e-spor ekipmanları seçerken dikkat edilmesi gerekenler

e-spor ekipmanları seçerken dikkat edilmesi gerekenler

Oyun tutkunlarının ve profesyonel e-sporcu olmak isteyenlerin seçim yaparken çok dikkat ettiği oyuncu ekipmanları, oyun performansının yanı sıra keyfini de etkiliyor. Profesyonel olan ve nasıl bir ürün aradığını bilen oyuncuların bile ekipman kararı verirken zorlandığını görebiliyoruz. Peki, e-spor ekipmanları seçerken nelere dikkat etmek gerekir? İşte cevabı...

Yalnızca Türkiye’de yaklaşık 1 milyar dolarlık bir sektör haline gelen e-sporun özellikle gençlerin ilgisi ve büyük markaların yatırımları sayesinde altın çağını yaşadığını söyleyebiliriz. Bilgisayar, oyun konsolu ve cep telefonu üzerinden oyun oynayanların sayısı günbegün artıyor. Açıklanan son verilere göre Türkiye’de 3,4 milyon kişi ayda en az bir kez e-spor izliyor. Özellikle genç kesim e-spor içeriklerini ve canlı oyun yayınlarını YouTube ve Twitch gibi sosyal mecralar aracılığıyla takip ediyor. Gaming in Turkey oyun ajansı tarafından açıklanan verilere göre yeni tip koronavirüs (COVID-19) pandemisi döneminde günlük aktif oyuncu sayısında yüzde 40’lara varan bir artış meydana geldi. Hal böyle olunca hem profesyonel e-sporcuların hem de e-spor dünyasına adım atmak isteyen oyun tutkunlarının “oyun çevre birimleri” adıyla da bilinen e-spor ekipmanlarına olan istek ve ihtiyaçları arttı. Bu nedenle ekipman seçimini kolaylaştıran bazı önerileri bir araya getirdik.

Tasarım, ürünlerin performansı ve özellikleri kadar ön planda.
Tasarım, ürünlerin performansı ve özellikleri kadar ön planda.

Özellikleri kadar tasarımı da önemli

Günümüzde profesyonel e-spor ekipmanları en az özellikleri kadar tasarımlarıyla da ilgi çektiği ve oyuncuların konforunu artırdığı için ekipmanların tasarımını göz önünde bulundurarak karar vermelisiniz. Sıradan bir klavye, kulaklık, bilgisayar, joystick ya da mouse yerine özellikleri kadar tasarımıyla da göz dolduran ve oyun masasını tamamlayan ekipmanlara sahip olmak artık pek çok e-sporcunun önceliği. Bu nedenle dünyanın önde gelen teknoloji ve oyun ekipmanları üreticisi konumundaki markalar, tasarımlarını ön plana çıkararak rakiplerinden farklılaşmaya çalışıyor.

İndirimleri ve yeni çıkan uygun fiyatlı ürünleri takip etmek gerekiyor.
İndirimleri ve yeni çıkan uygun fiyatlı ürünleri takip etmek gerekiyor.

Bütçe planlaması yapmak şart

e-spor, düzenli ekipman yatırımı gerektiren kimi zaman da bütçeyi sarsan bir uğraş haline gelebiliyor. Mouse’dan klavyeye, direksiyon setinden kulaklığa kadar tüm ihtiyaç duyduğunuz ekipmanları tamamlamak için yüksek bütçeler gerekebilir. Bu nedenle bütçenizi çok iyi planlamalı ve bütçenize uygun ürünleri dikkatlice araştırarak satın almalısınız. Yine de geniş fiyat aralığındaki ürünlerin uygun fiyatlılarını bulmak da mümkün. Önde gelen oyun ekipmanı üreticilerinin indirimlerini, yeni çıkardıkları uygun fiyatlı ürünlerini sosyal medya ve e-ticaret siteleri üzerinden takip edebilirsiniz.

Dayanıklı malzemelerden üretilenler alınmalıdır

Çoğu zaman günün 10 saatinden daha fazla aktif olarak kullanıldığı için sıradan bir bilgisayar ekipmanından daha hızlı yıpranabilen oyun çevre birimlerinin dayanıklı malzemelerden üretilenleri uzun vadeli konforlu bir kullanım için olmazsa olmaz. Örneğin, uçak malzemesinden üretilen bir klavye darbelere ve düşmelere karşı ciddi anlamda dayanıklı olacağı için klavye ihtiyacınızı çok uzun yıllar karşılayabilir.

Kablosuz oyuncu ekipmanlarının popülerliği artıyor.
Kablosuz oyuncu ekipmanlarının popülerliği artıyor.

