Hiç ünlü bir sanal idolle tanıştınız mı?

Hiç ünlü bir sanal idolle tanıştınız mı?

Yıllardır aramızda olan fakat son yıllarda adını sıkça duyduğumuz sanal idoller; en havalı influencer’ların, en iyi şarkıcıların veya en ünlü oyuncuların yerini alabilir mi? Neden olmasın. 

Performans sergileyebiliyor ve insanlarla etkileşime geçebiliyorlar

Listelere giren şarkılar yapan ve yüzbinlere konserler veren bir şarkıcı; marka iş birlikleriyle çalışan ve sosyal medyada insanları etkileyebilen bir influencer; yaptıklarının ve hikayesinin milyonlar tarafından çok merak edildiği ama asla skandallara karışmayan bir ünlü düşünün. Üstelik bu kişi hiç hastalanmıyor, yaşlanmıyor, yaptığı işin kalitesi asla ama asla değişmiyor. İşte dünyayı yerinden sallayan sanal idoller! Aslında sanal idoller yıllardır hayatımızda, ilerleyen teknoloji sayesinde yetenekleri de gelişiyor ve yeni nesil hayran kitlesiyle daha da ünleniyorlar. 3D modelleme, animasyon ve yapay zeka desteğiyle yaratılan sanal idoller, performanslar sergileyebiliyor ve etkinlikler aracılığıyla insanlarla etkileşime geçebiliyor. Son yıllarda müzik ve film endüstrisinde, sosyal medya platformlarında oldukça aktif olan sanal idollerin hepsini aynı tip animasyon karakteri olarak düşünmeyin. Onların kişilikleri, geçmişleri ve tarzları birbirinden oldukça farklı, tıpkı insanlar gibi.

Hatsune Miku, 100 binden fazla şarkı çıkardı

100 binden fazla şarkı yayımlayan ve kapalı gişe 3D konserler veren sanal idol Hatsune Miku’nun çok yakında filmi de vizyona giriyor.
100 binden fazla şarkı yayımlayan ve kapalı gişe 3D konserler veren sanal idol Hatsune Miku’nun çok yakında filmi de vizyona giriyor.

Sanal idolün ilk örneği, Japonya merkezli Crypton Future Media şirketine ait Vocaloid adlı ses sentezleme programının kişileştirilmesiyle 2007 yılında doğan Hatsune Miku. Mavi yeşil renkteki saçlarıyla dikkat çeken ve 16 yaşında olan Hatsune Miku’nun şu anda geniş bir hayran kitlesi bulunuyor. Yıllar içinde SEGA, Toyota USA, Google gibi global markalarla iş birliği yapan, medya projelerinde yer alan, 100 binden fazla şarkı yayımlayan ve kapalı gişe 3D hologram konserler veren sanal idolün çok yakında bir filmi de geliyor. Gekijouban Project Sekai Kowareta SEKAI to Utaenai MIKU (Project Sekai the Movie: The Broken World and The Miku Who Can’t Sing) adındaki film, animasyon stüdyosu P.A. Works tarafından hazırlanıyor ve 17 Ocak 2025’te Japonya’da vizyona girecek.

KD/A, gerçek şarkıcılarla konser verdi

KD/A, Riot Games’in dergisi Sharp’ın kapağında yer aldı.
KD/A, Riot Games’in dergisi Sharp’ın kapağında yer aldı.

Hatsune Miku’nun yaratılmasından sonra sanal idolleri benimseyen oyun şirketleri, tanıtımlarında kendi sanal idollerini kullanmaya başladı. 2018 yılında, California merkezli oyun şirketi Riot Games, League of Legends oyununun ve oyun için ürünlerin tanıtımı için dört kişilik sanal idol kız grubu KD/A’yi piyasaya sürdü. Tanıtımda, KD/A gerçek şarkıcılarla birlikte artırılmış gerçeklik kullanılan bir sahnede konser verdi. Aynı yıl grup üyeleri Ahri, Evelynn, Kai'Sa ve Akali; ilk albümü POP/STARS ile müzik listelerini salladı.

Dünya devi markalar da sanal idollere başvuruyor

Fransa merkezli kozmetik şirketi L'Oréal Group’un, Çin pazarındaki etkileşimini artırmak için 2021 yılının Mayıs ayında duyurduğu sanal idol Mr. Ou’dan da biraz bahsedelim. Mr. Ou, kozmetik sektöründe çalışan, çevreye duyarlı, Çin Fransız asıllı, 22 yaşında ve girişimci bir genç. L'Oréal’in ülkedeki dijital etkisini güçlendirmek ve markanın sosyal medya kanallarında içerik üretmek için çalışan anime tarzında iki boyutlu bir karakter olan sanal idol, markanın genç ve teknolojiye meraklı bir hedef kitleye erişmesini sağlıyor. Neden sanal idoller bu örnekteki gibi ağırlıkla Uzak Doğu’da yaygın derseniz; araştırmalara göre Çin'de 14-24 yaş arasındakilerin yaklaşık yüzde 64'ü bir sanal idolü takip ediyor.