Teknoloji hayatımızı kolaylaştırdığı gibi kitap okuma alışkanlıklarımızı da değiştirdi. Mobil e-kitaplar ve sesli kitaplar sayesinde artık araba kullanırken bile kitap okuyabilir hale geldik. Siz de bulduğu her fırsatı kitap okuyarak değerlendiren kitap kurtlarındansanız Android ve iOS’larda bulabileceğiniz en popüler e-kitap ve sesli kitap uygulamaları listemize mutlaka göz atmalısınız.
E-KİTAPLAR
Amazon Kindle
Amazon tarafından üretilen Kindle uygulamasında, hem Amazon’dan satın aldığınız kitapları hem de kendi indirdiklerinizi okuyabilirsiniz. Tablet ve telefon arasında senkronize işlemini başarıyla gerçekleştiren uygulama sayesinde, istediğiniz cihaz üzerinden kitaba kaldığınız yerden devam edebilirsiniz.
Kullanıcıların yorumları analiz edildiğinde, Kindle’ın yurt dışındaki popülerliğinin Türkiye’de aynı oranda olmadığını görüyoruz. Türkçe sözlüğün bulunmaması ve Türkçe kitapların sınırlı sayıda olması, kullanıcıların şikayet ettiği özelliklerin başında geliyor. Bunun yanı sıra Kindle’ın en önemli özelliklerinden biri olan kelimelerin altını çizerek anında araştırma seçeneği, kullanıcıların zamandan tasarruf etmelerine imkan sağlıyor. Kullanıcıların beğenisini kazanan bir diğer özelliği ise bir kitabı bitirdikten sonra benzer kitapları veya aynı yazarın diğer kitaplarını göstermesi.
Android: play.google.com
iOS: apps.apple.com
Bütün cihazlara senkronize olabilen bir e-kitap uygulaması. Kobo ile işaretlediğiniz yerleri, tuttuğunuz notları kaydedebilirsiniz. Ekran parlaklığını ayarlayabileceğiniz ve sayfalardaki kelime boyutlarını değiştirebileceğiniz bu uygulama, sosyal medyada paylaşım yapmanıza da olanak sağlıyor.
Uygulamanın en çok sevilen özelliği birçok formatı desteklemesi. Kullanıcı dostu oluşu ve kitap çeşitliliği fazla olması, kullanıcıların takdirini toplamış durumda. Öte yandan Android ve iOS sistemlerinde uygulamanın sürekli hata vermesi ve e-kitap ücretlerinin el yakıyor olması, uygulamayla ilgili eleştirilerin başında geliyor.
Android: play.google.com
iOS: apps.apple.com
Google Play Kitaplar
Google Play’in hem Android hem de iOS için geliştirdiği bu uygulama geceleri kitap okumayı sevenleri düşünerek gece ışığı lambası kullanıyor. Çevrim dışı okuma imkanı da sunan Google Play Books, okuduğunuz kitap içeriklerine göre önerilerde de bulunuyor.
Alternatiflerinden en büyük farkı not alma özelliğinin Google Drive ile entegre olması. Kitap üzerine aldığınız notlar, otomatik olarak Drive klasöründe kaydediliyor. Kullanıcıların en çok şikayet ettiği özelliği ise kitaplık ve klasörleme özelliğinin yetersiz olması. Bu eksiklik yüzünden yazarların diğer kitaplarına kolayca ulaşılamıyor.
Android: play.google.com
iOS: apps.apple.com
Aldiko
Hem iOS hem de Andoid’te bulunan bu uygulama, sadece kendi içerisinden değil, diğer platformlardan da e-kitap çeşitlerini kabul ediyor. Ücretli ve ücretsiz birçok e-kitabın bulunduğu uygulamada, arka plan renklerini değiştirmek mümkün.
Yeni güncellemelerden sonra kullanıcıları tarafından eleştirilere maruz kalan Aldiko, çok fazla reklam çıkması ve programın kendi kendine kapanması gibi problemler yüzünden mobil e-kitap uygulamaları arasındaki eski egemenliğini yitirmiş durumda. Cihaz değişimlerinde yüklü kitapların silinmesi gibi problemler de en çok karşılaşılan sorunlardan biri olarak öne çıkıyor.
