Türkiye’nin en çok doktor çıkaran köyü: Kolluca

Türkiye’nin en çok doktor çıkaran köyü: Kolluca

Ülkemizin öyle bir köyü var ki adeta doktor fabrikası. Sivas’ın 350 kişilik bir köyü olan Kolluca’dan 120 doktor çıktı. Yüz kişi de halihazırda tıp okuyor. 

Sivas’ın 350 nüfuslu Kolluca köyü, 120 doktorla Türkiye’nin en çok doktor çıkaran köyü. 44 yıl önce ailesinin isteğiyle tıp fakültesini kazanan ve doktorluk mesleğine başlayan Cahit Gümüşer’i gören diğer köylüler çocuklarını da tıp okumaya teşvik etti. Kolluca köyünden çıkan doktorlar ülkemizde olduğu kadar yurt dışında da görev yapıyor. Köyde her yıl tıp okuyan öğrenci sayısı gitgide artıyor ve bunun nedeni elbette doktor olan akrabaları ya da komşuları.

Sabah gazetesinde yer alan habere göre köyün muhtarı köydeki her aileden en az birinden doktor çıktığını söylüyor. Muhtar Mustafa Polat,” Köydeki her aile üç ila beş doktor var. Mesela komşumuzun dört oğlundan üçü doktor. Neredeyse doktor çıkmayan ev yok. Bu da çocukların birbirini örnek alması ve ailelerin teşvikiyle gerçekleşti. Yaz ayı geldiğinde köyümüz ‘DR’ plakalı otomobil plakalarıyla dolup taşıyor. Bu da bizi çok gururlandırıyor” diyor.


Çocuklar okusun diye zor işte çalıştırılıyor

Kolluca köyü sakinlerinden Sadık Polat, “Eskiden Kayseri’de ticarette başarılı olmayan çocukları ‘bari okusun’ diye okula gönderirlermiş. Bizde ise çocukları zor işte çalıştırıp okumaya teşvik ederler. Hâl böyle olunca çocuklar okulu daha çok severlermiş” şeklinde konuşuyor. Sadık Polat ayrıca, “Köyümüzden çıkan profesörler İbrahim Gül, İsmail Polat, Melih Akyol, Cahit Gümüşer ve Abdulkadir Hasbek gibi isimler çocuklara hep örnek olarak gösterildiler. Çocuklarda onları örnek alarak okuyup doktor oldular. Şimdi Türkiye'nin en çok doktor çıkaran köyü olduk" diyor.

Köyün ilk doktoru, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doktor Cahit Gümüşer.
Köyün ilk doktoru, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doktor Cahit Gümüşer.

Sivas eğitimde 73’üncü sıradaydı!

Her ne kadar Kolluca Sivas’ın medar-ı iftiharı olsa da geçtiğimiz yıllarda yapılan araştırmaya göre Sivas, eğitim seviyesi olarak 81 ilin 73’üncü sırasında yer alıyordu. Sivas’ta eğitimdeki kalitenin artırılmasında yönelik çalışmalar yapılsa da eğitimdeki sıralama gittikçe alt sıralara düşüyor.

Bunu takiben İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinin "Sınav Sonuçlarının Değerlendirilmesi" başlığı altında 47’inci maddesinin birinci ve ikinci fıkrasındaki "Ölçme sonuçları, eğitim ve öğretimin amaçlarına ve derslerin programlarındaki kazanımlara ne ölçüde ulaşıldığını tespit etmek, ulaşılamayan kazanımlarla ilgili olarak ne gibi tedbirlerin alınması gerektiğini ortaya çıkarmak amacıyla kullanılır. Öğretmenler, başarıyı etkileyen ve yeterince ulaşılamayan kazanımları belirleyerek konuları yeniden işlemek ve öğrencilere alıştırma çalışmaları yaptırmaya yönelik tedbirler alırlar" hükümleri hatırlatılarak öğrencilerin okuldaki başarılarının artırılması için gerekli önlemlerin alınması istemişti.

İstanbul, eğitimdeki iller sıralamasında ilk 30’a giremedi.
İstanbul, eğitimdeki iller sıralamasında ilk 30’a giremedi.

Türkiye’nin eğitim neferi ise Tunceli

Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıkladığı “İllerde Yaşam Endeksi” verilerine göre eğitimde en iyi il Tunceli. İstanbul, Ankara ve İzmir ilk 30’a bile giremezken Hakkâri ise son sırada yer alıyor. Konut, çalışma hayatı, gelir/servet, sağlık, eğitim, çevre, güvenlik, sivil katılım, altyapı hizmetlerine erişim, sosyal yaşam ve yaşam memnuniyeti olmak üzere 11 alan incelenen endekste Tunceli’yi Isparta ve Amasya takip etti.