Antioksidan antiinflamatuar ve antimikrobiyal özellikleriyle ünlü zencefil; sindirim sistemi, kalp ve karaciğer sağlığı, kan basıncı ve kan şekeri üzerinde oldukça etkili bir bitki. Yani kendisi hem çok lezzetli hem de faydalı!
Zerdeçal ve kakule ile aynı aileden olan; Güneydoğu Asya, Hindistan ve Çin'e özgü zencefil, ülkemizde Akdeniz bölgesinde yetiştiriliyor. Yemeklere lezzet katmak için sıkça kullanılan zencefile, yüzyıllardır tıbbi faydaları nedeniyle de başvuruluyor. Zencefil; soğuk algınlığı, regl ağrısı, kilo yönetimi, iltihap, sindirim sistemi, kalp sağlığı, kan basıncı, kan şekeri ve karaciğer sağlığı için kullanılabiliyor. 100 gram taze zencefil; beş gram C vitamini, 16 miligram kalsiyum, 43 miligram magnezyum, 0.6 miligram demir, 79 kalori, 13 miligram sodyum, 18 gram karbonhidrat, 1.8 gram protein, iki gram lif ve 415 miligram potasyum içeriyor. Zencefili, günde 3-4 gramdan fazla tüketmemek gerekiyor.
Soğuk algınlığı belirtilerini azaltabiliyor
Soğuk algınlığı gibi üst solunum yolu rahatsızlığının ilk günlerindeyseniz, zencefil çayı içerek kendinizi iyi hissedebilirsiniz. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki taze zencefilin antiviral etkisi bulunuyor.
Mide bulantısını hafifletebiliyor
Zencefil, bazı rahatsızlıklarda ve hamilelik sürecinde görülen mide bulantısını hafifletebiliyor. Fakar zencefil kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışmanız gerekiyor.
Sindirim sistemini sakinleştirebiliyor
Sindirim sistemindeki gazın atılmasına destek olan zencefilin, bağırsak sağlığı üzerinde olumlu etkileri bulunuyor. Sürekli olarak hazımsızlık ve kabızlık yaşıyorsanız ve bunun altında bir hastalık yer almıyorsa zencefil tüketebilirsiniz.
Kalp sağlığını ve kan basıncını destekleyebiliyor
Kolesterol seviyesinin dengeli olmasını sağlayabilen zencefil, kalbin sağlıklı çalışmasına destek oluyor. Yapılan bazı araştırmalar gösteriyor ki zencefil; LDL seviyelerinde, toplam kolesterolde ve kan trigliserit seviyelerinde düşüş sağlayabiliyor. Kan dolaşımını hızlandıran zencefil, kan basıncını düşürerek diyabet, tansiyon, kalp gibi bazı kronik hastalıklara karşı koruma sağlıyor. Eğer böyle bir rahatsızlığınız varsa zencefil kullanmadan önce doktorunuza danışmanız öneriliyor.
Kan şekerini düşürebiliyor
2022’de tip iki diyabet hastalığı olan insanlar üzerinde yapılan araştırmaya göre zencefil, açlık kan şekerini ve ortalama kan şekeri seviyesini düşürmeye yardımcı olabiliyor. Kilo yönetiminde de etkili olan zencefil, diyet programlarında da sıkça kullanılıyor.
Karaciğer sağlığını destekleyebiliyor
Antioksidan kaynağı zencefilin içerdiği bileşikler olan gingerol ve shogaol sayesinde; vücuttaki iltihap engellenebiliyor, hücre hasarına karşı koruma sağlanıyor ve alkol başta olmak üzere toksinlere karşı savaşılıyor. Bu sayede zencefil, karaciğer dostu bitkiler arasında yer alıyor.
Harici uygulamada ağrıyı hafifletebiliyor
Bölgesel ağrılarda deri üstüne, harici yolla uygulanan zencefil, güçlü antiinflamatuar özelliği sayesinde iltihabı önleyebiliyor ve ağrıları azaltabiliyor. Uzmanlar bu uygulamanın osteoartrit gibi eklem rahatsızlıklarında etkili olduğunu belirtirken dolaşım sisteminde ve yanıklarda da etkili olduğunu söylüyor.
Regl ağrısını azaltabiliyor
Reglinin ilk günlerinde zencefil tüketmek, ağrıları azaltmaya yardımcı olabiliyor. Araştırmalar zencefilin ibuprofen ilaçlar kadar etkili olduğunu gösteriyor fakat zencefil kullanırken regl kanamasında artış yaşanırsa mutlaka bir uzmana başvurmak gerekiyor.
Harika bir zencefil çayı nasıl yapılır?
Uzmanlar özellikle kış aylarında ve akşam yemeklerinden sonra tercih edilen zencefil çayı yapmak için poşet çaylar veya toz zencefil yerine taze zencefil kullanmanızı öneriyor. Çünkü taze zencefil, tüm bu saydığımız özelliklerini daha yoğun şekilde barındırıyor. Zencefili soyun ve ince dilimler halinde kesin. Birkaç dilimi fincana veya french press’e koyun. Sıcak su ekleyin ve üzerini kapatın. 10 dakika kadar demlenmesini bekleyin. Zencefil çayını, limon ve bal ile tatlandırabilirsiniz.