Dijital cüzdan ile paraya dokunmadan alışveriş dönemi

Dijital cüzdan ile paraya dokunmadan alışveriş dönemi

Nakitsiz toplum hayaline ulaşmanın yolu dijital cüzdanlardan geçiyor. Bu da son kullanıcı için cüzdan çıkarmadan ödeme yapabilme kolaylığı anlamına geliyor.

Kartınızı evde unuttunuz ama cep telefonunuz yanınızda. Mobil bankacılığa girip belirli bankaların ATM'lerinden para çekebiliyorsunuz. Teknoloji mobil bankacılık alanında bu kadar ilerlemişken, ödeme teknolojileri anlamında da hız kesmiyor. Online alışverişin ilk başladığı yıllardan itibaren akla gelen güvenlik sorusuna da bir çözüm olan dijital cüzdanlar kart bilgilerinizi kaydederek tekrar tekrar giriş yapmanızı gerektirmeden güvenli bir şekilde ödeme yapmanızı sağlıyor.

E-ticaretin akabinde akıllı telefonların yayılmasıyla gelişen m-ticarette (mobil ticaret), dijital cüzdan uygulamalarıyla GSM operatörlerinin belirli bir miktarı debit kart ya da kredi kartı kullanmadan doğrudan cep telefonu faturanıza yansıtabiliyor ya da birden fazla kartınızı bir kez olmak kaydıyla sisteme yani dijital cüzdana kaydederek hemen her sistemden online ödeme ve alışveriş yapabiliyorsunuz.

Kaynak: http://amalasvegas.com/mobile-payments-global-adoption/
Kaynak: http://amalasvegas.com/mobile-payments-global-adoption/

Hem güvenli hem pratik

Pozitron’un hazırladığı Türkiye’nin Dijital Cüzdan Haritası Raporu’na göre, dijital cüzdanı “paranın saklanmasına, harcanmasına imkân veren ve kullanıcının elektronik cihazlarında bulunan bir yazılım” olarak tanımlayabiliriz. Birden fazla banka kartı ya da kredi kartı kullandığımızı düşünürsek tüm kartlarımızı üzerinde tanımladığımız ve her seferinde kart numarası girmemizi gerektirmeyen bir sanal cüzdan söz konusu. Ve tabii kartlarınızı da yanınızda taşımanız gerekmiyor, telefonunuza gelen onay mesajıyla birlikte alışverişinizi tamamlıyorsunuz. Bu işlemler sırasında POS makineleri, NFC ve karekod teknolojileri ile birlikte kullanılıyor ve ara hizmetlerin hepsi bankalar tarafından sunulmuyor. Bu nedenle hizmetleri geliştiren ve kısaca fintek olarak anılan finansal teknoloji şirketleri de son yıllarda yükselişte.

Dijital cüzdanlar e/m cüzdan olmak üzere ikiye ayrılıyor. E-cüzdan, kullanıcıların web üzerinden ulaşabildiği, m-cüzdan ise kullanıcıların mobil cihazları üzerinden alternatif ödeme sistemi olarak açıklanabilir. Sadece e-cüzdan ya da m-cüzdan olarak hizmet veren ödeme sistemleri dışında hem e hem de m cüzdan olarak hizmet veren ödeme sistemleri mevcut.

Hangi dijital cüzdan size göre?

Dijital cüzdan konusunda farkındalık giderek artıyor ancak çeşitlenen dijital cüzdanlardan online dünyada yaptığınız işleme göre en uygunu seçmeniz önemli.

Online olarak az para harcıyorsanız, GSM operatörünüzün dijital cüzdanınızı kullanmak sizin için yararlı olabilir. Cep-T Cüzdan olan Turkcell'in abonelerine sunduğu m-cüzdan uygulaması artık Paycell olarak hizmet veriyor. Paycell'e istediğiniz bankanın kredi kartını kaydederek veya Paycell Card alarak anlaşmalı noktalarda kart bilgilerini işyerleri ile paylaşmadan güvenli alışveriş yapmanızı sağlıyor. Cep telefonunu hesap numarası gibi konumlayan Turkcell Mobil Ödeme uygulaması Turkcell müşterilerine herhangi bir kart eklemeden anlaşmalı noktalarda Turkcell fatura ve/veya TL bakiyesiyle de ödeme yapmak mümkün. Ayrıca cebinizdeki nakdi Turkcell mağazalarından Paycell Dijital Para'ya çevirebiliyorsunuz. Vodafone Cep Cüzdan ile de kredi kartı taşımanıza gerek kalmıyor, aynı zamanda da yirmi binin üzerinde restoranda size özel indirim fırsatları da sunuyor.

