Bağırsak sağlığı için faydalı olacak 10 yiyecek

Bağırsak sağlığı için faydalı olacak 10 yiyecek

İnsan vücudunda en fazla yer kaplayan alanlardan birisi olan gastrointestinal kanalda kolonize olan bakteri, virüs, mantar, protozoa gibi mikroorganizmalardan oluşan ve organ gibi işlev gören ekosisteme “bağırsak mikrobiyotası” deniyor. Mikrobiyotada iyi mikroorganizmaların fazlalığı ile birlikte sağlıklı bir bağırsağa sahip oluruz. Besin alımı ve bağırsak mikrobiyotası arasında güçlü bir etkileşim olduğu kabul ediliyor. 

Nou Wellness’ın kurucu ortaklarından Diyetisyen Ayşenur Saral Gül, “Bağırsak yüzeyinde bulunan yararlı mikroorganizmalara probiyotik denir. Prebiyotikler ise bu yararlı mikroorganizmaları besleyen besinlerdir. Probiyotik ve prebiyotikleri dışarıdan besin takviyesi olarak alabileceğimiz gibi aynı zamanda gıda şeklinde de alabiliriz” diyor. Ayşenur Saral Gül’ün bağırsak sağlığı için tavsiye ettiği 10 besin ise şu şekilde: 

Doğal ve probiyotik yoğurt

Probiyotik ve doğal yoğurtlar özellikle sindirim sorunlarının giderilmesinde etkili. Hazımsızlık, şişkinlik, gaz, kabızlık ve ishal gibi sağlık sorunlarının giderilmesine yardımcı olur. Ayrıca doğal ve probiyotik yoğurtlar yararlı bakterileri içerdiğinden düzenli tüketimi bağırsak sağlığı için önemlidir. Ayrıca doğal ve prebiyotik yoğurtlar, kolon kanseri gibi hastalıkların önlenmesinde de etkilidir.

Kefir

Sütün, kefir kültürüyle fermente edilmesiyle elde edilen mikroorganizmalar, biyoaktif maddeler ve enzimler bağırsak sağlığına son derece yararlıdır. İçinde bulundurduğu probiyotik maddelerle doğal ve prebiyotik yoğurt gibi bağırsak sağlığında önemli bir etkiye sahip.

Tarhana

Tarhana çorbası bağırsak florasını düzenleyici özellikleri ile biliniyor. Tarhana bağırsakların daha sağlıklı çalışmasına ve sindirim sisteminin düzene girmesine yardımcı oluyor. 

Fermente sebzeler hazmı kolaylaştırıyor.
Fermente sebzeler hazmı kolaylaştırıyor.

Boza

Boza fermente bir ürün olduğundan florasında pek çok laktik asit bakterisi bulunuyor. Bu laktik asit bakterileri probiyotik etki gösteriyor. Bu nedenle boza vücuttaki mide yanmasını önlüyor ve bağırsak fonksiyonlarının düzenlenmesinde önemli bir rol oynuyor.

Şalgam suyu

Antioksidan bakımından da çok zengin olan şalgam suyu, bağırsakları çok iyi çalıştırıyor. Şalgam suyu ayrıca mide ve karaciğere de iyi geliyor.

Turşu

Özellikle evde yapılan turşular bağırsak florasını yenilemek ve güçlendirmek için tüketilmesi gereken gıdaların başında geliyor. Fermente olan sebze bağırsak astarında iyileştirici etki yaratıyor. Fermente bakteriler hazmı kolaylaştırdığından turşu özellikle akşam yemeklerinde tüketilmeli.

Hardal

Ülkemizde az tüketilen hardal, şişlik ve kabızlık problemlerini ortadan kaldırıyor. Hardalın düzenli olarak kullanılması aynı zamanda kan akışı ve kan oranını artırıcı özelliklere de sahip. Ayrıca hardal damar tıkanıklıkları ve kireçlenmelerin önüne geçiyor. 

Amerikan Klinik Onkoloji Derneği’ne göre kabuklu yemiş tüketmek kolon kanseri riskini azaltıyor.
Amerikan Klinik Onkoloji Derneği’ne göre kabuklu yemiş tüketmek kolon kanseri riskini azaltıyor.

Yağlı tohumlar: keten tohumu, badem, ceviz, zeytin

Bağırsaklara iyi gelen yağlı tohumlar şu şekilde:

Keten tohumu

Keten tohumu özellikle mide ve bağırsak sorunları için ideal. Kabızlık için kullanılması önerilen keten tohumu hemoroidi de engelliyor. Keten tohumu yüksek oranda Omega 3, 6 ve 9 yararlı yağ asidi içeriyor.

