Gösteri dünyasının gözdesi: Video mapping

Gösteri dünyasının gözdesi: Video mapping

Son zamanlarda konserlerde, video enstalasyonlarında, çeşitli sahne gösterilerinde karşımıza çıkan video mapping çeşitli kurumların tanıtım ve reklamlarında da kullanılıyor. Özel yazılımlarla beraber yansıtma teknolojisini kullanan bu teknolojiyi daha yakından inceliyoruz.

Video mapping nedir?

Artırılmış gerçeklik gibi teknolojilerle sıklıkla kullanılmaya başlanan bir projeksiyon tekniği olan video mapping’te, genellikle düzensiz şekildeki nesnelerin projeksiyon kullanılarak bir ekran yüzeyine uyarlamak hedefleniyor. Bu nesneler iç mekanlar, binalar ya da tiyatro sahneleri olabiliyor.

Nasıl işlediğine bakacak olursak iki veya üç boyutlu bir nesne, yansıtılacağı ortamı taklit eden bir sanal program ile eşleniyor. Bu işlem yapıldıktan sonra görüntünün projeksiyonda ölçeklendirilmesi yapılıyor. Bununla beraber optik yanılsamalar ve farklı boyutlar kazandırılabiliyor.

Sinema ve televizyon sektörü de video mapping uygulamalarından sıkça yararlanıyor. Bilhassa bilim kurgu türündeki filmlerde bu tekniğe sıkça başvuruluyor. Özel video mapping yazılımlarıyla gerçekçi sahneler yaratabiliyor. Bunun yanı sıra sanatçılar da video mapping teknolojisi ile işler üretiyor. Özellikle resim, heykel ve diğer görsel sanatlarda da kullanılan video mapping teknolojisine müzelerde rastlayabiliyoruz.

Video mapping pahalı bir şey mi?

Video mapping uygulamalarında hem düşük hem de yüksek bütçeler karşınıza çıkabilir. Aslında durum sizin tam olarak ne istediğinizle ilgili. Geçtiğimiz yıllara göre video mapping uygulamaları daha yaygın olduğundan birçok alternatif de mevcut. Tek bir projektör ve ekran kullanmak size daha uygun bir fiyata gelecekken birden fazla video ve projektör kaynağının yönetilmesini istemek daha pahalı olabilir. Ücretler aynı zamanda mekanın büyüklüğü ve sahne kurulumuna da bağlı.

Video mapping marka ve firmalar için kaliteli reklam hizmeti sunabiliyor
Video mapping marka ve firmalar için kaliteli reklam hizmeti sunabiliyor

En iyi video mapping programları hangileri?

Eğer video mapping ile uğraşmayı düşünüyorsanız uzmanlar tarafından önerilen video mapping uygulamalarından birkaç tanesini aşağıda bulabilirsiniz.

Madmapper

Video mapping yazılımları arasında kullanımı en kolay olanlardan biri Madmapper. Yeni başlayanlar için avantaj sağlarken ileri seviye kullanıcıların isteklerini de karşılıyor.

Madmapper ile bilgisayarınızdaki ekran kartının özelliklerine bağlı olarak sınırsız sayıda videoyu gerçek yüzeylere yansıtabilir ve projenizi oluşturabilirsiniz. Madmapper ile birlikte sadece projeksiyon değil, LED panelleri kontrol ederek de farklı efektler yaratabilirsiniz. Ayrıca canlı editör uygulaması ile çevrimiçi kütüphaneye kendi kodladığınız içerikleri ekleyebilirsiniz.

Isadora (Troikatronix)

Video mapping için projeniz hala geliştirme aşamasında ise Isadora sizin için ideal program olabilir. Program bir medya sunucusu, görsel programlama ortamı ve medya oynatımını sunduğu için projelerinde video mapping kullanmak isteyen sanatçı ve tasarımcılar tarafından sıklıkla tercih ediliyor. Sekiz adet HD video oynatma kanalı, altı bağımsız video projektör çıkışı ve entegre video haritalama aracı özelliğiyle kaliteli efektler oluşturmak mümkün.

TouchDesigner

TouchDesigner yazılımı ticari amaçlı olmayan projeler dışında bilgisayarınıza ücretsiz olarak kurabileceğiniz bir program. Program ihtiyaç duyduğunuz araçları size sağlayarak gerçek zamanlı video mapping projeleri oluşturmanıza, hızlı prototiplemeye ya da interaktif medya sistemlerini entegre etmenize fırsat sağlıyor. 2D ve 3D için çok farklı ve çeşitli özellikler sunan yazılım, Vioso ve Scalable Display gibi otomatik kalibrasyon araçlarıyla da uyumlu şekilde çalışabiliyor.

Türkiye ve dünyadan video mapping örnekleri 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından Galata Kulesine yansıtılan bir video mapping projesi.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından Galata Kulesine yansıtılan bir video mapping projesi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi 2018 yılında İstanbul Gençlik Festivali’nin tanıtımı için video mapping yöntemini tercih etmişti. Galata Kulesine yansıtılan tanıtımda, festivale katılan genç sanatçıların tasarımları kullanılmıştı. Son olarak İstanbul’un Fethi’nin 568’inci yıl dönümü etkinlikleri kapsamında Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığınca, Kültür ve Turizm Bakanlığı işbirliği ile Galata Kulesi’ne ışık ve video yansıtıldı. 

Bart Kresa Studio, Game of Thrones’un yedinci sezonunun ilk gösterim partisi için video mapping teknolojisini kullanarak bir gösteri hazırladı. Los Angeles’ta bulunan Walt Disney Concert Hall’da gösterilen video mapping’te buzlu bir tundra üzerine Night King’in yüzü yansıtıldı. 

2016 yılında San Diego’da düzenlenen AdobeMax etkinliğinde WorldStage ekibi, Pix Productions ile işbirliği yaparak ana sahnenin büyük bir video mapping yansımasını yaptı. Ana sahnenin video mapping tasarımı için toplamda 28 adet projektör kullanıldı. 


QKimlik Koruma Sigortası

QKimlik ürünümüzle hem dijital hem de fiziksel dünyadaki risklere karşı güvende hissedebilirsiniz.

Kimlik bilgileriniz tüm tehditlere karşı güvence altında!

Detaylı bilgi için:

quicksigorta.com/kimlik-koruma-sigortasi