Kablosuz ürünler iyi bir seçim olabilir

Oyuncuların e-spor ekipmanlarına bakış açısı da döneme ve teknolojik yeniliklere göre değişebiliyor. Bunun en güzel örneklerinden biri kablosuz ürünlerin günbegün daha popüler hale gelmesi. Uzun yıllar boyunca şarj bitmesi, hassasiyet eksikliği, bağlantı kopması gibi şikayetlerle profesyonel oyuncuların güvenini kazanamayan kablosuz klavye, mouse ve kulaklıklar artık öncelikli olarak tercih ediliyor. Çünkü kablolu modellerle aynı performans ve hassasiyeti oyunculara sunmanın yanı sıra taşınabilirlik açısından da günümüze uygun büyük bir rahatlık sağlıyorlar. Öyle ki kablolu ürünler gelecekte tarihin tozlu sayfalarında yerini alabilir.

Oyuncu koltuğu şart

Oyun oynamaya yeni başlayanların genelde görmezden geldiği sandalye seçimi, belki de en önemli detaylardan biri. Uzun saatler boyunca sandalyede oturan oyuncular ilerleyen yıllarda kemik, kas ve eklem problemlerinden muzdarip olmamak adına konforlu bir oyuncu sandalyesi almalıdır. Ergonomik ve konforlu bir sandalye oyun performansı üzerinde tahmin edebileceğinizden çok daha büyük bir etkiye sahip. Herhangi bir sandalyede oturarak saatlerce oyun oynamak sağlığınız üzerinde negatif etkiler yaratabilir.

Programlanabilir tuşlar, ayarlanabilir ağırlık ve ışık da oyun keyfini etkileyen faktörler arasında.
Programlanabilir tuşlar, ayarlanabilir ağırlık ve ışık da oyun keyfini etkileyen faktörler arasında.

Hassas bir mouse hayat kurtarır

Mouse, belki de profesyonel bir oyuncunun kaderini belirleyen en önemli ekipmanıdır. DPI olarak da bilinen mouse hassasiyet seviyesinin yüksek olduğu modeller oyunun başarısı üzerinde büyük role sahip. Programlanabilir tuşlar, ayarlanabilir ağırlık ve ışık da oyun keyfini etkileyen faktörler arasında. Kavrama ve tutuş rahatlığından emin olmak adına satın almadan önce mouse’u denemelisiniz. Aksi halde alışmanız uzun zaman alabilir. Aynı şekilde programlanabilir tuşlu mekanik klavyeler ve stereo, kulakları terletmeyen, mikrofonlu, ses kalitesi yüksek kulaklıklar da profesyonel e-sporcuların hayatını kurtarıyor.

Pandemi döneminde günlük aktif oyuncu sayısında yüzde 40’lara varan bir artış meydana geldi.
Pandemi döneminde günlük aktif oyuncu sayısında yüzde 40’lara varan bir artış meydana geldi.

Oynayacağınız oyunu da gözetin

Ağırlıklı olarak oynayacağınız oyunlara göre de ekipman ihtiyacınız değişkenlik gösterebilir. Örneğin PUBG gibi oyunlarda yüksek hassasiyetli mouse’lara her zamankinden daha çok ihtiyaç duyulurken Euro Truck Simulator (ETS) gibi oyunlarda direksiyon setine gereksinim var. Bu nedenle oynanacak oyunlara göre de ekipman ihtiyaçlarının farklılaşabileceğini aklınızdan çıkarmamalısınız.

Ekipman ihtiyacınızın hiçbir zaman bitmeyecek

Aklınızdan çıkarmamanız gereken detaylardan biri de ekipman ihtiyacınızın hiçbir zaman bitmeyecek olması. Sektörde neredeyse her gün yeni bir ürün tanıtılıyor. Yeni özellikler, devrim niteliğindeki teknolojiler, alışılmışın dışındaki tasarımlar... Her ne kadar ekipmanları sık sık değiştirmek için geçerli gerekçeleriniz olsa da ürünleri ihtiyacınızı karşılamaya devam ettikleri sürece kullanabilirsiniz. Bu nedenle satın alacağınız her ürünün daha iyi bir modelinin piyasada bulunabileceğinin ya da bir gün sonra aynı marka tarafından tanıtılabileceğinin farkında olarak hareket edin. Çünkü özellikle uzun saatler oyun oynuyorsanız ekipman ihtiyacınız zaten hep olacağı için gerçekten gereksinim duyduğunuz zaman yeni ekipmanlar almanız size fayda sağlayacaktır.