Öksürük derdinin doğal dermanları

Öksürük derdinin doğal dermanları

Kışın pek çok çocuk ve yetişkin için öksürük, sinir bozucu bir dert. Solunum yolu enfeksiyonlarıyla başlayan ve uzun süren öksürük için önleyici ve tedaviyi destekleyici bitkiler var.

Kış aylarında artan grip salgınları, solunum yolu enfeksiyonları, bitmez tükenmez öksürüklere sebep olabiliyor. Enfeksiyonun üst ya da alt solunum yolunda olmasıyla öksürüğün tipi de değişiyor. Bazen bitmeyen küt küt öksürükler, bazen sanki ciğerlerimiz sökülecekmiş hissi uyandıran dolu dolu öksürükler sinirlerimizi bozuyor, yaşam kalitemizi düşürüyor.

Propolisin gücü adına!

İstanbul Beşiktaş’ta yılların aktarı olan Kırkambar’ın sahibi Bahri Kılıç, bizimle önerilerini paylaştı. Bahri Bey, öncelikle öksürüğe engel olmaktan, bunun için de bağışıklık sistemini güçlendirmekten yana. Bağışıklık sistemini güçlendirmek için en çok tavsiye ettiği şey ise bir arı ürünü olan propolis. Arı alerjisi olmayan çocuk ve yetişkinlerin kullanabileceği bu ürün, gribal hastalıkları önlemede yardımcı. Yani antiviral bir etkisi var. Ancak propolis kullanırken dozuna dikkat etmek gerekiyor. Hazır şişelerde satılan markalar da zaten çocuklar için ayrı, yetişkinler için ayrı sunuluyor. 

Bahri Kılıç, Kırkambar’da eşiyle birlikte çalışıyor.
Bahri Kılıç, Kırkambar’da eşiyle birlikte çalışıyor.

Önce kokla sonra iç!

Diyelim ki engel olamadınız ve öksürük başladı. Bu durumda kır papatyası ya da adaçayı buğusu öneriyor Bahri Kılıç. Kır papatyası ya da adaçayını kaynar suya koyup, ağzınızdan ve burnunuzdan birkaç dakika teneffüs ediyorsunuz. Biraz soğuduktan sonra içebilirsiniz de. Özellikle adaçayının antiseptik özelliği bulunduğu için soğuk algınlığında çok faydalı. 

Okaliptüs, çam, İngiliz nanesi gibi saf yağlar, solunum yollarını rahatlatabiliyor.
Okaliptüs, çam, İngiliz nanesi gibi saf yağlar, solunum yollarını rahatlatabiliyor.

Bunların dışında saf, uçucu yağlar da solunum yolunu rahatlatabiliyor. Okaliptüs, çam, İngiliz nanesi gibi yağlar, yağ lambasının haznesine konan suya bir iki damla damlatılıyor. Lambanın altına küçük mumlardan yakıp odanıza koyabilirsiniz.

Hem yetişkinler hem çocuklar için: Kış macunu

Diğer taraftan bağışıklık sistemini güçlendirmek için kış macunu hazırlanabileceğini söylüyor Bahri Kılıç: “Balın içerisine arı sütü, propolis, zencefil, zerdeçal gibi malzemeler karıştırılarak hazırlanır. Hem yetişkinler hem de çocuklar için iyidir. Ama çocuklar için yaşa ve kiloya uygun olarak miktarların belirlenmesi önemlidir. Bunları evde, miktarlarını iyi ayarlayarak kendiniz de yapabilirsiniz, hazır olarak satışa sunulanları da var.” Yine bol bol kaliteli pul biber yemenin savunma sistemini güçlendirdiğini, ayrıca üşümeyi önlediğini söylüyor Kılıç.

Kronik öksürük için…

Gribal hastalıklarda zencefil çok etkili bir bitki.
Gribal hastalıklarda zencefil çok etkili bir bitki.
Kronik öksürükler için de bir karışım önerisi var, yılların aktarı Bahri Kılıç’ın: “Zencefil, zerdeçal, günlük otu, keten tohumu, çam sakızı, karabiber, damla sakızı, çörekotu ve nöbet şekeri karıştırılıp toz haline getirilir. Bu karışım gerçek bir bala ya da keçi boynuzu özüne karıştırılarak sabah akşam bir kaşık yenir. Tahta kaşık kullanmakta yarar var. Bunun içine de uçucu yağlardan okaliptüs, çam ve tıbbi nane damlatabilir, isterseniz arı sütü ekleyebilirsiniz.”