Yakıt veya elektrik değil, o enerjisini güneşten alıyor:  Lightyear 0

Yakıt veya elektrik değil, o enerjisini güneşten alıyor: Lightyear 0

Geçtiğimiz haziran ayında dünyanın üretime hazır ilk güneş enerjili otomobili Lightyear 0 tanıtıldı. Elektrikli otomobillere ilginin arttığı fakat kullanım oranının çok yüksek olmadığı günümüzde; yakıt ve elektrik ihtiyacı duymayan bu güneş enerjili otomobil, elektrikli modelleri sollayabilir mi?

Elektrikli araçların kullanımı gün geçtikçe artıyor ve otomobil üreticileri 2035 yılına kadar fosil yakıtlı araçları piyasadan kaldıracağına söz veriyor. Tabii ki bu “sıfır emisyon” hedefi Avrupa Birliği ülkeleri için geçerli. Elektrikli otomobillerin yüksek fiyatı ve şarj istasyonlarının yaygın olmaması nedeniyle bu hedefe ne kadar ulaşılabilecek henüz net değil. Otomobil dünyası bu akıma eşlik ederken Hollandalı Lightyear şirketi dünyanın üretime hazır ilk güneş enerjili otomobili Lightyear 0 modelini piyasaya sundu. Yakıt yok, elektrik yok. O enerjisini güneşten alıyor. 

Lightyear 0; güneşli ülkelerde 7 ay, bulutlu ve yağmurlu bir iklime sahip ülkelerde ise iki aya kadar ek şarj gerektirmiyor.
Lightyear 0; güneşli ülkelerde 7 ay, bulutlu ve yağmurlu bir iklime sahip ülkelerde ise iki aya kadar ek şarj gerektirmiyor.

Sadece güneş ile günde 70 km

Lightyear 0, sadece güneşten aldığı enerjiyle günde 70 km yol gidebiliyor. Üstelik yoldayken güneş enerjisiyle şarj oluyor. Yani şarj etmek için bir yerde durmanıza veya bir istasyon aramanıza gerek yok. Gerekirse normal bir ev prizinde şarj olabiliyor (saatte 32 km) ve gece boyunca şarjda kaldığında 300 km'den fazla yol kat edebilir. Güneşli ülkelerde, ek şarj gerektirmeden 7 ay boyunca (günde yaklaşık 35 kilometre) yollarda olabilen Lightyear 0, bulutlu ve yağmurlu bir iklime sahip ülkelerde ise iki aya kadar ek şarj gerektirmiyor.

Lightyear 0 modelinin ana özelliklerini de şöyle sıralayabiliriz:

● 5083 x 1972 x 1445 mm boyutunda

● 1.575 kg ağırlığında

● Yerden yüksekliği 183 mm

● 174 beygir

● 0-100 km/s süresi 10 saniye

● Maksimum hız 160 km

● Şarj olmadan 70 km yol

● 640 litre bagaj hacmi

● 100 km’de 10.5 kWh enerji kullanımı

● 60 kWh pil

● Yanda ve arkada kamera sistemi


Daha az pil, daha az karbondioksit emisyonu

Doğanın dengesinden ilham aldıklarını söyleyen Lightyear, iklim değişikliği konusuna kafa yoran bir şirket. Vegan, çevre dostu ve sürdürülebilir bir araç olan Lightyear 0’ın dış gövdesi ve panelleri, geri kazandırılmış karbondan üretildi. İç tasarımında ise bitkiden üretilen deri, geri dönüştürülmüş plastikten üretilen kumaşlar kullanıldı. 

Güneş enerjili Lightyear 0; vegan, çevre dostu ve sürdürülebilir bir otomobil.
Güneş enerjili Lightyear 0; vegan, çevre dostu ve sürdürülebilir bir otomobil.

Her yıl otomobillerin fosil yakıt kullanarak toplam 9 trilyon 460 milyar kilometre yol katettiğini söyleyen şirketin Kurucu Ortağı ve CEO’su Lex Hoefsloot, mevcut durumu ve otomobillerini şöyle anlatıyor: “Elektrikli otomobillere geçiş hedefi doğru bir adım ancak şarj istasyonlarına erişim gibi bazı sorunlar var. 2030 yılına kadar Avrupa'da ancak 84 milyon elektrikli araç olması mümkün. Fiş ile şarj etme özelliğini azaltmak için otomobillere pil eklenmişti ancak bu pillerin üretimi de karbon ayak izini artırıyor. Lightyear 0; daha az pil kullanarak ve daha fazla menzil sunarak, karbondioksit emisyonunu azaltmada çok etkili bir otomobil. 10 yıl içinde herkesin Lightyear 0 kullanmasını hayal ediyoruz.”

Lightyear 0’ın zenit gümüş, metalik gümüş, mat gri, metalik kahverengi, mat bakır, parlak gri, parlak koyu gri, saten gri, metalik mavi, saten mavi gibi renk alternatifleri bulunuyor. Avrupa Birliği ülkeleri, İsviçre, Norveç ve Birleşik Krallık'ta sipariş almaya başlayan

Lightyear 0 modelinin üretimine 2022 sonbaharında başlanacağı, ilk otomobillerin kasım ayında teslim edileceği ve fiyatının 250 bin euro civarında olacağı belirtiliyor. Lightyear 0 modelinin tanıtım videosunu linkten izleyebilirsiniz: www.youtube.com/watch?v=xLQfH_RVCKQ

Kaynak:

www.lightyear.one