Badem

İçerdiği posayla bağırsaklara su çeken badem kabızlığı önlüyor ve sindirimi kolaylaştırıyor.

Ceviz

Hem yapısında bulunan yağ asitleri hem de ince kabuğunda bulunan liflerle bağırsaklarda bulunan yararlı probiyotik bakterilerin gelişimine yardımcı oluyor. İçinde bulunan antioksidan polifenol bileşikleri de prebiyotik etki gösteriyor.

Zeytin

Yüksek lif ve antioksidan seviyeleri sebebiyle zeytin vücuda probiyotik etki yaratıyor. Portekiz sofralık zeytini üzerinde yapılan çalışmaya göre fermantasyon işlemi sırasında bulunan bakterilerin birçoğunun Helicobacter pylori adı verilen kansere sebebiyet veren bir bakterinin büyümesini engellediği saptandı.

Sebzeler: enginar, pırasa, yer elması, kuşkonmaz, kereviz

Bağırsaklara iyi gelen sebzeler şu şekilde:

Enginar

Enginar güçlü bir lif kaynağı. Mide ve bağırsak sisteminde düzenleyici etki göstererek kabızlığı engelliyor. Düzenli tüketildiğinde kilo vermeye de yardımcı oluyor.

Pırasa

Hem çiğ hem de pişirilerek tüketilebilen pırasa, içerdiği yüksek lif ve antioksidan seviyeleri sayesinde mide hazmına ve bağırsak sindirime yardımcı olur. Pırasa ayrıca bağırsakta kötü bakterilerin oluşmasını da engelliyor. Prostat, kolon ve yumurtalık kanserlerine yakalanma riskini de azaltabilme özelliğine sahip.

Yer elması

Kültürümüzde fazla tüketilmeyen yer elması yüksek bir potasyum kaynağıdır. Bünyesinde çok fazla lif içerdiğinden kabızlığı engeller.

Kuşkonmaz

Kuşkonmazın kurutulmuş kökleri, karın şişkinliği, geğirme, mide bulantısı gibi semptomlarla karşılaşıldığında tedavi edici bir etki gösterir. Bitkinin toz halinde ağız yoluyla tüketilmesi de sağlıklı bireylerde bağırsakların temizlenmesine yardımcı olur.

Kereviz

Kereviz içerdiği lifler nedeniyle sindirim sisteminin çalışmasını sağlayarak kabızlığı engelliyor. Bağırsaklarda hareketsizlik ve kurumayı da gideriyor. Ayrıca bol miktarda su içerdiği için gereksiz maddelerin kolay bir şekilde dışarı atılmasını da kolaylaştırıyor. 

Orman meyvelerinden olan yaban mersini idrar yollarını temizleyici özelliğe de sahip.
Orman meyvelerinden olan yaban mersini idrar yollarını temizleyici özelliğe de sahip.

Meyveler: muz, elma, orman meyveleri

Bağırsaklara iyi gelen meyveler şu şekilde:

Muz

İçindeki besin lifleri kısa vadede sizi tok tutarken uzun vadede de sindirim sisteminizin düzenlenmesini ve bir sorun yaşıyorsanız daha hızlı bir şekilde çözülmesini sağlıyor. Sık sık mide ağrıları, hazımsızlık, kramp gibi problemler yaşıyorsanız bu sorununun çözümünde muz yardımcı bir meyvedir.

Elma

Çiğ elma kabızlığa iyi gelirken elmayı fırında pişirirseniz ishale iyi geliyor. İçerdiği selüloz fırında pişerken yumuşuyor ve dışkının sertleşmesini sağlıyor. Elmanın ayrıca yatıştırıcı bir etkisi de var. Elma kabuğuyla yenilirse bir lif deposu oluyor. Ek olarak elma, başta kolon olmak üzere bağırsaklardan toksinlerin atılmasına yardımcı oluyor.

Orman meyveleri

Orman meyvelerinin sindirimi teşvik edici bir özelliği var ve bağırsaklardaki sindirime yardımcı oluyor. Safra kesesi için de tedavi edici bir özelliği olan orman meyveleri kilo vermeye de yardımcı. 

Quick Sigorta

Trafik Sigortası, Kasko, DASK gibi birçok ürünü ekonomik, hızlı, güvenli ve anlaşılır biçimde sunan yeni nesil dijital sigortacılık!

Detaylı bilgi için:

quicksigorta.com