GSM operatörlerinin çözümlerinin dışında özellikle hem e-cüzdan hem de m-cüzdanları incelediğimizde, bankaların kendi müşterilerine özel çıkardıkları m-cüzdanların çoğunlukta olduğunu görüyoruz. Tek bir bankayla çalışıyorsanız banka kullanıcılarına özel FastPay, Garanti CepBank, İşCep ParaKod gibi bu m-cüzdanları kullanmak sizin için yeterli olabilir.

Birden çok bankayla çalışıyorsanız ve hem kredi kartınızı hem de banka kartınızı ya da ön ödemeli kartınızı alışverişte kullanmak istiyorsanız, hem mobil ödemede hem de elektronik ortamda farklı MobilExpress, MobiKasaba gibi çözümler bulunuyor. Türk Telekom ve önde gelen online alışveriş siteleriyle iş ortaklığı bulunan MobilExpress, mobilde ve e-ticarette tek tıkla ödeme yapılmasını sağlıyor. MobilExpress firmalara da bayi tahsilatları, sigorta ödemeleri gibi kolaylıklar da sağlayarak ürün yelpazesini genişletiyor.

17 bankayı tek platformda birleştiren uygulama BKM Express

17 bankayla anlaşması bulunan hem e-cüzdan hem de m-cüzdan olarak kullanılan, e-ticaret sitelerinde sıklıkla karşılaştığımız örneklerden biri Türkiye’nin ulusal dijital cüzdanı projesinin ürünü olan BKM Express. Mevcut alt yapısıyla kart sahipleri tüm kredi kartlarını, banka kartlarını ve ön ödemeli kartlarını tek bir yerde bir araya getirip, tek bir merkezden kontrol edebiliyor. Üstelik kart sahibi fiziki olarak kartı yanında olmasa bile internetten alışveriş yapabiliyor. Bankaların rekabetinin dijitale taşınmasıyla BKM Ekspress'e üye olan bankalar pek çok avantaj sunuyor.

E-cüzdan olarak hizmet veren İninal, iPara, iyzico ve Mikro ödeme ise alışverişte bilgisayarı tercih edenlerin tercihleri arasında yer alabilir. Özellikle İninal alışverişte kredi kartı ya da banka kartı kullanmayanlar için ideal bir ön ödemeli kart, ayrıca sadece çevrimiçinde değil market vb. çevrimdışı ödemelerde de kullanılabiliyor. Ön ödemeli kart sağlayıcısı ininal sistemine ise kredi kartı ya da banka kartınızdan 2 TL ek ücretle para yükleyerek online alışveriş dünyasına dahil olabiliyorsunuz. Bunun dışında herhangi bir bankayla ilişkiniz bulunmuyorsa da PTTmatik'lerin de içinde bulunduğu 10 bin noktadan kartınıza para yükleyebiliyorsunuz.

Girişimciler Türkiye’de dijital cüzdan ekosistemini çekici buluyor

Türkiye dijital cüzdan pazarına girmiş ancak Türkiye'den çekilen dünya devleri de bulunuyor. PayPal'ın Türkiye'den BDDK kurallarına uyamaması nedeniyle çekilmesinin ardından e-posta üzerinde kayıt olduğunuz Skrill de Türkiye içi para transferi hizmeti durdurduğunu paylaştı.

Özellikle hem e-cüzdan hem de m-cüzdanları incelediğimizde, bankaların kendi müşterilerine özel çıkardıkları m-cüzdanların çoğunlukta olduğunu görüyoruz. Tek bir bankayla çalışıyorsanız banka kullanıcılarına özel FastPay, Garanti CepBank, İşCep ParaKod gibi bu m-cüzdanları kullanmak sizin için yeterli olabilir.

Türkiye pazarında henüz gelişmekte olan birçok dijital cüzdan bulunuyor. Yurt dışında yaygın olarak kullanılan Google Wallet, Square gibi uygulamalar ya da bunların yerli muadilleri ülkemizdeki mevzuat ve düzenlemeler nedeniyle henüz kullanıma açılmıyor ancak girişimciler oyuncuların az olduğu dijital cüzdan ekosistemini çekici buluyor. E/m cüzdanlar hayatımıza hızla girmeye başladı, hem yurt içinden hem yurt dışından pek çok örneklerini görüyoruz. Sadece çevrimiçinde değil çevrimdışında da kolay alışveriş yapmamızı sağlayan ve sürekli sayısı artan mobil cüzdanlar, hem güvenlik kaygısını hem de kart taşıma zorunluluğunu ortadan kaldırarak kullanıcılara pek çok avantaj sağlıyor.

Gartner tarafından yapılan bir araştırmaya göre, 2017 yılında 450 milyon kullanıcı 721 milyar dolarlık mobil işlemin gerçekleştirileceği öngörülüyor. İş yerleri de bu talebi gözeterek sistemlerini mobile aktarmayı çalışıyor. Dijital cüzdanla ilgili tahminlerin doğru olup olmadığını bu yılın sonunda göreceğiz.