Hastalıkların iyileştirilmesinde pek çok yardımcı tedavi yöntemi kullanılıyor. Ses çanaklarıyla şifalandırma metodu da bunlardan biri. Peki bu yöntemin detayları neler?
Hindistan’da binlerce yıldır tapınaklarda kullanılan ses çanakları, Alman fizik mühendisi Peter Hess tarafından geliştirilerek ses masajı yöntemi adı altında kullanılmaya başlanmış. Çeşitli kaynaklara göre ses masajı yöntemi, dünyada pek çok ülkede psikoterapi merkezlerinde kullanılmış. Peter Hess Akademi’den eğitim alan sertifikalı sağlık uzmanlarının, bu yöntemi hastalarına veya danışanlarına uyguladıkları tedavinin etkinliğini artırmak için kullandıkları biliniyor. Bu yöntemi 2017 yılında Türkiye’yle buluşturan Peter Hess Akademi Türkiye Temsilcisi Sırma Belin, ses çanaklarıyla şifalandırma metodu hakkında sorularımızı yanıtladı.
Ses çanakları nedir? Bu yöntem nasıl bulunmuştur?
35 yıl önce Alman fizik mühendisi Peter Hess, ailesindeki sağlık sorunlarına bir alternatif bulabilir miyim diye Nepal ve Hindistan’a gidiyor. Bir iki yıl kadar oralarda yaşıyor ve araştırmalar yapıyor. Özellikle ilgisi manyetik alanlar. Neden tapınaklar o noktaya konmuş da şuraya konmamış diye merak ediyor ve ölçümler yapıyor. Sonra tabii o bölgede her yerde boy boy çanaklar, gonglar, çıngıraklar görüyor ve bu aletler o bölgede tapınaklarda kullanılıyor. Mesela her bir Hintli ses masajını bilmez, onlar daha ziyade çanakların sesini duyar. Sesleri duymak, meditasyon yapmak Budizm ve Hinduizmin yani onların dininin bir parçasıdır. Peter Hess de bakıyor ki, insanlar bu çanakların sesini duyarken rahatlıyorlar, stresten arınıyorlar. Zaten bir Alman ve mühendis beyni farklı çalışır, Peter Hess de çanakları beden üzerine yerleştirirsem o zaman ne olur diyor. Bu uygulamayı yaparken beyin ve kalp elektrosu çekiyor ve nabzın dengelendiğini, kalbin daha düzenli attığını ve beyin dalgasının düştüğünü görüyor. Seansın sonunda da insanların “Çok hafiflemiş hissediyorum, ağrılarım gitti” şeklinde geri bildirim verdiğini görünce yöntemi geliştirmeye karar veriyor. Ülkesine geri döndüğünde insanların çok rağbet gösterdiğini görünce daha fazla çanak almak için Nepal’e gidiyor ancak orada yeterli sayıda kaliteli çanak bulamayınca kendisi çanak ürettirmeye başlıyor. Bu kez ses ve metal mühendisleriyle ve üniversitelerle iş birliği yaparak (hâlâ üniversitelerle iş birliği içindeler) çanakları üretmeye başlıyorlar.
Bu yöntemin bilimsel dayanağı var mı peki?
Bu yöntemde fizik kanunu işliyor. Ses çanaklarından çıkan sesler bizim bütün bedenimizdeki sıvıları harekete geçiriyor. Bedenimizin yüzde 70’inden çoğu suyla kaplı olduğu için ve ses, suda havadakinden dört kat daha hızlı hareket ettiği için bütün beden sıvılarımız harekete geçiyor. Bu hareket hücre bazında oluyor ve bu uygulamayla kişiyi dengeye getiriyoruz, aslında fabrika ayarlarına geri döndürüyoruz.
Ses çanakları yöntemi Hindistan'da nasıl ortaya çıkmış ve nasıl uygulanıyor? Ne zamandan beri bu yöntem kullanılıyor?
