Döviz kurlarının yükseldiği bu dönemde elektronik alışverişi yapmayı planlayanlar bu planı biraz erteleyebilir. Ancak acil bir ihtiyaç söz konusu ise ikinci ele yönelebilirsiniz. İşte sizin için hazırladığımız rehber...
Durmaksızın tırmanan döviz kuru en çok da bilgisayar, tablet ve akıllı telefon almayı düşünenlerin planlarını suya düşürdü. Özellikle önde gelen elektronik markalarının piyasaya sürdüğü son model cihazların fiyatları, yükselen kur nedeniyle artık neredeyse iki katına çıkmış durumda. Hâl böyleyken, teknoloji de artık hepimiz için vazgeçilmez bir ihtiyaç haline gelmişken bize de alternatif çözümler üretmek kalıyor. İşte yükselen döviz kuru nedeniyle teknolojiden mahrum kalmamak için yapılması gerekenler:
İkinci el elektronik alışverişi ve dikkat edilmesi gerekenler
Özellikle yeni model telefon, tablet ve bilgisayarları piyasa fiyatının altına almanın en iyi yollarından biri de ikinci el piyasasıdır. İhtiyaçtan ya da daha yüksek bir modele geçmek için satılan ikinci el elektronik ürünleri almak kulağa biraz riskli gelse de bu kuralları uygulayarak ikinci el elektronik alışverişinin risklerini mümkün olduğunca azaltabilirsiniz:
● Seri numarası / IMEI numarasını kontrol edin
İkinci el akıllı elektronik cihaz alırken yapmanız gereken ilk şey elbette IMEI ve seri numarası kontrolü olmalıdır. Bu bilgiye mobil cihazlarda numara çevirme ekranına *#06# kodunu girerek ulaşabilirsiniz. Laptoplarda ise bu numara “Serial Number” adıyla cihazın altında yer alır. Bu numaraları kontrol etmek cihazın orijinalliğini öğrenmek adına önemlidir. Yine IMEI / Seri numarasının kayıtlı olup olmadığını E-Devlet üzerinden kontrol etmek de ihmal edilmemesi gereken bir kural. Aksi halde, yani satın aldığınız cihaz BTK veritabanına kayıtlı değilse bir gün ansızın kullanıma kapanabilir ya da kısıtlanabilir.
İkinci el cihaz satın alırken mümkünse kutulu ve garantili ürünleri tercih edin. Eğer kutu mevcut ama fatura ya da garanti belgesi yoksa, IMEI ve seri numarası ile üretici firma ile iletişime geçerek garanti başlangıç ve bitiş tarihlerini öğrenebilirsiniz.
Satın alacağınız cihazda IMEI / seri no sorunu görünmüyor olsa bile bu noktada yapmanız gereken bir kontrol daha var: Sorgulamada çıkan cihaz IMEI numarası ile kutu arkasında yazan IMEI numarasını karşılaştırmak... Çünkü bazı durumlarda satılık cihazın IMEI numarası başka bir cihazdan kopyalanabiliyor.
● Cihazı iyice deneyin
Cihazı satın almadan evvel ekran kalitesini, ses kalitesini, şarj işlevlerini, Wi-Fi ve mobil internet performansını, cihazın yazılımsal yeterliliğini ve fiziksel kondisyonunu iyice tartın. Özellikle ekranlardaki ölü piksellerin sık sık gözden kaçabildiğini ve bu yüzden de ilerleyen zamanlarda cihaz ekranının kullanılamaz hale geldiğini unutmayın. Yine Android cihazlarda Root işlemi olup olmadığı Root Checker uygulaması ile kontrol edebilir, IOS cihazlarda ise Cydia uygulaması sayesinde cihazın jailbreakli olduğunu anlayabilirsiniz.
● Bir satış sözleşmesi düzenleyin
Eğer cihazı tüketiciyi güvence altına alan, iade garantisi sunan ve satıcıların performanslarının oylanabildiği saygın dijital platformlardan almıyorsanız, mutlaka cihazın niteliğinin, ödediğiniz meblağın ve tarihin bulunduğu bir ikinci el satış sözleşmesi düzenleyin. Bu tip sözleşmeler sizi özellikle suça karışmış / çalıntı cihazlarla ilgili durumlardan koruyan bir belge niteliği taşır.
Eldeki cihazları en iyi şekilde muhafaza etme rehberi
İster sıfır ister ikinci el olsun, yüksek meblağlar ödeyerek satın aldığınız cihazınızın ömrünü uzatmak biraz da sizin elinizde. Nasıl mı?
● Teknoloji marketlerden ve GSM operatörlerinden alınan cihazlar genelde cüzi ücretler karşılığında düzenlenen sigorta ve kasko poliçeleri ile korunur. Sıfır cihaz alırken masraftan kaçınmak adına kasko / sigorta yaptırmayı sakın ihmal etmeyin.
● Telefon, tablet ya da laptop kullanacağınız cihaz ne olursa olsun cihazınızı alır almaz uygun bir ekran filmi ve koruyucu kılıf edinin.
● Cihazınızda lisanssız yazılım kullanmaktan kaçının. Çünkü bu tip yazılımlar hem veri güvenliğinizi tehdit ederken aynı zamanda cihazınızın kısıtlanmasına neden olabilir.
● Özellikle yan sanayi şarj aletleri kullanmak, mobil cihazların ömrünü kısaltan en önemli faktördür. Bu yüzden niteliksiz malzeme ile üretilmiş şarj aleti, data kablosu veya kulaklıklar yerine daima orijinal donanımları kullanmaya çalışın.