Android: play.google.com
iOS: apps.apple.com
Wattpad
Wattpad ile kitapları ve hikayeleri, diğer okurlarla paylaşmak mümkün. Ücretsiz ulaşılabilen e-kitaplar arasında hem yerli hem de yabancı eserler yer alıyor. Amatör yazarlar ve onları keşfetmek isteyen okurlar için cazip bir platform oluşturuyor. Daha çok kısa hikayeler yazan ve yazarlığı yeni deneyimleyen bir kullanıcı kitlesine sahip Wattpad, Türkiye’de oldukça popüler. Kullanıcılar aynı zamanda sosyal bir platform haline gelen bu uygulamayla yazdıklarını kitap olarak bastırmadan okuyucuların beğenisine sunma fırsatı elde ediyor. Wattpad, yeni geliştirdiği jeton güncellemesi ile yeterli bulduğu yazıları ücretli hale getiriyor. Uygulamanın beğenilmeyen özellikleri arasında ise arama kutucuğunun işlevsizliği yer alıyor. Aramayla eşleşmeyen birbirinden alakasız sonuçlar çıkması, kullanıcıları zorluyor.
Android: play.google.com
iOS: apps.apple.com
NOT: Kullanıcıların en çok tercih ettiği yukarıdaki mobil e-kitap uygulamalarının yanı sıra Calibro, Lithium ve Nook, daha az tercih edilen uygulamalar olarak göze çarpıyor. Moon Reader ve FBReader gibi sadece Android sisteminde mevcut olan ve İbooks gibi sadece iOS sisteminde bulunan alternatifler de mevcut.
SESLİ KİTAPLAR
Storytel
Binlerce sesli kitabın dinlenebildiği bu uygulamada, indirilen kitaplar çevrim dışı da dinlenebiliyor. Ayraç ekleyerek daha sonra kalınan yerden de okunabilen sesli kitap uygulamasında, dinleme hızıyla oynamak mümkün. Arkasında çok büyük bir emek barındıran bu uygulama, profesyonel seslendirmenlerle çalışıyor. Bunun sonucu olarak da kullanıcılar dinledikleri kitabı adeta bir radyo tiyatrosu dinliyormuş gibi deneyimliyor. Kullanıcıların uygulamayla ilgili öne çıkan en önemli eleştirisi oynatma çubuğu ile alakalı. Kaçırılan bir bölümü geri almak mümkün ama 10-15 dakikanın altında geri alınamıyor. Bunun yanında uygulama, dinlenilen bölümlerle ilgili o anda not alabilmeye, dinlerken yazı yazabilmeye de imkan vermiyor.
Android: play.google.com
iOS: apps.apple.com
Seslenen Kitap
Türkiye’nin ilk sesli kitap dükkanı olarak bilinen Seslenen Kitap, Storytel tarafından satın alınmış olsa da hayatına ayrı bir uygulama olarak devam ediyor. Tek tek kitap satın alma sistemine sahip uygulamada internet bağlantısı olmadan da kitap okunabiliyor. Dükkan bölümü artık hizmet vermediği için yeni bir kitap satın alınamıyor. Buna rağmen ücretsiz kitapları ya da daha önce alınmış kitapları okumak mümkün.
Android: play.google.com
İOS: apps.apple.com
Scribd
Sesli kitap özelliğinin yanı sıra e-kitap uygulaması da olan Scribd, 10 milyonu aşkın kitap seçkisine sahip. Çizgi roman aboneliği de bulunan uygulama dünyanın en sevilen ve en çok yüklenen dijital kitap uygulamaları arasında yer alıyor. Kullanıcılar için sosyal bir paylaşım alanı haline gelmesi uygulamanın en önemli özelliklerinden biri olarak dikkat çekiyor. Müzik notaları, akademik dokümanlar ve makaleler gibi farklı alanlara da hitap ediyor olması, kullanıcıların beğenisini toplamış durumda. Öte yandan, kullanıcıların ayda yalnızca bir tane sesli kitap dinleyebilmeleri, uygulamanın en çok eleştiri alan yönlerinden.
Android: play.google.com
İOS: apps.apple.com
Serial Box
Odaklanmakta zorlananlar veya uzun kitaplar okumak istemeyenler için Serial Box ideal bir seçenek. Bilim kurgudan, drama ve gerilime kadar birçok seçeneği barındıran Serial Box’ta kısa hikayeler bulunabiliyor. Televizyon dizisi gibi haftalık olarak takip edilebilen epizotlar sunan bu uygulamada haftalık, aylık ya da yıllık abonelik gibi seçenekler mevcut. Türkiye’de henüz çok popüler olmasa da kısa hikayeleriyle kitap okuma ya da dinleme alışkanlığına yeni bir soluk getirmesi bekleniyor.
Android: play.google.com
iOS: apps.apple.com
Audible
Amazon’un bir uygulaması olan Audible, 150 bini aşkın kitap kütüphanesiyle en sevilen sesli kitap uygulamaları arasında yer alıyor. Audible, kitaplarının bir kısmının bizzat yazarları tarafından seslendirilmesiyle de ünlü. Ancak Türkçe kitap seçeneğinin bulunmadığını belirtelim.
Android: play.google.com
iOS: apps.apple.com