Ses çanaklarının kullanımı yaklaşık 5 bin yıldan geriye gidiyor. Hindistan, Nepal gibi ülkelerde eskiden çanaklar, gonglar, ziller gibi ses aletleri meditasyonlarda kullanılıyordu. Mutfaklarda da kap olarak kullanılan mutfak araç gereciydiler. Eskiden bu çanaklar temiz, hurda olmayan kaliteli metallerden üretildikleri için metallerin içerdiği mineraller çanakların içine konan yiyeceklere geçtiğinden sağlıklı beslenme konusunda da önem taşırlardı. Zamanla üretilen çanaklarda kalite düşünce ve maliyeti yükselince mutfaklardaki kullanımı da ortadan kalkmış oldu. Ama çanaklar hâlâ günümüzde Hindistan ve Nepal’deki tapınaklarda meditasyon başlangıcı ve bitişini sinyal vermek için kullanılıyor.
SES MASAJI HERKESE UYGULANAN BİR YÖNTEM DEĞİL
Ses masajı nedir ve çanaklar nasıl çalışır?
Ses masajı dediğimiz yöntem el teması olmaksızın kişinin giyinik bedeni üzerine konulan ses çanaklarının vurulması ile ortaya çıkan ses ve vibrasyonların kişiyi derin gevşemeye geçirerek masaj etkisi yaratmasıdır. Bu nedenle de adına ses masajı denmiştir. Beden üzerine konulan çanaklardan çıkan ses titreşimleri, deri üzerindeki sinir uçları ve kulak içindeki sinir uçları olmak üzere iki yoldan beyne ulaşır. Bu titreşimler çok kısa bir süre içinde beyin dalgasını betadan alfa hatta tetaya geçirir ve bizim derin gevşemeye geçmemizi sağlar.
Ses çanaklarının vücuda etkisi nasıl oluyor?
Ses titreşimleri ile tüm beden sıvıları harekete geçerek dolaşımın artmasını, boşaltım sisteminin daha fazla çalışmasını sağlayarak bedende bir hareket başlatır. Bedenimizin yüzde 70’i sudan oluşuyor, ses de suda havadakinden dört kat daha hızlı hareket edebiliyor. Sesle beden farkındalığı yaratılıyor ve hücre bazında sinirleri harekete geçirdiği için bloke olan bölgede bir aktivasyon sağlıyor. Titreşimler direkt beyine ulaştığı için orada da bir hareket başlıyor ve çözülmeler gerçekleşiyor. Bu yöntemle vücutta dengeden çıkmış olan şeyleri denge konumuna geri getiriyoruz.
Beyne ulaşan ses titreşimleri ile mutluluk hormonlarının salınımı artıyor. Yöntem holistik bir yöntem olduğundan sadece bedende çalışmıyor. Hem zihni hem bedeni hem de ruhu aynı anda etkiliyor. Yani kişinin duygusal durumu da olumlu anlamda etkileniyor. Örneğin, kişi kendi içine döndüğü için yani merkezine döndüğü için daha doğru kararlar alabiliyor günlük yaşantısında.
Sesler anne karnındaki seslere de çok benziyor. Dokuz ay boyunca anne karnında duyduğu sesleri tekrar duymak kişide kendine ve sisteme güvenme duygusunu yeniden harekete geçiriyor. Öz güven duygusu, temel güven duygusu yeniden inşa ediliyor seslerle.
“AZ ÇOKTUR İLKESİYLE ÇALIŞIYORUZ”
Bu yöntemi kimlere uyguluyorsunuz?
Ses çanaklarından çıkan seslerle uyku problemleri, ağrılar, Parkinson, konuşma bozuklukları, demans, Alzheimer, sınav stresi gibi pek çok problem ve hastalık tedavi edilebiliyor. Ancak bu yöntem tek başına kullanılmak yerine doktorların ve psikologların önerdiği tedavinin etkinliğini artırmak için kullanılıyor. Ama bazen bu uygulamayı yapmamamız gereken durumlar da oluyor. Mesela bedende iltihaplı bir bölge varsa, artrit varsa yapmıyoruz yayılma riskinden dolayı. Bu yüzden zaten seansa almadan önce danışanla ön görüşme yapıyoruz. Hamilelik, sara hastalığı, vücudunda iltihaplı bölge olması seansa almadan önce dikkat ettiğimiz kriterler.
Ses masajıyla şifalandırma yöntemini uygularken nelere dikkat ediyorsunuz?
