“Ağzı açık” ile yöresel lezzeti sofranıza taşıyın

“Ağzı açık” ile yöresel lezzeti sofranıza taşıyın

Şanlıurfa yöresinin meşhur lezzeti ağzı açık, kıymalı iç harcıyla hamur işi sevenler için tam bir ziyafet! Kızartılarak yapılan, ara sıcak veya çayın yanında atıştırmalık olarak sunulabilecek bu tat, ağzı yamuk ve kaytaz böreği gibi isimlerle de karşınıza çıkabilir. Peki ağzı açık nasıl yapılır?

Kıymalısı peynirlisi hepsi birbirinden leziz

Ağzı açık kızartılarak yapılıyor ancak beslenme düzeninizden kızartmaları çıkardıysanız veya daha hafif bir atıştırmalık haline getirmek istiyorsanız, fırında da pişirebilirsiniz. Ancak bu pişirme alternatifinde yumuşak olması için maya kullanmanızda fayda var. Diğer yandan her ne kadar orijinal tarifi peynirli de olsa damak tadınıza göre peynirli ya da ıspanaklı iç harcıyla da yapabilirsiniz. Son olarak bir tüyo daha verelim: Ağzı açık için hazırladığınız hamuru, farklı pide tarifleri ve lahmacun tariflerini yapmak için de kullanabilirsiniz. 

Şanlıurfa yöresine ait bu eşsiz lezzetin tarifi göründüğü kadar kolay değil.
Şanlıurfa yöresine ait bu eşsiz lezzetin tarifi göründüğü kadar kolay değil.

Görsel Kaynak: lezzetler.com

Ağzı açık tarifi

Görüntüsüne bakınca ağzı açık böreğinin tarifi çok kolay görünebilir ancak biraz uğraş gerektirdiğini baştan belirtelim. Hazırsanız malzemeleri sıralayarak başlayalım.

Hamuru için:

● 4 su bardağı un

● 2 yemek kaşığı yoğurt

● 3 yemek kaşığı zeytinyağı

● 1 tatlı kaşığı tuz

● 1,5 su bardağı ılık su

İç harcı için:

● 300 gr. orta yağlı kuzu kıyma

● 1 adet soğan

● 1 diş sarımsak

● 1 adet yumurta

● 2 yemek kaşığı un

● 1 çay kaşığı pul biber

● ½ çay kaşığı karabiber

● ½ çay kaşığı tuz

Yapılışı:

Unun küçük bir kısmını kaseye ayırıp kalan kısmını büyük ve derin bir kaba alın. Bu kaba yoğurt, tuz ve zeytinyağını ekleyin. Ardından üzerine yavaş yavaş ılık su ekleyip hamuru yoğurmaya başlayın. Eğer hamur biraz cıvıksa kenara ayırdığınız undan azar azar ekleyip yumuşak bir kıvam alıncaya kadar yoğurmaya devam edin. Hamur kıvamını aldıktan sonra üzerini bir örtüyle kapatın ve 25 dakika dinlendirin. Bu sırada iç harcı için kuru soğanları ve sarımsakları küp küp doğrayıp bir karıştırma kabına alın ve içine yumurta, un, tuz, karabiber ve pulbiberi ilave edip iyice karıştırın.

Ardından tezgaha ya da hamur tahtasına un serpip hamurunuzu birkaç parçaya ayırın. Bu parçaları 2-3 cm kalınlığında olacak şekilde merdaneyle açın. Küçük bir kase yardımıyla hamuru keserek yuvarlak parçalar çıkarın. Hamurların üzerine bir fırça yardımıyla çok az su sürüp ıslatın. İç harçtan bir yemek kaşığı alın ve kaşık yardımıyla harcı hamurun ortasına yayın. Hamurun kenar kısımlarını kıvırın ve iç harcın üzerine kapatın. Hamurun açılıp iç harcın dökülmemesi için, parmak uçlarınızla hafifçe ağzı açık böreklerin üzerine bastırın. Geniş ve derin bir tavada 2 su bardağı sıvı yağı iyice kızdırın ve börekleri arkalı önlü kızartın. Delikli bir kepçe yardımıyla yağı süzerek börekleri, havlu kağıt serdiğiniz servis tabağına alın ve sıcak servis edin.

Açık tarifinin püf noktaları

Hamuru yoğururken suyu, azar azar ilave ederseniz daha doğru bir kıvam elde edebilirsiniz. Aynı şekilde unu da yavaş yavaş eklemeniz, yumuşak bir hamur elde etmenizi sağlar. Kıymalı iç harcın hamurla bütünleşmesi ve dökülmemesi için hamuru biraz ıslatmak iyi olur. Kızartma işleminde ise önce kıymalı tarafın, sıvı yağa temas etmesi ve pişmesi gerekir. Ardından ters yönü pişirilmelidir. Adet olarak daha çok ağzı açık elde etmek için tüm malzemeler, oranı bozulmadan iki katı kadar artırılabilir.