O göbek gidecek!

O göbek gidecek!

Göbek sadece estetik bir problemin dışında sağlığınız için de risk teşkil ediyor. Karın yağlarından kurtulmak istiyorsanız tavsiyelerimize göz atın.

Halk arasında “göbek” olarak anılan karın yağlanması, yalnızca estetik bir problem olmanın ötesinde iç organ yağlanmasını ve kalp krizi riskini arttıran ciddi bir problem. O halde görünümü ve iç organ sağlığını bozan göbek sorunundan en kısa sürede kurtulmanın bilimsel yollarını öğrenmeye ne dersiniz?

Göbekten kurtulmanın yolu yüzde 70 oranında mutfaktan geçiyor

Dengeli bir diyete sadık kalmak sizi göbeğinizden kurtarabilir.
Dengeli bir diyete sadık kalmak sizi göbeğinizden kurtarabilir.

Göbek yağlarını eritmek deyince çoğumuzun aklına mekik ve benzeri bölgesel karın egzersizleri gelse de aslında göbek eritmenin yüzde 70’i beslenme ile ilgili olduğunu unutmamak gerekiyor. Yani sağlıklı yağlar; proteinler, kompleks karbonhidratlar ve lifli besinlerden oluşan dengeli bir diyete sadık kalmak, karın yağlarının erimesi ve bu sorunun tekrarlamaması için ilk kural olarak biliniyor.

Bu noktada, yağlanmanın birincil nedeni olan her türlü paketli, işlenmiş gıdayı hayatınızdan tamamen çıkarmanız ve daha doğal beslenmeniz gerekiyor. Çünkü işlenmiş gıdaların içinde fazlasıyla bulunan trans yağ, ilave şeker ve sodyum gibi maddeler vücut tarafından kolayca metabolize edilemediği için özellikle karın ve bel çevresinde yağ olarak depolanıyor. Bu istenmeyen durumun ilacı ise günlük besin alımınızın yüzde 25’ini proteinlerden; yüzde 15’ini rafine edilmemiş tahıl, meyve ve bakliyat gibi kompleks karbonhidratlardan ve son olarak yüzde 60’ını avokado, Hindistan cevizi yağı, balık, kuruyemiş, yağlı tohumlar gibi sağlıklı yağlardan oluşmasıdır.

Kalsiyum alımınızı artırın

Akşam öğünlerini salata ile geçiştirmek yağ yakımını hızlandırabilir.
Akşam öğünlerini salata ile geçiştirmek yağ yakımını hızlandırabilir.

Bir türlü erimeyen inatçı göbeklerin ve bel çevresi yağlarına çabuk ve etkili şekilde veda etmek için şu mutfak tüyolarını da uygulayabilirsiniz:

● Intermittent Fasting yani aralıklı oruç olarak bilinen beslenme rejimini uygulayabilirsiniz. Ünlü aktör Hugh Jackman’ın efsane karın kaslarını borçlu olduğu bu diyette, günün 16 saati boyunca hiçbir şey yemeyerek vücudunuzun glikojen depolarını ve fazla yağı kullanmasını sağlıyorsunuz.

● Kahvaltı ve öğlen öğünlerinizde protein ve karbonhidrat alımına devam ederken, akşam öğünlerinizi salata, buharda pişirilmiş sebze veya sebze suları ile geçiştirerek sindirim sisteminizi çalıştırabilir, şişkinlik, ödemden kurtulabilir ve vücudunuzdaki yağ yakımını hızlandırabilirsiniz.

● Yine karında oluşan fazla yağlanmadan kurtulmanın en iyi yollarından biri kalsiyum alımınızı artırmak. Her gün düzenli olarak süt, yoğurt, peynir ve kefir tüketmenin vücuttaki yağ depolanmasını yüzde 40 oranında azalttığı bilimsel olarak kanıtlanmış durumda.

Göbek düşmanı egzersizlerle yağlara savaş açın

Vücudu bir bakıma şaşırtan ve nabzı hızlandırarak yağ yakımını arttıran egzersizler yağ yakımını kolaylaştırır.
Vücudu bir bakıma şaşırtan ve nabzı hızlandırarak yağ yakımını arttıran egzersizler yağ yakımını kolaylaştırır.

Elbette hareketin her türlüsü fazla kiloya ve yağlanmaya karşı etkili. Ancak bazı egzersizler göbek yağlarına karşı ekstra etki gösteriyor. Özellikle yüksek yoğunluklu kardiyovasküler egzersizlerden oluşan HIIT (High Intensity Interval Training) türü egzersizler göbekteki yağlanma üzerinde mucizevi bir etki gösteriyor. Yavaş / hafif tempodan hızlı ve yoğun tempoda hareketlere geçilerek vücudu bir bakıma şaşırtan ve nabzı hızlandırarak yağ yakımını arttıran bu egzersizler, yürüyüş ve hafif tempolu koşuya oranla daha kısa sürede daha fazla yağ yakmayı sağlıyor.

Kısa sürede kalori yakın

Ağırlık antrenmanları uzun soluklu ama kalıcı bir çözüm sunar.
Ağırlık antrenmanları uzun soluklu ama kalıcı bir çözüm sunar.

Yine ağırlık kaldırmanın da göbek yağları üzerinde önemli etkileri bulunuyor. Daha kısa sürede daha fazla kalori yaktırmasının yanı sıra insülin direncini kırması ile iştah kontrolü de sağlayan ağırlık antrenmanları, göbek eritmede uzun soluklu ama kalıcı bir çözüm olarak öne çıkıyor. Ayrıca ağırlık egzersizlerini plank ve squat gibi tüm vücudu çalıştıran dayanıklılığa yönelik egzersizlerle kombine etmek ise ağırlık egzersizlerinin etkisini artırıyor.

Göbeğini eritmek isteyenlerin mutlaka uyması gereken diğer kurallar

Günde en az yedi saat uyumak da işinizi kolaylaştırır.
Günde en az yedi saat uyumak da işinizi kolaylaştırır.

● Alkol ve fazla kafeinden uzak durun.

● Günde en az yedi saat uyuyun ve en geç gece yarısı uykuya dalmış olun. Melatonin salgısının kilo verme üzerindeki etkileri bilimsel olarak kanıtlanmış durumda.

● Antrenman sürelerini makul sınırlarda tutmaya çalışın. Çünkü gereğinden fazla uzun antrenmanlar vücutta kalori açığı yaratarak yağ yakım direnci oluşmasını sağlayabilir.

● Mekik ve sadece karına yönelik egzersizleri kardiyo egzersizleri olmaksızın tek başına uygulamayın. Çünkü bu tip egzersizler yağlı bir karında baskı yaratmaktan başka bir işe yaramazlar.

● Meyve tüketiminizi sınırlayın ve meyveyi mutlaka yoğurt ve sütle birlikte tüketin.

● Stresten ve endişeden uzak durun.