Bahar aylarında egzersize daha çok zaman ayırmak istiyoruz. Bu yılın en popüler egzersizi olan duvar pilatesini yapmak için spor salonlarına üye olmaya veya farklı pilates ekipmanları satın almaya gerek yok. Karşınızda denge, esneklik ve güç kazandıran, zaman ve para tasarrufu sağlayan duvar pilatesi!
Pilatesin en popüler çeşidi
Güç, esneklik ve dayanıklılık sağlayan pilatesin birkaç çeşidi bulunuyor. Mat üzerinde yapılan klasik mat pilates; pilates topu, bandı ve çemberi gibi basit yardımcı aletlerle yapılan ve reformer olarak bilinen aletli pilates en çok kullanılan yöntemlerken duvar pilatesi de en popüler egzersizler arasına girdi. Son günlerde sosyal medya platformlarında sıkça karşımıza çıkan bu yöntem, spor salonuna gitmek veya alet satın almak istemeyen kişiler için en uygun egzersiz olarak tanımlanıyor. Zaman ve paradan tasarruf sağlayan duvar pilatesi, çalıştırılmak istenen bölgeye göre kısa ve basit 15-20 dakikalık egzersizlerden oluşuyor.
Tek ihtiyacınız bir duvar
Herhangi bir pilates ekipmanı almaya gerek olmadan sadece bir duvardan yardım alınarak yapılan bu egzersiz, pratik ve kolay olmasıyla dikkat çekiyor. Sadece vücut ağırlığı ve duvarın direnci kullanılarak yapılan bu egzersiz sayesinde omurga, sırt, boyun ve bel ve karın kasları zorlanmadan çalışıyor. Kaslara yük bindirmeden yapılan duvar pilatesi, sakatlanma riskini de azaltıyor. Özellikle spora yeni başlayan kişilerin doğru destek ve dengeyi sağlayarak egzersiz yapmasını sağlayan duvar pilatesini, yavaş hareketlerle ve doğru nefes alıp vererek uygulamak önemli.
Duvar pilatesinin faydaları
Duvar pilatesi, diğer pilates yöntemleriyle aynı etkiye ve aynı faydalara sahip. İşte bu egzersizin fiziksel ve ruhsal faydalarından birkaçı:
● Stresi azaltır.
● Enerji verir.
● Kasları uzatır ve güçlendirir.
● Omurgayı rahatlatır.
● Denge, esneklik ve güç kazandırır.
● Sindirim sistemine fayda sağlar.
● Kemik yoğunluğunu artırır.
Duvar şınavını denemek isteyenlere
En basit duvar pilatesi egzersizlerinden birine örnek verelim. Şınav çekmekte zorlananlar için önerilen duvar şınavı; kol, omuz, göğüs, sırt, kalça ve karın kaslarını çalıştırıyor. Duvardan 40 cm kadar uzakta ayakta düz durun. Kollarınızı kaldırın ve ellerinizi omuz genişliğinden birazcık daha açın, avuç içlerinizi duvara yapıştırın. Dirsekleriniz bükülü haldeyken, 30 derece açı oluşturacak şekilde bacaklarınızla duvardan uzaklaşın. Tüm vücudu düz tutun, karın kaslarınızı sıkın. Kollarınızı düzleştirerek duvarı itin ve yine dirseklerinizi bükerek duvara yaklaşın. Duvara yaklaşırken nefes almayı, duvardan uzaklaşırken nefes vermeyi unutmayın. İlk günler 15 tekrardan üç set yapabilir, güç kazandıkça sayıyı artırabilirsiniz.
Pilatesin tarihi
1883 Almanya doğumlu Joseph Hubertus Pilates, çocukluğunu astım ve raşitizm gibi birçok hastalıkla uğraşarak geçirdi. Hastalıklarıyla savaşmak istedi, tıbba ve spora büyük ilgi gösterdi. Yetişkinlik dönemine kadar jimnastik, savunma sporları, dalış ve kayak yapan Pilates, 1920'lerin başında eşi Clara ile birlikte Amerika Birleşik Devletleri’ne göç etti. Pilates; boksörleri, polisleri, ağır yaralanan askerleri, dansçıları çalıştırdı. 1926'da New York'ta açtıkları vücut kondisyon spor salonunda kontroloji adı verdikleri bu egzersiz yöntemini geliştirdi. Egzersizin babası Joseph olsa da eğitim veren ve egzersizi yayan kişi eşi Clara oldu. Joseph Hubertus Pilates’in öldüğü yıl 1967’ye kadar kontroloji adıyla anılan bu egzersiz yöntemi, o tarihten sonra pilates metodu olarak bilinmeye başlandı.
Uyarı: Herhangi bir sağlık sorununuz varsa, egzersiz yapmaya başlamadan önce bir sağlık uzmanına danışmanızı öneririz.