yetersiz kalıyor. Dünya Ekonomik Forumu’na göre küresel siber suçların yalnızca yüzde 0,05'i yargıya taşınmış. Bu oran da son derece yetersiz. Türkiye’de konuyla mücadele eden yetkililer şüpheli durumların mutlaka Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı’na bildirilmesini salık veriyor.

QKimlik Koruma Sigortası, kimlik hırsızlığına karşı sunduğu hizmetlerle sizi koruma altına alıyor.
QKimlik Koruma Sigortası, kimlik hırsızlığına karşı sunduğu hizmetlerle sizi koruma altına alıyor.

QKimlik Koruma Sigortası kalkan olur

QKimlik Koruma Sigortası, kimlik hırsızlığına karşı sizi koruma altına alıyor. Sigortanın kapsamına baktığımızda siber dolandırıcılık konusunda alınan önlemler dikkat çekiyor. QKimlik Koruma Sigortası kapsamında sunulan hizmetlerden öne çıkanlar burada!

Özel Kimlik Sahtekarlığı Uzmanı: Kimlik hırsızlığı mağduru olanlar Quick Sigorta’nın Çağrı Merkezi’ni arayarak Uzman Müşteri Temsilcisi’nden yardım alabiliyor. Kimlik Sahtekârlığı Uzmanı, başvuru yapan kişinin durumuna özel aksiyon planı hazırlıyor. Ayrıca ilgili kurumlarla müşteri adına görüşmeler yapıp sürecin hızlıca çözümlenmesini sağlıyor. Böylece müşteri bu süreçte yalnız kalmıyor ve çözümü nerede arayacağına dair zaman kaybetmiyor.

WebGuardMe: Bir internet hizmeti olan WebGuardMe müşteri için önemli olan tüm kişisel ve finansal bilgileri internetin güvensiz dünyasında tarıyor. Herhangi bir risk tespit edildiğinde müşteriye haber veriyor.

PC/Antivirüs Koruma: İnternetinizi, online alışveriş ve bankacılık gibi herhangi bir iş için gönül rahatlığıyla ve kesintisiz kullanmanızı sağlayan bir güvenlik paketidir. Bu paket sizi virüsler, korsanlar, online sahtecilik, kimlik hırsızlığı gibi tehditlerden koruyor.

Bitdefender Total Security: Teminat dahilinde Quick Sigorta müşterileri, Bitdefender Total Security ürününe ücretsiz sahip oluyor. Bu ürün ile Windows, macOS, Android ve iOS cihazlar için siber güvenliği kapsayan eksiksiz bir çözüme sahip olunuyor. Bitdefenfer, kullanıcıların gizliliğini de koruyor. Ödüllü güvenlik teknolojisi, sistem kaynaklarını yoran, veri hırsızlığı yapan, ödeme bilgilerini çalan ve fidye talep etmek için verileri elinde tutan kötü amaçlı yazılımlar gibi bütün siber tehditlere karşı koruma sağlıyor.

KAYNAKLAR

Bitdefender

Quick Sigorta