Bu yöntemde en önemli şey, önce vücudun sağlıklı olan bölgesini güçlendirip sonrasında hasta ve sağlıksız olan bölgeye odaklanıyoruz. Çok dikkat ettiğimiz bir prensip de “Az, çoktur” ilkesi. Biz çanağa az vurarak etkiyi artırıyoruz çünkü çok vurduğumuzda sistem karışabiliyor.
“SES MASAJINI DOKTORLAR DA KULLANIYOR”
Psikoloğa ya da doktora gidip çare bulamayınca size gelenler oluyor mu?
Bizim yöntemimiz tamamlayan bir yöntem. Hekimler de bu yöntemi kullanıyor. Benim öğrencilerim arasında bir hastanenin yoğun bakım şefi ve onun ekibindeki altı kişi de var. Biz pilot bir uygulama kapsamında felçlilerle çalıştık. Doktor hanım bana “Benim üç ya da dört ayda alacağım mesafeyi bu yöntemle birkaç uygulamada aldın” dedi. Çünkü bu yöntemle bedenin algılanması sağlanıyor. “Ona gitti çare bulamadı, ben çare oldum” gibi bir durum zaten söz konusu değil. Biz sadece doktorların ya da ruh sağlığı uzmanlarının uyguladığı tedaviye katkı sağlıyoruz, asla teşhis koymuyoruz; o zaten hekimlerin işi.
Ses masajı yöntemi kaç seansta etkisini gösteriyor?
Bu tamamen kişinin durumuna göre değişir ki bu sayı aslında danışana kalmış diyebiliriz. Bu yöntemde bir manipülasyon yoktur. Kişi hiçbir şey yapmak zorunda değildir; seslerin, titreşimlerin tadını çıkarabilir. Bazen tek bir uygulamada olduğu gibi düzenli ve birkaç kez tekrarlanan seanslarda güzel sonuçlar alınabilir. Seanslara haftada bir ya da iki günde bir gelmek en ideal aralıktır.
Seansların etkisi ne kadar sürüyor?
Üç dört gün kadar etkisi devam ediyor. Bazı hassas ruhlarda etkisi beş güne kadar sürebiliyor, bu kişiler 5’inci günde bile “Sanki titriyorum” diyorlar. Seans sonrasında bol su içmelerini öneriyoruz çünkü enerji, suyla birlikte bedende yol alıyor.
“YÖNTEMİ UYGULAYACAKLAR ÖZEL EĞİTİMDEN GEÇİYOR”
Ses çanaklarıyla şifa yönteminin Avrupa ve Amerika'da örnekleri var mı? Dünyada hangi ülkelerde bu yöntem uygulanıyor?
Bu yöntem 27 ülkede uygulanıyor yani Peter Hess Institute’un 27 ülkede şubesi var. Ben de Türkiye’de onları temsil ediyorum ve bu yöntemin eğitimini veriyorum. Amerika, Kanada, Avustralya, Fransa, Belçika, Macaristan, Rusya, Hindistan, Hollanda, İtalya, İsveç, Norveç, Danimarka, İngiltere, Hırvatistan, Brezilya ve Portekiz’de bu yöntem uygulanıyor. Ki uygulandığı ülkelerde hastanelerde, kliniklerde, anaokullarında, okullarda, psikiyatri kliniklerinde, fizyoterapi merkezlerinde, spa merkezlerinde, güzellik enstitülerinde ve huzurevlerinde kullanımı çok yaygın.
Türkiye'de şu an sizin gibi bu yöntemi uygulayan kaç kişi var?
35 yıl içinde Peter Hess Enstitüsü’nde eğitim almış yaklaşık 15 bin kişi var. Türkiye’de başlattığım ses masajı eğitimleri 2017 yılında başladı ve şu ana kadar yani iki yılda eğitim verdiğim kişi sayısı 60’ı geçti.
Bu yöntemi kimler uygulayabilir?
Bu yöntem, eğitim almadan uygulanacak bir yöntem değildir. Özel bir eğitimden geçmeleri gerekiyor çünkü bu çanaklar gelişigüzel vurularak kullanılamaz. Eğitim, yaklaşık dokuz ayı bulabiliyor. Eğitim, toplam beş modülden oluşuyor ve her modül arası iki ya da üç ay arası bir boşluk bırakıyoruz. Bu süre zarfında öğrencilerin kulağının antrenmanlı hale gelmesi için çokça pratik yapması gerekiyor.