Doğu’nun macera cenneti Kemaliye

Doğu’nun macera cenneti Kemaliye

Bu yıl 39 yaşına giren, Uluslararası Erzincan Kemaliye (Eğin) Kültür ve Doğa Sporları Şenliği, Türkiye’den ve dünyadan birçok ünlü doğa sporcusunun katılımıyla gerçekleşti. Wing Suit ve Basejump gibi iki tehlikeli hava sporunun tüm incelikleri sergilendi.

Yıllarca kültür şenliği adı altında yapılan ve 16 yıl önce merhum Vali Recep Yazıcıoğlu’nun anısını yaşatmak amacıyla doğa sporları şenliğine dönüştürülen Uluslararası Erzincan Kemaliye (Eğin) Kültür ve Doğa Sporları Şenliği’nin artık amacına ulaşmanın çok ötesinde bir anlamı var. Türkiye’nin en önemli doğa sporları merkezi haline gelmeye başlayan Erzincan’ın şirin ilçesi Kemaliye, Doğu’nun potansiyelinin nasıl ortaya çıkarılacağının en iyi örneklerinden. Her yıl daha geniş kitlelere ulaşan şenlik, ilçe ekonomisine büyük bir katkı sağlıyor. Şenlikleri görmeye ve bu şirin ilçeyi tanımaya gelen onlarca doğa sporcusu ilçenin olanaklarına ve doğasına hayran kalıp yeniden gelme planları kuruyor.

Ulusal ve uluslararası düzeyde büyük ilgi gören, sportif ve kültürel etkinliklerin yer aldığı ve bu yıl 39’uncusu gerçekleştirilen şenlik 24 Haziran seçimlerinden dolayı bu yıl iki bölüm halinde yapılacak. 18-22 Haziran tarihleri arasında yapılan birinci bölümde sadece Wing Suit ve Basejump’dan oluşan hava sporları ağırlıklı etkinlikler düzenlendi.

6- 9 Eylül’de ise şenliğin ikinci bölümü yapılacak. Su sporları, dağcılık, dağ bisikleti, doğa yürüyüşleri, cirit ve fotosafari gibi disiplinlerde gerçekleştirecek ve kültür ve sanat etkinlikleri düzenlenecek.

İlkeleri doğa sevgisi, spor ve kardeşlik

Şenliğe katılan uluslararası sporcular Kemaliye’den mutlu ayrıldı.
Şenliğe katılan uluslararası sporcular Kemaliye’den mutlu ayrıldı.

Yukarı Fırat Havzası’nın merkezinde yer alan Kemaliye, eşsiz doğası ve sahip olduğu tarihi kent kimliği ile Erzincan ilinin turizme açılan kapılarından biri durumunda. Kemaliye aynı zamanda ‘Tarihi Kentler Birliğinin de kurucu üyesi.

Şenlikler; Erzincan Valiliği, Kemaliye Kaymakamlığı, Kemaliye Kültür ve Kalkınma Vakfı (KEMAV) ile Kemaliye Belediye Başkanlığı tarafından gerçekleştirildi. Hazırlık çalışmaları KEMAV öncülüğünde yapılan şenliğin ana temaları her yıl olduğu gibi bu yıl da “özgün kültür ziyafeti, doğa sevgisi, spor ve kardeşlik” olarak belirlendi.

Şenliklerin fikir babası ve KEMAV Başkan Yardımcısı Dr Ferudun Çelikmen bir Kemaliyeli. Kendisi de bir doğa sporcusu olan Çelikmen, Kemaliye Uluslararası Doğa Sporları Şenliği ile birçok il ve ilçeye örnek olmak yolunda ilerlediklerini söylüyor.

Büyük ilgiyle izlendi

Wing Suit atlayışları izleyenler için de heyecanlıydı.
Wing Suit atlayışları izleyenler için de heyecanlıydı.

Etkinlikler kapsamında, dünyanın altı kıtasının, 12 ülkesinden, 18 sporcu heyecan kasırgasına dönüşen atlayışlar ve gösteriler düzenleyerek izleyicilere unutulmaz anlar yaşattı. Brezilya’dan Güney Afrika’ya, ABD’den Avusturalya’ya, Yeni Zelanda’dan İngiltere’ye kadar birçok sporcu Kemaliye ilçesine geldi.

Öncelikle, Türkiye’nin ilk ve tek Via Ferrata parkuru açılışı yapıldı. Bu 517 basamaktan oluşan parkuru tırmanan dünya çapındaki Wing Suit sporcuları, 900 metre yüksekliğindeki Fırat nehir yatağından, 1700 metre yüksekliğindeki Eğin Gabanı mevkiine çıktılar ve buradan ikili ve tekli akrobatik atlayışlar yaparak, Fırat Nehri’nin karşı yakasına, toplamda 4 km civarında uçuş gerçekleştirdiler.

Saatte 200 km hıza ulaşan sporcuların uçuş, çevre il ve ilçelerden gelen kalabalık bir seyirci kitlesinin büyük ilgiyle izlendi. Ayrıca sporcular artık dünyada adı bilinen “Sırat on Fırat” hattından da başarılı ve heyecanlı atlayışlar gerçekleştirdi.

Karanlık Kanyon’da adrenalin patlaması

Değişken rüzgarlar nedeniyle sporcular bazen suya inmek zorunda kaldı.
Değişken rüzgarlar nedeniyle sporcular bazen suya inmek zorunda kaldı.

Dünyanın en görkemli kanyonlarından biri olan Karanlık Kanyon her yıl daha fazla ilgi çekiyor. Kanyonun yamaçlarına gerilen 500 metre uzunluğundaki özel hattın ortasına kadar ilerleyen usta sporcular kanyona serbest atlayış yapıyor ve vadi tabanına yakın bir mesafede paraşütlerini açıp belirlenen platforma iniyor. Bazı rüzgar değişimleri sonucu sporcular suya iniş yapmak zorunda da kalabiliyor.

Bu heyecan dozu yüksek aktiviteler dışında şenliklerde, uygulamalı model uçak atölye çalışmaları, Lütfi Özgünaydın Fotoğraf Sergis, Bocik Sanat Atölyesi açılışı ve karma resim sergisi düzenlendi. Ayrıca Dr. Ferudun Çelikmen eğitmenliğinde Kemaliyeli gençlere temel dağcılık, doğada ilk yardım, arama-kurtarma ve via ferrata ilkeleri eğitimi verdi.

2015 yılındaki Kemaliye Şenlikleri sırasında, Karanlık Kanyon’da yaptığı base jump atlayışı sırasında hayatını kaybeden Ian Flanders bu sene de unutulmadı.